2019. szeptember 23., hétfő, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:22 Az arab koalíció Beni Ganz kormányalakítását támogatja Binjámin Netanjáhu ellenében10:56 Túl vidám kukoricát termesztett egy orosházi férfi10:38 Telefonokkal seftelő szerb ellen emeltek vádat10:19 Átvonult Japánon a Tapa tájfun09:44 Délvidéki magyar fiatalt vertek agyon a cigányok Törökkanizsán09:21 A rasszista térfigyelő szerint nem svéd cserediák akarta felgyújtani (faj)társait Székesfehérvár szívében09:05 Bruttó 1,3-2,7 milliót keresnek az állami egyetemek rektorai - az állami vállalatok első emberei jóval nagyobb fizetést kapnak08:33 Hatmillió látogatót várnak az Oktoberfestre - idén 4000 forintot kérnek az egyliteres korsóért08:04 Irán elengedi a júliusban lefoglalt brit tartályhajót07:56 A MACS kérte Magát Krisztina versenyzési jogának felfüggesztését07:32 Eltűnt egy gleccser Svájcban06:54 Jobban árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek22:29 Újra megjelent a gyermekbénulás a Fülöp-szigeteken22:09 A Fidesz-KDNP-kormány a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá teszi Slomóék Chabad-szektáját21:53 A magyar szenvedéstörténet krónikása
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

Oláh névjegy - a köröstárkányi mészárlás

Reklám

Köröstárkány kis székely helység a Kraszna partján, a magyar Golgota. Három kereszt helyett három székelykapu vezet a dombra, ahol 1919. április 19-én, nagypénteken leadta névjegyét a románság.
A Belényes-Nyégerfalu-Köröstárkány térségét hatalmas román túlerővel szemben a nagyváradi honvéd apródiskola 16-18 éves növendékei védték kimagasló vitézséggel. A harcban a románok súlyos veszteségeket szenvedtek. Amikor végül a hadapródok hősi halált haltak, a román haderő bevonult Köröstárkányba.
A román parancsok ekkor közérdekű hirdetés meghallgatására gyűjtötte össze a falu népét a községháza elé. Ezalatt a román katonák a környező telkeken géppuskákat rejtettek el. Amikor a lakosság már együtt volt, beszéd helyett a géppuskák szólaltak meg. Ennek következtében 93 ártatlan civil - gyermekek, asszonyok, öregek - vesztették életüket. A köröstárkányi öldöklést követően a környező oláh falvak lakossága megjelent, és a néptelenné vált magyar falut kirabolta. Még a ruhát, csizmát is lehúzták a holtakról. A falu elöljárójának még a kezeit és a lábait is levágták. A holtakat - köztük a kis hadapródokat - temetetlenül hagyták, a kiürült és kirabolt falut felgyújtották. Mindezt egy szemtanú mondta el, az akkor még 15 éves Gyulai Ferenc, aki el tudott menekülni, a románok utána lőttek, de nem találták el. A románok elvonulása után a szomszédos magyar falvak lakói temették el a halottakat a helység fölötti dombon.
A gyalázatos gyilkosságra évtizedekig nem volt szabad emlékezni, olyannyira nem, hogy a dombon lévő sírkeresztekről a románok még a dátumot (1919. április 19.) is lekapartatták, nehogy feltűnjön valakinek a sok kereszt ugyanazzal a dátummal. A köröstárkányi mártíroknak csak 1999-ben sikerült felállítani egy emlékművet, amelyhez az említett három székely kapun lehet eljutni.
Zoom
Zoom
Zoom
Földesi Pál - Elárulva és meggyalázva
(magyarellenesseg.blogspot.com)
Kapcsolódó:
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready