Az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett lakossági észrevétel alapján a párt feljelentést tesz Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen, aki március 12-i, a b1-es csatornán sugárzott, Lumea lui Banciu című műsorát "rágalmazó, propagandisztikus, magyarellenes retorikára élezte ki, ezzel pedig nyíltan támadta az erdélyi magyarságot, gyűlöletre uszítva a többségi lakosságot".
Kovács Péter főtitkár közölte, az RMDSZ kötelességének tartja, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a "soviniszta, diszkriminatív megnyilvánulásokra", és felszólítja a Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD), hogy vizsgálja ki az ügyet.
„Baciu műsorában nyíltan közösségünk ellen fordult, középszerűeknek, rablófészeknek és történelem nélkülieknek, egyszerű gondolkodású, együgyű népnek titulálva a magyarságot” – mutatott rá Kovács. Az RMDSZ főtitkára szerint Banciu a műsor pamfletjellege mögé bújva nyíltan uszít és rágalmaz, olyan hamis feltevéseket hangoztatva, miszerint ha egy román állampolgár székely megyébe látogat, annak feltörik az autóját, vagy Erdő Péter bíboros pápává választása esetén a román nép másik kontinensre kell hogy költözzék.
(Krónika nyomán)