600 lejes (40 ezer forint) pénzbírságot róttak ki Dan Gavrilescu szatmárnémeti focistára, amiért a Facebookon a magyarok elgázosításával fenyegetőzött.

Ez a balfasz szeretne minket elgázosítani
A harmadosztályú Olimpia FC játékosa Dorel Cioca szatmárnémeti polgármester Facebook-oldalán gyalázta a magyarokat, akiknek a földjén jelenleg is élősködik: „Mindannyiatokat elgázosítanálak, és lágerbe küldenélek! Nem volt elég nektek, hogy annyi évig igába hajtottatok minket? Kár, hogy Vlad Tepes már nem él, mert így nincs, aki karóba húzzon benneteket” – írta többek között. A labdarúgót Kereskényi Gábor, az RMDSZ képviselője panaszolta be a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.
A tanács ezen kívül szintén 600 lejes pénzbírságot szabott ki a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu általános iskolára, mivel a román és magyar tagozattal működő tanintézményben a korábbi felszólítás ellenére sem pótolták a hiányzó magyar feliratokat.
Hoztak egy magyar felet elítélő döntést is: diszkriminációnak minősítették Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesternek azt a kijelentését, hogy „Csíkszeredában a magyar nyelv ismerete nem diszkrimináció, hanem kötelező”, és ezért figyelmeztetésben részesítették a városvezetőt. Ráduly Róbert a város főterén felvont nagyméretű székely zászló februári avatási ünnepségén beszélt a magyar nyelvhasználatról.
Asztalos Csaba, a testület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy ez utóbbi – véleménye szerint etnikai alapon meghozott – döntését a tanács 7-2-es szavazataránnyal fogadta el, és a testület elnökeként kisebbségben maradt felmentő álláspontjával.
(MTI - Index nyomán)