Az Átlátszó.hu erdélyi nyúlványa tette közzé az ügyészség jelentését, ebből derül ki, pontosan mit találtak (vagy miről állítják, hogy találták) a házkutatás során, és mivel vádolják Beke Istvánt. Interjút is készítettek az egyik kézdivásárhelyi vármegyéssel.

Amennyiben a liberális lap állításai közül valami nem felel meg a valóságnak, - ahogy eddig, úgy természetesen ezután is - helyet adunk a HVIM vagy bárki más cáfolatának, pontosításának. (Akár az alábbi, román nyelvű dokumentum alapján is.) Célunk, hogy minél behatóbban megismerjük az ügyet, mely valószínűleg jó ideig referenciapont lesz az erdélyi román-magyar viszonyban.
 
A fenti jelentés szerint a kézdivásárhelyi HVIM elnökének lakásán mintegy 200 törvénytelenül birtokolt petárdát és "egy sor egyéb gyanús eszközt" találtak.
A szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) szerint az akció ötlete egy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott, 2015. október 10-i találkozón körvonalazódott – itt az egyik vármegyés (lehet, hogy maga Beke István) felvetette, hogy egy robbanószerkezetet kellene elhelyezni és felrobbantani a román nemzeti ünnepen rendezett felvonuláson, december 1-jén. Majd hozzátette, neki otthon van is egy doboz petárdája, amit erre lehetne használni.
A többiek – az előzetes letartóztatási jelentés szövegéből azt lehet kikövetkeztetni, hogy összesen legalább hárman lehettek jelen – felkaphatták az ötletet, mivel el is döntötték, hogy a robbanószerkezetet Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elektronikához értő kézdivásárhelyi elnöke kell elkészítse: egy kanóc segítségével 3-4 petárdát lehetne egyszerre felrobbantani, és "már csak egy elemre van szükség”.
Az is elhangzott, hogy Beke Kézdivásárhely központjában levő üzletének a külső falán levő kameráján keresztül követheti majd a díszmenetet, és távolról gyújthatja majd fel a szerkezetet "akkor is, ha a családjával együtt nem lesz a településen”.
Eltervelték, hogy a robbanószerkezetet egy vadonatúj telefon, valamint szintén sosem használt telefonkártya segítségével fogja felrobbantani: "hívod, és aztán megsemmisíted”. Egyik vármegyés azt javasolta, hogy a robbanószerkezetet egy, a város főterén található Gábor Áron-szobor melletti szemetesbe kellene rejteni – a katonai díszmenet itt haladt volna el. "Azt fogják mondani, hogy Kézdivásárhelyet terroristák támadták meg” – hangzott még el ezen a beszélgetésen.
Valaki felvetette, a szerkezetet először ki kellene próbálni, "a pizzát is először megkóstoljuk”. Másvalaki szerint ezt mindenképp megéri megcsinálni, ha másért nem, a tapasztalatszerzés kedvéért.
November 23-án egy, a Temes megyei rendőr-főkapitányság által végzett ellenőrzés során kiderült, hogy egy közelebbről meg nem nevezett cég 20 doboz (összesen 400 darab) FP3-as típusú petárdát adott el Beke Istvánnak. Ezek a petárdák a román törvények szerint közepesen veszélyesnek minősülnek, így azokat csakis tűzszerész engedéllyel rendelkező személyek birtokolhatják.
Az interneten fellelhető leírások szerint egy ilyen FP3-as petárda 3 gramm robbanóanyagot tartalmaz, és a kanóc meggyújtása után legalább 15 méterre kell tőle távolodni. Ilyen az, amikor egyszerre begyújtanak egy tucatnyi FP3-ast:
Az ügyészség jelentéséből az nem derül ki, hogy a petárdákat mikor vásárolta Beke. Mindenesetre a házkutatás során, november 30-án meg is találtak 195 ilyen tűzijátékot.
A nyomozás során az is kiderült, hogy Beke a fent idézett beszélgetés után, október 10-én internetről vásárolt egy telefont. Mi több, a gyanúsított lakásán egy 12 voltos, elektromos jel leadására és időzítésére alkalmas eszközt is találtak.
Igen súlyos börtönbüntetés van kilátásban, pedig még ha valóban robbantani akart volna, akkor sem lett volna annak köze az "alkotmányos rend felforgatásához"
Hétfőn este, egész napos házkutatás után Bekét 24 órás előzetesbe helyezték, és Bukarestbe vitték, szerda hajnalban a Bukaresti Táblabíróság 30 napra hosszabbította az előzetes letartóztatást. Amennyiben az alkotmányos rend felforgatásának, illetve a nemzetbiztonság veszélyeztetésének a vádja a bíróságon is megáll, Beke tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.
Mivel az előzetesben levő Beke Istvánnal nem lehet beszélni, az előzetes letartóztatási jelentés állításaira Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye erdélyi elnökét reagáltatta a lap. Ő szintén kézdivásárhelyi, egyébként két hónapja Franciaországban tartózkodik.
- Mi történt azon az október 10-i találkozón, melyet lehallgattak?
Szőcs Zoltán: Szinte minden este összeülünk, egy sör mellett A-tól Z-ig beszélünk mindenről. Ez szabad baráti beszélgetés, nem tudom pontosan.
- A robbantás az R betűnél, az is megvan?
 Soha nem akartunk elkövetni merényletet, és ilyent nem terveztünk.
- Nem merényletet, hanem azt, hogy egy pár petárdát felrobbantsatok egy szemetesben. Erről sem volt szó?
(Nem válaszol.)
/A lap itt valamiért megszakítja az interjú közlését, majd három bekezdésnyi saját szöveg után folytatják egy kérdés nélküli válasszal, így elképzelehető, hogy kihagytak előle valamit - a szerk./
Szőcs Zoltán: Az internetről rendelte a petárdákat tavaly szilveszterre. A csomag nem érkezett meg, valamikor novemberben írtak egy levelet, hogy csak most tudják küldeni a petárdákat. Ezek meg is érkeztek, dobozban voltak akkor is, amikor (az ügyészek – szerk. megj.) elvitték azokat.
- Ha nem a december 1-i akcióra, akkor mire használhatott el Beke István kb. 200 petárdát?
Szőcs Zoltán: Hétvégén volt airsoft, ott használták. (Beke István feleségével együtt egy NATU Sports Team nevű airsoft csapat tagja – szerk. megj.).
Korábban írtuk: