A felvidéki kormánykoalíció részét képező "magyar-szlovák" Most-Híd párt a jövő évi parlamenti választásokon kész helyet biztosítani választási listáján olyan pártok jelöltjeinek is, amelyekkel meg tud egyezni az együttműködésről - jelentette ki Bugár Béla pártelnök az Országos Tanács (OT) ülése utáni sajtótájékoztatón szombaton Pozsonyban.
A Bumm hírportál által közvetített tájékoztatón Bugár Béla emlékeztetett: a tíz éve alakult politikai tömörülés legfőbb célja a magyar-tót együttműködés és a regionális fejlődés támogatása polgári elvek alapján. "Azoknak a pártoknak, amelyekkel sikerül egyezségre jutnunk, a régiók és a kisebbségek parlamenti képviselete biztosítása és megerősítése érdekében helyet kínálunk a parlamenti választási listánkon" - olvasható az Országos Tanács ülése után kiadott közleményben.
Az OT megbízta a Híd elnökségét, hogy a jövőbeni lehetséges együttműködésről tárgyaljon "a régiókat és a kisebbségeket képviselő pártokkal", a következő ülésen pedig "ismertesse, melyek azok a pártok, amelyek készek az aktív együttműködésre, témáink parlamenti szintű képviseletére".
Bugár Béla újságíróknak elmondta: az OT ülésén ismét felajánlotta lemondását, de azt ezúttal sem fogadták el. A TASR tót közszolgálati hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyezte: az ügy előzménye, hogy Csáky Pál, a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjának (MKP) egyik vezető politikusa korábban kijelentette, el tudja képzelni az együttműködést a Híddal, de csak Bugár nélkül.
Az ún. Szlovákiában azután indult új nyilvános vita az MKP és a Híd esetleges jövőbeni együttműködéséről, illetve a magyarság parlamenti képviseletének biztosításáról, miután a májusi európai parlamenti választáson (EP-) egyik pártnak sem sikerült megújítania képviselői mandátumát.
Ravasz Ábel, a Híd cigányügyi kormánybiztosa a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem hagyják, hogy más pártok káderezzék politikusaikat. "Ez nem lehet egy együttműködés alapja. Ha megvan az akarat az együttműködésre, akkor azt nem lehet úgy kezdeni, hogy megszabjuk, ki ülhet a tárgyalóasztalhoz" - húzta alá.
A Most-Híd számára a legutóbbi két felvidéki választás kudarccal végződött: márciusban Bugár Béla pártelnök nagyon alacsony támogatottságot kapott az államfőválasztáson, míg májusban a pártnak nem sikerült új mandátumot szereznie az európai parlamenti (EP-) választáson. A májusi-júniusi országos felmérések azt jelzik, hogy a párt támogatottsága a parlamenti küszöbnek számító öt százalék közelébe esett vissza, és csökkenő tendenciát mutat.
A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott: a Híd nem látja olyan rossznak a tót kormánykoalíció és az ország helyzetét, hogy előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazzon.
(MTI nyomán)