2020. január 22., szerda, Vince, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:46 Megkezdték az új koronavírus elleni oltás kidolgozását Oroszországban17:20 Rég volt már a hétfői krakkói holokonferencia, épp ideje, hogy Áder Izraelbe utazzon az öreg zsidókkal túlélőset játszani16:52 Személyszállításra is alkalmassá tehető drónprototípust mutattak be Jakabszálláson16:20 Orosz lapok szerint az új kormányfő szabad kezet kapott a változtatásra16:15 Egy vérből... címmel indult gyermek- és ifjúsági drámapályázat16:00 Kölcsey buzilobbi általi bemocskolása ellen emelték fel szavukat a Mi Hazánk Ifjai az Auróránál, kiakasztva egy propagandistát15:40 Dél-Koreában nem szánalmaskodnak buziügyben: ha levágatta, akkor nem egészséges, és repül a seregből15:26 Floridai figyelmeztetés: fagyott leguánok hullhatnak a fákról15:02 Börtönre ítéltek egy korrupt rendőrt14:24 Amikor már a nézőnek fáj a tehetségtelenség: Karácsony nevetségessé tétele helyett saját magát égette a "köztévé"14:00 "Az ilyen bunkó, anyaellenes kirohanások éppen az ellenkező hatást érik el"13:51 Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek13:31 Halálesetek után több millió autót hív vissza a Honda és a Toyota13:05 Szomáliai "alkalmi ismerős" kellett egy budapesti lánynak - füvezés helyett megverte és megerőszakolta13:01 Évértékelő rendezvényt tart a Mi Hazánk
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Extra :: :: Hozzászólások

Orbán Lajcsi, Románia új miniszterelnöke: a félszékely szekusfióka, aki gyűlöli a magyarokat

Reklám

Kicsoda valójában Románia új miniszterelnöke? Ludovic Orban brassói román-magyar vegyes házasságból származik, de csak alapszinten beszél magyarul. A Mandiner portréja.
Zoom
Ludovic nemrég még Lajcsi volt (fotó: EPA-EFE/Robert Ghement)
Az újabb román kormánybuktatás után, 2019. november 4-től Ludovic Orban lett Románia új miniszterelnöke. De ki is ő pontosan?
Apa, a szekus tiszt
Ludovic Orban Brassóban született, székely apától és brassói román anyától. Jelenleg 56 éves, első végzettsége szerint gépészmérnök. Később a Bukaresti Tudományegyetemen szerzett politikatudományi és közigazgatási diplomát. Apja, Orbán Imre 1920-ban született Székelyudvarhelyen, ahol a helyi Securitate, a román kommunista politikai rendőrség tisztje volt 1948-tól 1956-ig.
A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) honlapjának dokumentuma szerint Orbán Imrét 1956 februárjában helyezték tartalékos állományba. Kétcsillagos volt, amely századosi rangot jelent. Ez hét évvel Ludovic születése előtt történt.
Zoom
A CNSAS adatlapja Ludovic Orban apjáról
A frissen beiktatott miniszterelnök bátyja az a Leonard Orban, aki Románia EU-s csatlakozása után a Barroso által vezetett Európai Bizottságban a többnyelvűségért felelős európai biztos posztját töltötte be. Orban bátyja egyébként 2017-ben a Digi24 csatorna interjújában arról beszélt, hogy Románia semmiképpen sem csatlakozhat a Visegrádi 4-ekhez, hiszen más az álláspontjuk, mint Magyarországnak és Lengyelországnak. Románia inkább a mélyebb integráció és a nemzetállami jogkörök átruházásának pártján áll.
„A válasz egyszerű: mert különbözőek a látásmódjaink, főleg Magyarországhoz és Lengyelországhoz viszonyítva. Csehország és Szlovákia közelebb áll a mi álláspontunkhoz. (…) Mi az integráció elmélyítését szorgalmazzuk. Úgy gondoljuk, hogy az Uniónak előre kell haladnia, nem hiszünk abban, hogy vissza kéne utalni bizonyos hatásköröket a tagországokhoz, ellenkezőleg: minél több kompetenciát európai szintre kell emelni, amennyire lehetséges” – mondta Leonard Orban.
Kézdivásárhelyen még Lajcsi volt
Amikor Ludovic gyerek volt, a családban románul beszéltek. Orban többször is nyilatkozott arról, hogy szerinte már az apja is beolvadt a többségi nemzetbe. Ludovic testvérével, Leonarddal ellentétben általában nem szívesen akar családja magyar gyökereiről beszélni. Az idősebbik fiú szerint apjuk és a nagyszülők révén lett volna lehetőségük magyarul megtanulni, de sajnálatára nem így alakult, az egész nevelésük románul zajlott.
Ennek ellenére a fiúkat unitáriusnak keresztelték, és Ludovic alapszinten beszéli a magyar nyelvet.
Nyelvtudása még általános iskolában ragadt rá. „Tizennégy évesen közeledett a konfirmálás, amikor magyarul kellett válaszolnom az unitárius papnak a kátéból feltett kérdésekre. Az apám felőli nagyszüleim ajándékokat ígértek, ha megtanulok rendesen magyarul. Beadtam a derekam. Apám segítségével bővítettem a szókincsemet, és megtanultam a magyar nyelvtant” – mondta egy interjúban.
A rendszerváltás idején Kézdivásárhelyen dolgozott egy szigetelőgyárban, ahol Lajcsinak szólították a társai. Ez a név azóta is rajta maradt. A gyár egykori alkalmazottai úgy emlékeznek, hogy a fiatal mérnök néhány szót tudott magyarul, bár erősen törve beszélte a nyelvet.
1992-ben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ifjúsági Szárnyában kezdett politizálni, később a PNL alelnöke, majd napjainkra a párt elnöke lett. A 90-es években két ciklusban is Bukarest egy-egy kerületi önkormányzatában szerzett képviselői mandátumot.
2004-ben, majd 2008-ban is a PNL főpolgármester-jelöltje volt, de alulmaradt a szocialisták (PSD) által támogatott Sorin Oprescuval szemben. 2004-től viszont három éven át Bukarest egyik főpolgármester-helyettese volt.
2007-2008-ban a liberális Tăriceanu-kormány alatt ő töltötte be a közlekedés- és szállításügyi miniszteri posztot. Orban 2016-ban is indult volna a bukaresti önkormányzati választásokon, de miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelen kampányfinanszírozással vádolta meg, visszalépett a jelöltségtől. Bűnvádi per indult ellene, végül tavaly márciusban jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság.
Zoom
Egy szász és egy magyar Románia élén - de mindkettő túlkompenzáló nemzetáruló (fotó: Robert Ghement/EPA/EFE)
Magyarul énekel, ha kell, de mindig a magyarok ellen szavaz
Származása ellenére nyilatkozataiban és a kisebbségi kérdésekhez való hozzáállásában – ahogyan egy RMDSZ-es politikus nyilatkozott a Maszolnak – „éppen annyira magyar, mint amennyire az államelnök Klaus Iohannis szász”.
Pártelnöki mandátuma alatt a PNL minden egyes alkalommal a magyar közösség érdekei ellen szavazott a parlamentben, és rendszeresen megtámadta az alkotmánybíróságon a magyarságnak kedvező módosításokat. Szintén a liberális párt volt az egyik legnagyobb bírálója a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újra indításának. Az ügyben azzal vádolták meg az RMDSZ-t, hogy hátsó szándékuk a „román diákok elmagyarosítása”. Legutóbb pedig az nem tetszett neki, hogy a piros-fehér-zöld zászló nem csupán Magyarország állami jelképe, hanem az egész magyar nemzeté.
A politikus a PNL belső ellenzékének hangadója volt, mielőtt annak elnöke lett volna. Ellenezte azt, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal összefogva létrehozzák a később kormányra kerülő Szociálliberális Szövetséget (USL). Úgy vélte: „ártalmas a demokráciára nézve, ha a jobb- és a baloldal keveredik”.
2007-ben nagy felhajtás kerekedett körülötte, mert sofőrként balesetet okozott Bukarestben, amelyben egy járókelő megsérült, de csak több mint egy nappal a történtek után jelentkezett a rendőrségen. Emiatt bevonták egy időre a jogosítványát. Azóta sem tudni, hogy a politikus alkohol befolyása alatt volt-e, amikor a balesetet okozta.
2009. december 21-én, amikor a PNL koalíciós tárgyalásokat folytatott az RMDSZ-szel, Ludovic Orban még csak a pártja alelnöke volt. Mint kiderült, ha a „politikai szükség” úgy kívánja, akár még magyarul is szívesen dalra fakad, ugyanis a találkozón elénekelte a Mágnás Miska című operett egy részletét: „Kutyából nem lesz szalonna, a suszterból primadonna, szalmalángból nem lesz kráter, nyúlból nem lesz hózentráger”.
Az RMDSZ nem vár csodákat Orbantól, de felelős kormányzásra számít, és elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet az új román kormány részéről.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready