2020. november 26., csütörtök, Virág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Orbán: Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az EU-tól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból22:16 Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban22:03 BKK: minden jármű forgalomba állt Budapesten21:30 Folyosón, sátorban kötik oxigénre a súlyos koronavírusos betegeket Bukarestben21:17 Azért mondott le a holland euroszkeptikus párt elnöke, mert kiderült, hogy az ifjúsági tagozat nem a zsidó- és ratyikedvelő fiatalok gyűjtőhelye21:03 Irán mintegy 40 millió adag oltóanyag beszerzését tervezi20:46 Lavrov: Moszkva kész kielégíteni Bagdad minden haditechnikai igényét20:15 A dél-európai tagállamok elégedetlenek az EB migrációs tervével, mert nem tartalmazza a sáskák kötelező szétosztását19:58 Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék19:36 Az orosz főügyészség Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért - a lengyel külügy szerint provokáció19:18 Izraelben arra készülnek, hogy Trump a hivatali idejének lejárta előtt megtámadja Iránt19:13 Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát a költségvetési feltételrendszer bírósági vizsgálatára19:11 A kínai elnök is gratulált Bidennek19:04 Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon18:49 Meseország félidőben
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Letette a hivatali esküt Temesvár német állampolgárságú polgármestere

Letette pénteken a hivatali esküt Dominic Fritz, Temesvár német állampolgárságú polgármestere - közölte az Agerpres hírügynökség.
A temesvári városi tanács beiktatására, a megválasztott polgármester és képviselők hivatali eskütételére azt követően kerülhetett sor, hogy a bíróság elutasította a kifogásokat, és szerdán igazolta Dominic Fritz mandátumát.
Fritz megválasztását arra hivatkozva kifogásolták többen is a bíróságon, hogy a polgármester nem román állampolgár. A politikus az ítéletről szólva kijelentette: a közös Európa eszméje győzött, az az elv, hogy bármely európai polgár jelölt lehet a lakhelyéül választott településen. Úgy vélte: az ítélet azok a román állampolgárok számára is győzelem, akik Európa más országaiban telepedtek le, hiszen megerősíti, hogy részt vehetnek a közéletben, ott, ahol élnek.
Beiktatását követő beszédében Dominic Fritz azt mondta: a járvány legnehezebb időszakában veszi át a város vezetését, amikor fájdalmas döntéseket lehet hozni, de nem félti Temesvárt, hiszen a város lakói az egyéni felelősségérzetükkel, a közösségi szolidaritással és az újító szellemükkel a történelem során mindig képesek voltak jó választ adni a kihívásokra.
A más pártok színeiben a mandátumot nyert helyi képviselőkhöz szólva kijelentette: csak azért vannak versenyhelyzetben, mert a verseny biztosítja a fejlődést, de a harcot együtt kell vívniuk "a várost fertőző mindenféle vírusok ellen".
Az egyházak, a kultúra képviselői, a civil aktivisták, és a város életében aktív szerepet vállaló polgárok mellett a nemzeti kisebbségeknek is üzente, hogy Temesvárnak szüksége van rájuk.
A Németországban született, semmilyen romániai felmenővel nem rendelkező Dominic Fritz a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként nyerte meg a szavazatok 53,2 százalékával a temesvári polgármesterválasztást. A 27 tagú helyi tanácsban az USR 12, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilenc, és a baloldali pártok összesen öt mandátummal rendelkeznek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) - mely az elmúlt ciklusban két képviselővel volt jelen a tanácsban és alpolgármesteri tisztséget is kapott - idén nem sikerült átlépnie az öt százalékos választási küszöböt.
A 36 éves Dominic Fritz középiskolai tanulmányai után önkéntesként érkezett először Temesvárra. Megszerette a várost, ahol később szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet hozott létre. Megtanult románul, és lakást is vásárolt Temesváron. A Bánság fővárosában elindított projektjeire abban az időszakban is figyelt, amikor Horst Köhler volt német köztársasági elnök irodavezetőjeként dolgozott. A választási kampány idején közzétett videoüzenetében Horst Köhler látnoknak, kiváló menedzsernek és a politika megszállottjának nevezte egykori munkatársát. Elmondta: a politikában és a közigazgatásban eltöltött 40 éve alatt kevés olyan emberrel dolgozott együtt, aki annyira rátermett lenne a vezetői szerepre, mint Dominic Fritz.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready