Hétfő délután újabb demonstrációk kezdődtek Románia több nagyvárosában a járványügyi korlátozások ellen, ezeket az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koordinálta.
A soviniszta és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia visszaköveteli szabadságát, mert
a kormány fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot.
Az AUR emiatt országos tüntetéssorozatot hirdetett, először vasárnap szólítva az utcákra híveit.
Zoom
A hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki az igazoltatást megtagadó tüntetők és a csendőrök között.
Bukarestben a nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy ezerötszázan követelték a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket.
Míg kezdetben „Szabadságot!”, „Le a kormánnyal!” vagy „Nyissák ki a stadionokat!” jelszavakat kiabáltak, a végére a – főleg a futballhuligánoktól átvett – „Ki a magyarokkal az országból!” és az „Arafat, ne feledd, ez nem a te hazád!” skandálások lettek túlsúlyban –  írja összefoglalójában a Maszol.
A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sok helyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Piteștiben azonban az Argesulonline portál szerint az idegengyűlölő indulatok a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon rendre felcsendülő, „kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.
(Index nyomán)