Bezár!
2021. május 13., csütörtök, Szervác, Imola napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Blinken és Lavrov kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon22:20 Az ujgurok elnyomásának befejezését követelték Kínától egy ENSZ-tanácskozáson22:07 "A kormány elvesztette az uralmat az utca fölött" - polgárháborús helyzet alakult ki a zsidók és az arabok között Izrael számos pontján21:54 Fehér, férfi, nem ratyik a szülei, és nem nézik terroristának? - Lista segít az agyhalottaknak eldönteni, ki mennyire kiváltságos21:24 Fehérnek álcázva követett el 30 betörést egy néger Los Angelesben21:14 Drága honfitársaink: videón, ahogy egy bottal járó 60 éves nő megtámad egy katonai sátrat, mert zavarja a városképet21:09 Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal20:52 Oroszországban pénzbírságra ítélték a Telegramot20:35 Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése20:20 Merkel külügyminisztere újabb migránsokra vágyik20:06 Ma sem fukarkodott a rakétákkal a Hamász19:51 Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt19:21 Ideje lenne elküldeni egy iráni tanulmányútra a magyarországi "homofóbia" miatt visítozó buzikat19:01 Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat18:46 Antiszemét-gyanús EU-főképviselő: "az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát"
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Tiltakozik a máig érvényben lévő Benes-dekrétumok ellen a Mi Hazánk

– 74 évvel ezelőtt, 1947. április 12-én a csehszlovák kormány megkezdte a felvidéki magyarság deportálását, azzal a nem titkolt céllal, hogy a Felvidék déli részén egybefüggő magyar tömböt meggyengítse. Ez több mint 100 ezer felvidéki magyar honfitársunkat érintette akkor – emlékeztetett Lantos János, a Mi Hazánk esztergomi elnöke a Felvidékről kitelepítettek emléknapján. Az emléknapot minden év április 12-én tartják a magyar Országgyűlés 86/2012. (XII. 7.) OGY határozata alapján.
Kiemelte, a második világháború után több millió németet is kitelepítettek Kelet-Európából, köztük Csehszlovákiából, az egész etnikai alapú műveletnek pedig a Benes-dekrétumok adták meg a jogi hátterét.
– Ez kimondta, hogy a magyarok és a németek kollektíven bűnösök, ezért bármikor önkényesen megfoszthatóak a legalapvetőbb emberi jogaiktól is. A magyarokkal és a németekkel alkalmazott bánásmód pedig ennek szellemben összeegyeztethetetlen volt a nemzetközi jog általános elveivel – fogalmazott.
Lantos szóvá tette, hogy nemhogy bocsánatot nem kértek azóta, sem erkölcsi vagy anyagi jóvátétel nem történt, de a dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti mind a mai napig. Pedig a dekrétumok éles ellentétben állnak az Európai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette azok sérthetetlenségét.
– Sőt, az elmúlt években megdőlt az az állítás is, hogy ennek nincs már komolyabb jelentősége, hiszen számos példáról tudunk, hogy felvidéki magyarokat éppen a Benes-dekrétumokra hivatkozva tudtak ellehetetleníteni, és elvenni tőlük a földterületeiket – fejtette ki.
A Mi Hazánk Mozgalom elképesztőnek és felháborítónak tartja, hogy a Benes-dekrétumok a mai napig érvényben lehetnek, azt pedig egyenesen szégyennek tartják, hogy a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen magyar kormány sem tudta elérni a hatályon kívül helyezését, mert – mint fogalmazott Lantos – meg sem próbálták.
Álláspontjuk szerint a magyar kormánynak azonnal a szlovák kormányhoz kellene fordulnia ebben a kérdésben.
– Amennyiben a Mi Hazánk Mozgalom olyan politikai pozícióba jut, hogy hatással lesz erre, ellentmondást nem tűrően és azonnal lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy hatályon kívül helyezzék a Benes-dekrétumokat.
Mert nem mondunk le egyetlen egy elszakított országrészről sem, egyetlen magyar testvérünkről sem, a magyar nemzet a Kárpát-medencében egy és oszthatatlan, Nyitrától Zentáig, Soprontól Székelyudvarhelyig terjed a mi hazánk, és ezért a hazáért fogunk küzdeni, amíg csak élünk – zárta gondolatait.
(Magyar Jelen)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready