Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.
A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.
III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni "udvariassági találkozótól" eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz - hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.
A román elnöki hivatalban a fogadására összesereglett román állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.
Felidézte: rokoni szálak fűzik Romániához, édesapjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. Kiemelte: 25 éve látogatja az országot, és tanúja volt fejlődésének, mély benyomást tett rá a fiatal nemzedék vállalkozó szelleme és alkotóereje minden területen, a technológiától a faluturizmusig és környezetvédelemig. Rámutatott: Románia megőrizte falusi tájait, erdőségeit, fenntartható mezőgazdaságát és az élővilág számos olyan faját, amely Európa és a világ más vidékeiről már kipusztult - ez még értékesebbé teszi ezt az országot.
Klaus Iohannis megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkoronázása után III. Károly első külföldi útja Romániába vezetett. Köszönetet mondott a brit uralkodónak, hogy érdeklődésével és ragaszkodásával külföldön is megismertette a "romániai" falvak világát, és az itt lakókat is arra figyelmeztette, hogy elődiek öröksége, a tőlük örökölt szokások, hagyományos mesterségek mekkora értéket képviselnek.
A román elnök megköszönte a Károly által walesi hercegként létrehozott alapítványnak nyújtott támogatást is, amely jelentős szerepet játszott az épített örökség megőrzésében, az ökogazdálkodás meghonosításában és a helyi közösségek fenntartható fejlődésének megalapozásában.
A bukaresti brit külképviselet nem árult el részleteket III. Károly további romániai programjáról, hogy ne sérüljön a látogatás magánjellege.
Andrew Noble nagykövet a látogatás előtt emlékeztetett: a brit uralkodónak számos projektje van Romániában (pontosabban Erdélyben - a szerk.), melyeket civil szervezetekkel közösen valósít meg, látogatásai során többnyire ezekről tájékozódik, most is erre lehet számítani. A román média úgy tudja, hogy III. Károly öt napot tölt "Romániában", és most is erdélyi házai egyikében fog lakni.
Károly 1998 óta rendszeres vendégnek számít "Romániában", Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.
(MTI nyomán)
Frissítés: Karesz "Romániában":
Itt éppen a rá várakozó helybélieket üdvözli székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon:
Zoom
Fotó: MTI/Kátai Edit
2. frissítés: tíz háza van, nem mondott le székelyföldi birtokáról
Bukaresti "félhivatalos" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.
A Krónika felidézte: a "Romániába" 25 éve rendszeresen visszatérő Károly számos ingatlant vásárolt Erdélyben. Jelenleg tíz háza van, amelyeket a Mihai Eminescu Trust nevű alapítványán keresztül vásárolt. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, de a Székelyföldre is "hazajár", hiszen a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben.
A vendéget a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás történész a Krónikának korábban elmondta: az angol királyi udvar szabályai szerint királlyá válása után az egykori walesi herceg átadja birtokait a trónörökös hercegnek, de érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre - idézte Kálnoky Mátyást a Krónika.
3. frissítés: Károly székelyföldi birtoka kapujában Zalánpatakon:
Zoom
Zoom
Fotók: MTI/Kátai Edit