Elkezdődött a próbaüzem a Nokian Tyres nagyváradi gyárában - írja az economedia.com. "Az első gumiabroncs legyártásával módunk nyílt letesztelni az új gyár termelési kapacitását, és minden a tervek szerint folyik" - jelentette be Susana Tusa, a Nokian Tyres Romania Operations vezérigazgatója.
A nagyváradi üzem építése 2023 májusában kezdődött. A finn vállalat 2022 novemberében jelentette be, hogy gyárat épít Nagyváradon, azt követően, hogy az Oroszországból való kivonulás mellett döntött. A romániai beruházás értéke 650 millió euró, amiből 99,55 millió euró a bukaresti kormány által nyújtott állami támogatás. Ezt a Nokian Tyres több részletben kapja meg 2028-ig.
A próbaüzem 60 fős személyzettel indult, ami a teljes kapacitású termelés megkezdéséig 500 főre fog nőni. A tervek szerint a kereskedelmi célú termelésnek 2025 elején kell elkezdődnie. A gyár termelési kapacitása évi 6 millió gumiabroncs lesz. A Nokian Tyres tájékoztatása szerint a nagyváradi a világ első nulla szén-dioxid-kibocsátású gumiabroncs-gyára.
(MTI)