Sziasztok, kurucok! Mivel elég keveset hallani manapság az Erdélyben levő etnikai konfliktusokról - a cigányokkal, és a románokkal -, gondoltam, megírok Nektek néhány ottani esetet.
Bánffyhunyadon lakom, ahol a lakosság kb. 15-20%a cigány, a magyarok aránya 25-30% körül van, és kb. 50-60% román.
1. Velem történt meg, mikor még a nyáron egy este bulizni mentünk 2 barátommal a Páska-tanyára (egy régebben jól menő, magyar tulajdonú vendéglő, ahol nyáron magyar bulikat rendeztek). Ahhoz, hogy oda eljussunk, sajnos át kellett menjünk a cigánysoron is. Mivel nem kaptunk kocsit, gyalog indultunk el. A cigánysor kellős közepén halljuk, hogy ordibálnak utánunk, jön 2 cigánypurdé, és elkezd kötekedni a nemzeti/rocker pólóink miatt. Mi mondtuk nekik, hogy bulizni indultunk, és nem utcai verekedésre, meg hogy nyugodjanak le, ők azonban tovább kiabáltak velünk. A zajra odajött a rokonság is, meg se kérdezve, hogy mi a helyzet, ők is szitkozódni kezdtek. Végül összegyűltek vagy 20-an. Mi láttuk, hogy akármelyik pillanatban nekünk ronthatnak, és tudtuk, hogy ebből előbb-utóbb nagyon nagy balhé lesz, amit biztosan mi vesztünk el.
Már nekünk is rontottak volna, miután az egyik haver elunta a "mókát", és elküldte őket az anyjukba, de óriási szerencsénkre akkor jött egy rendőrautó, és a benne ülő rendőrök látták, hogy itt baj lesz, ezért kiszálltak, és kérdezték mi a baj. Mi megmondtuk az igazat, a cigányok meg össze-vissza hazudoztak, hogy mi provokáltuk őket. Szerencsére nekünk hittek, és figyelmeztették a cigányokat, hogy meg ne kelljen még egyszer megállni ezen a környéken miattuk. Erre ők nagy szitkozódás közepette bevonultak a putrikba, mi pedig gyorsan nyúlcipőt húztunk, a rendőrök meg vártak még vagy 2 percet, míg eltávolodunk. Akkor este, ha nem jelennek meg, valószínűleg jobbik esetben a kórházban végeztük volna.
2. Augusztusban, a kalotaszentkirályi néptánctáborban, egy magyarországi fiatalt lincselt meg 5 román, köztük a volt, később lemondott polgármester fia, és a bánffyhunyadi ortodox papnak a fia, viperákkal és szegecses baseballütőkkel, minden különösebb ok nélkül, ezzel alaposan elrontva a magyarországiak előtt a tábor eddigi jó hírét. Tudomásom szerint a gyilkosok a mai napig sem lettek megbüntetve.
3. Novemberben bement 3 barátom 2 lánnyal az egyik hunyadi magyar kocsmába, ahol 2 kancigány is ült a barátnőikkel. Az egyik lány csupán annyi megjegyzést tett, hogy mióta jár ennyi cigány erre a helyre, amire a 2 cigány luvnya felkelt, és nekiesett a lánynak. A 3 barátom leszedte őket róla, erre meg a 2 kancigány kelt fel (magas, kigyúrt, sittes alakok), és ezután elég rendesen helyben hagyta mindhármukat, az elárusítónőt is alaposan megpofozva eközben. Épp akkor ment el 2 rendőr a kocsma előtt, akiket behívott egy másik fiú. A rendőrök helyreállították a rendet, ami után cigányék, szokásukhoz híven kikérték maguknak a diszkriminációt, arra a kérdésre vonatkozóan, hogy mióta jár ennyi cigány ide. A rendőrök megbüntették a cigányokat 1000 lejre (4-üket), a lány, aki a "provokatív" kérdést feltette, mivel nem volt 18 éves, figyelmeztetést kapott diszkriminálásért.
4. Múlt péntek este összecsaptunk cigányékkal kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedve. Persze ezt is ők kezdték, mivel odajöttek hozzánk az utcán, és elkezdték molesztálni az egyik barátomnak a barátnőjét, akinek erre nagyon felment a cukra és pofon vágta a legközelebbit. Erre mind a 10 cigány nekünk esett, mi, fiúk összesen 4-en voltunk. Kitört egy jó nagy verekedés, ami hamar feltűnt a rendőröknek, mivel majdnem a város központjában történt. Odasiettek hozzánk, szétszedték a népet, aztán kikérdeztek. Mi megmondtuk, mi történt, a cigányok szokás szerint hazudoztak, és még ők voltak felháborodva, hogy "a magyar náci rockerek miatt" élhetetlen lett Bánffyhunyad. A náci jelzőt maximum onnan szedhették, hogy az egyik haver pólóján ott virított a kelta kereszt. A rendőrök most csak hivatalos figyelmeztetésben részesítettek minden jelenlévőt. Véleményem szerint ennek még lesz folytatása.
Ezek, és ehhez hasonló történetek esnek meg Bánffyhunyadon. Kérlek titeket, jelentessétek meg ezen levelemet, mivel a cigánybűnözés óriási probléma Erdélyben is.
(Olvasónktól)