A magyarok az autonómiára emlékeztették Pozsonyt címmel terjedelmes írásban foglalkozik a tót-magyar viszonnyal a Pravda című felvidéki tót lap.

"Nem volt hosszú életű a nyugalom a Duna két partján. A kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény érvénybe lépésével a magyar politikusok a határon túli magyarok jogait illetően keményebb hangot ütöttek meg, s ezzel felhívták az új szlovák kormány figyelmét arra, hogy a két ország közti feszültség még a távolról sem a múlté" - írja az újság a címlapon indított anyagában.
A lap Németh Zsolt autonómiával, illetve Semjén Zsolt kettős állampolgársággal és az asszimilációs folyamat megállításával összefüggő szavait vette górcső alá.
A tót külügyminisztérium az újság szerint "langyosan" fogadta a nyilatkozatokat, és nem kívánt azokra reagálni. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint Német Zsolt kijelentésével Pozsonynak csak akkor kellene foglalkoznia, ha az "Szlovákiában" hangzott volna el.
"Az Orbán-kormány eurokonform megoldást ajánl a magyar kisebbségnek. Szlovákiában a magyarok között azonban nincs igény az autonómiára" - mondta a lapnak Bugár. Ugyanakkor úgy vélte: a "szlovák-magyar" viszony megnyugvása érdekében egyelőre egyik fél sem tett semmiféle konkrét lépést.

Mária Sabolová, a Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke szerint a "szlovákiai magyar kisebbség" jogállása megfelel a normáknak, s ezért nincs szüksége a felajánlott kettős állampolgárságra. Sabolovának meggyőződése, hogy januárig, a magyar jogszabály alkalmazásáig, a két fél megtalálja a megoldást. Az újság szerint egyelőre nem ismeretes, hogy miként akarja a koalíció megoldani a problémát. A Híd pártnak van konkrét elképzelése, de azt szerencsére nem hozták nyilvánosságra.
Miroslav Cíz, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia képviselője nacionalistának és elfogadhatatlannak minősítette a magyar politikusok kijelentéseit. A Pravda kommentárjában azt írja: a Németh és Semjén kijelentései azt jelzik, a Fidesznek a nacionalizmus felélesztéséhez nincs szüksége arra, hogy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja a kormány tagja legyen, "jól megvannak nélküle is".
"Ma világosan látható, hogy a 19. századi nacionalizmus újjáélesztése a mi kárunkra (mármint az országrablókéra - a szerk.) és a vele való visszaélés a Fidesz részéről a belpolitikai harcokban nincs egyenes összefüggésben azzal, hogy milyen kormányzat van hatalmon Pozsonyban" - hisztizik a lap.
Mindezek alapján várható, hogy a "szlovák-magyar" kapcsolatok a jövőben sem lesznek idillikusak, mert "a Fidesz jól megvan Slota nélkül is" - zárja kommentárját a Pravda.
(MTI nyomán)