Eddig csak egyetlen magyar nemzetiségű politikus akadt, aki nyilvánosan
bevallotta, hogy felvette a magyar állampolgárságot, ez a lévai Gubík László - írja a felvidéki Sme napilap. Ez a tény a hatalom szemével nézve azonnal a tót állampolgárság elvesztését jelenti.
Gubík László, az MKP Lévai járási elnöke levélben értesítette a Nyitrai Körzeti Hivatalt arról, hogy Magyarországon ünnepélyes állampolgársági esküt tett. A levélben egyben arról is értesítette a hivatalt, hogy ennek ellenére nem kíván megválni szlovák állampolgárságától. Válaszában a körzeti hivatal egy az állampolgárságról lemondó formanyomtatványt küldött címére, és ennek kitöltésére kérte. A formanyomtatvány tartalmaz egy megjegyzést, miszerint tájékoztatják arról, hogy köteles visszajutatni az érvénytelen személyazonossági igazolványát és útlevelét a hivatalnak.
„A nyomtatványt nem töltöttem ki. A Nyitrai Körzeti Hivatalt értesítettem arról, hogy az alkotmány idevonatkozó cikkelye értelmében továbbra is a Szlovák Köztársasság állampolgárának tartom magam, és erről önként nem vagyok hajlandó lemondani” - nyilatkozta Gubík. Ha értesül arról, hogy már hivatalosan nem "Szlovákia" állampolgára, az ügyével a bírósághoz fordul - ígérte.
Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője szerint Gubík László jelenleg már nem állampolgára az úgynevezett Szlovák Köztársasságnak, ugyanis a törvény szerint állampolgárságát elvesztette a formanyomtatvány kitöltése nélkül is. Az elvesztéshez elég volt az a tény, hogy felvette a magyar állampolgárságot.
Az állampolgárság elvesztése Robert Fico törvénye alapján történt, amelyet kormánya hozott, válaszul a magyar visszahonosítást megkönnyítő paragrafusokra. 
(Felvidék Ma - Sme nyomán)