Magyar részről nem kínálunk kevesebbet Ukrajna számára, mint azt, hogy az ukrán európai integrációs törekvésekre legnyitottabb, azokat leginkább támogató európai uniós tagállammá leszünk - jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) XXIII. Közgyűlésén.
Németh Zsolt hangsúlyozta: a KMKSZ XXIII. közgyűlése az új esélyek kongresszusaként vonulhat be a történelembe. "Olyan időszakban élünk, amikor páratlan lehetőségek nyílhatnak meg Ukrajna és Magyarország, az egész magyarság és benne a kárpátaljai magyarság számára. Ma olyan jó esély van egy kiemelt magyar-ukrán partnerség megszületésére, amilyen még nem volt, hiszen mindkét ország helyzetéből adódóan logikusan következik egy ilyen partnerség megteremtése" - tette hozzá.
A külügyi államtitkár szerint Ukrajna sikeres európai integrációja mind az ukránok, mind Magyarország, és különösképpen a kárpátaljai magyarság elemi érdeke. Hozzátette: úgy gondolják, hogy Ukrajna belátható időn belül uniós tagjelöltséget szerez. Az Ukrajna és Magyarország közötti kiemelt partnerség, amit mi Kijevnek ajánlunk, egy jó eséllyel rendelkező aspiráns és egy erős érdekérvényesítő képességű tagállamnak a szövetsége lesz - fogalmazott az államtitkár, aki szerint jó esély van arra is, hogy ebben a szövetségben Kárpátalja és az ottani magyarság kulcsszerepet játsszon.
Németh Zsolt kijelentette, hogy a KMKSZ-nek mint a kárpátaljai magyarság hiteles érdekvédő szervezetének, kulcsszerepet kell játszania a magyar-ukrán együttműködésben, ám ehhez arra van szükség, hogy képviselője az ukrán parlamentben is jelen legyen. Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy ez lehetővé váljon az októberi ukrajnai parlamenti választásokon - mondta.
(MTI)
Kapcsolódó: