Smaranda Enache "emberjogi aktivistát", a a Pro Európa Liga (PEL) társelnökét támogatja a helyhatósági választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Ezt kedden jelentette be a szervezet, amikor Smaranda Enache benyújtotta a polgármester-jelöltséghez szükséges dokumentumokat marosvásárhelyi választási irodához. A független jelöltet az EMNP Maros megyei vezetősége támogatása jelélül elkísérte az irodába. A román jelöltet a magyar párt önkéntesei is segítették a jelöltséghez szükséges mintegy 2500 támogató aláírás összegyűjtésében.

A Portik Vilmos megyei elnök vezette néppárti küldöttség az együttműködés szellemében, Smaranda Enache kérésére vett részt az eseményen – áll az EMNP közleményében. Portik elmondta, a néppártiak örömére szolgál, hogy segíthették az "emberjogi harcos munkáját", miután az RMDSZ visszaléptette Vass Leventét, a közös magyar jelöltet, és "eljátszotta" az összefogás lehetőségét. Hozzátette: Smaranda Enache "az európai tolerancia, a békés együttélés nagykövete", ezért nyugodt lelkiismerettel támogatják. Portik Vilmos rámutatott: a vajdahunyadi példa alapján elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy a magyar pártok közösen a független, esélyes jelöltet, Smaranda Enachét támogassák, ezért Frunda György RMDSZ-es és dr. Benedek István MPP-s jelöltek visszalépését sürgeti.
Korábban a néppárt elnöksége közleményben vetette el Frunda György RMDSZ-es polgármesterjelölt támogatásának a lehetőségét. Mint akkor fogalmaztak, Frunda György "becsapta szavazóit 2007-ben, amikor listavezetőként az Európai Parlamentbe küldték, ő pedig megválasztása után visszalépett. Egyike volt azon RMDSZ-politikusoknak, akik ellenezték a magyar állampolgárság egyszerűsített megadását az azt igénylő külhoni magyaroknak. A román civil társadalom rokonszenvét azonban akkor veszítette el végleg, amikor megragadott minden alkalmat, hogy ellehetetlenítse a romániai hatóságok korrupció-ellenes tevékenységét, szégyent hozva a magyar közösségre, és kárt okozva nemcsak a magyaroknak, hanem az egész országnak, amely többek között ezért várakozik még mindig Európa schengeni előszobájában."
Smaranda Enache korábban többször hangsúlyozta, célja, hogy a marosvásárhelyi polgárokkal összefogva leváltsa a regnáló polgármestert, Dorin Floreát, illetve az "agresszív, korrupciós, populista" városvezetést, amire véleménye szerint csak egy független, értékelvű politizálást felmutató jelölt lehet képes. A Krónikának a független jelölt korábban azt nyilatkozta: megtiszteltetés lenne számára, ha a város magyar és román demokratikus pártjai és civil szervezetei mellé állnának, és együtt próbálnának véget vetni a jelenlegi polgármester uralmának. "Ez egy értékekre épülő, példaszerű összefogás lenne" – nyilatkozta Smaranda Enache.
(Krónika nyomán)
Kapcsolódó: