Minden jogi akadály elhárult Nyirő József vasárnapi újratemetése elől – mondta Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Lukács az újságírók előtt felolvasta a román külügyminisztérium honlapján található ismertetést, miszerint emberi hamvak szállításához nincs szükség konzuli engedélyre. Közölte: Nyirő József földi maradványainak elhamvasztása szabályosan és a kegyeleti szempontok figyelembe vételével május 22-én megtörtént. A bukaresti külügyminisztérium péntek délutánig halasztgatta az egyértelmű válaszadást.
Lukács Csaba szólt arról is, hogy a székelyudvarhelyi polgármester péntek délben kiadta az anyakönyvi bizonylatot, s ezzel minden jogi akadály elhárult az újratemetés elől. Lukács kitért arra, hogy a vasárnapi újratemetésre megfelelő számú szervezővel és biztosítással készülnek, és bízik benne, hogy atrocitásra nem kerül sor.
Ezt megelőzően, péntek folyamán Victor Ponta kormányfő is megszólalt Nyirő József újratemetése ügyében. A miniszterelnök pénteken, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Nyirő tevékenysége miatt nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban Romániában.
„A magyar parlament elnöke arra hivatkozott, hogy a korábbi román kormány egyetértett Nyírő József székelyudvarhelyi újratemetésével. Nos, a tisztségben lévő kormány, a miniszterelnök, a külügyminiszter és a belügyminiszter nyilvánvalóan kifejezte ellenkezését ezzel kapcsolatban” – mondta a kormányfő.
A külügyminisztérium pénteken még kitérő választ adott román és magyar hírügynökségeknek a Nyirő újratemetésével kapcsolatos román álláspontot firtató kérdésére.
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy engedélyköteles-e Nyirő József hamvainak közúton történő szállítása Romániában, a bukaresti külügyminisztérium válaszlevelében annyit közölt , hogy „semmilyen változás nem következett be a román hatóságok egyet nem értő álláspontjában”, ami Nyirő József romániai újratemetését illeti. Ugyanezt válaszolta a külügy az Agerpres hírügynökségnek is.
Az MTI azt szerette volna megtudni a román külügyminisztériumtól, szükség van-e valamilyen román hatósági engedélyre ahhoz, hogy Nyirő József hamvait közúton szállítsák be Románia területére, és ha igen, kiadtak-e ilyesmit a magyar félnek. Az MTI külön rákérdezett arra is, hogy felkérte-e a román külügyminisztérium a rendvédelmi hatóságokat arra, hogy közúti ellenőrzésekkel próbálják megakadályozni Nyírő József hamvainak esetleges "illegális" szállítását.
„A külügyminisztérium elvárja, hogy minden lépést a román törvények tiszteletben tartásával hajtsanak végre” – olvasható a román külügyminisztérium pénteki válaszlevelében.
A román külügyminisztérium azt is hangsúlyozza, hogy álláspontja szerint minden kérdést, amely nehézséget okozhat a kétoldalú kapcsolatokban kizárólag a hivatalos kommunikációs csatornákon kell tisztázni.
Nem lesz ott Nyirő József újratemetésén az RMDSZ
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek nincsen kifogása Nyirő József hamvainak a székelyudvarhelyi újratemetése ellen, de átpolitizáltsága miatt politikusai nem vesznek részt a vasárnapi ceremónián - jelentette be Kelemen Hunor, a magyar érdekeket rendre eláruló szövetség elnöke péntek délután egy székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón.
Kelemen Hunor azt tartotta volna természetesnek, hogy a romániai és a magyarországi írószövetség szervezze meg a ceremóniát, és tartsák azt távol a politikától. Az RMDSZ elnöke cáfolta, hogy a szövetség akadályozná az újratemetést. Példaként említette, hogy Bunta Levente, Székelyudvarhely RMDSZ-es színekben megválasztott, és újabb mandátumra pályázó polgármestere pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.
Kelemen szerint április végén szóban hívta meg Kövér László házelnök az újratemetésre, írásos meghívót nem kapott. Elmondta, akkor még a szervezők abban gondolkoztak, hogy a két kormány kulturális minisztere mondjon beszédet az eseményen, és őt romániai kulturális miniszterként keresték meg a javaslattal.
Nem sokkal ez után azonban megbukott az Ungureanu-kormány, és a szervezők elvetették eredeti elképzeléseiket. Kelemen Hunor úgy vélte, a mostani ceremóniával a szervezők csúfot űznek Nyirőből. "Nem vehetünk részt Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt elnökének a kampányrendezvényén" - próbált ironizálni az RMDSZ elnöke.
Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere azt mondta, a romániai törvények szerint bármilyen temetéshez az illetékes polgármesteri hivatalnak kell temetkezési engedélyt kibocsátania függetlenül attól, hogy temetésről vagy újratemetésről van szó.
Az újratemetés szervezői pénteken fordultak a polgármesteri hivatalhoz a kérelemmel, a hivatal pedig azonnal ki is bocsátotta az iratot. A polgármester szerint a benyújtott iratcsomóban szerepelt egy olyan dokumentum is, amely azt tanúsítja, hogy Nyirő József földi maradványait május 22-én Budapesten elhamvasztották.
(Krónika - MTI - Kuruc.info)