Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 sajtótájékoztatóján radikálisabb hangot ütött meg: 400 napja tüntetnek, elfogyott a türelmük, szerinte most már minden eszköz, az erőszak is megengedett a kormány lemondatása érdekében. A Kossuth téri demonstrációkat szüneteltetik, a fiatalokra tekintenek, s támogatják az Erzsébet híd 26-ai blokádját.


Az MNB 2006 vezetősége egyetértésben nyilatkozott a Parlament Caféban (Fénykép: Oskar)

Az MNB 2006 a békés megoldások híve, amíg lehetséges. Ezért azt követelik Gyurcsótánytól, hogy hétfőn este az Operaházban nyilvánosan mondjon le. Amennyiben ezt nem teszi meg, onnantól kezdve Gonda szerint még a mostani alkotmányunk alapján is mindenkinek kötelessége akár erőszakkal is elűzni ezt a kormányt.

A szervezet ügyvivője elismerte, hogy a fiatalok nem szerették a sok hosszú beszédet, ezért ők lemorzsolódtak a Kossuth téri – illetve télen a műveleti terület miatt a Batthyány-örökmécseshez kiszorított – lánctüntetésekről. Ellenben megbecsülést kért azok számára, akik nem hagyták kialudni a lángot, s vasárnap már 400. napja tüntetnek átlagosan 50-100 fővel, aminek köszönhetően nem lett igaza El-Qrónak: nem unták meg, nem mentek haza az emberek.

Most is csak módszerváltás következik a Kossuth téri „öregek” körében: a diplomáciai eszközökkel nem jutottak sokra, ezért radikalizálódnak, s átadják a stafétát a fiataloknak. Gonda László elmondta: a Barátaim, a huligánok c. cikkel kezdetben nem értett egyet, de ma már azonosul vele.

Jó kezdeményezésnek tartja a Kuruc.info által szervezett hídblokádot; maga is „egész napos sétára indul” október 26-án, pénteken reggel 8 órakor az Erzsébet hídon, amit nem tilthat meg neki senki. Szerinte számolnunk kell a közlekedők ellenszenvével, de azt is vállalnunk kell, mert nincs más lehetőség. Bár hosszan és kiemelten beszélt a hídblokádról, a sajtótájékoztatóról tudósító Strabag Nemzet Online továbbra is teljesen elhallgatta az eseményt.

Az ÁVH-ról szólva Gonda sérelmezte, hogy máig nem büntettek meg egyetlen rendőrvezetőt sem. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányról pozitívan beszélt: korrekt, intelligens embernek ismerte meg. Volt rá példa szeptember 17-én, hogy jogilag oszlathatott volna, de bölcsen nem tette meg. Gonda ugyanakkor – Hajós utcai lakosként is – kritikával illette az Opera körül tervezett, eddig példátlan útlezárásokat.

Ki látta Horn Gyulát állítólagos halálhíre óta? – tette fel a kérdést az MNB 2006 ügyvivője. Gonda szerint ugyanis félő, hogy már elpatkolt, viszont ezt a tényt csak 22–23-a körül jelentik be, nemzeti gyászt rendelve el, hogy ezzel is megakadályozzák október 23-a méltó megünneplését. Apropó, elmondta: a kormánypárti politikusoknak csak a szovjet emlékműnél kéne ünnepelniük, ha őszinték akarnak lenni.

Október 20-26-ig a Miniszterelnöki Hivatal közterület-foglalása miatt is szüneteltetni kényszerül tüntetéseit az MNB 2006, de amúgy is inkább a nagyobb rendezvényekhez csatlakoznának. Egyedül 24-én, szerdán tartanak saját megmozdulást az izraeli nagykövetség előtt, magyarázatot követelve Simon Peresz szavaira, mely szerint Izrael felvásárolja Magyarországot.

Október 21-én 15 órakor a Magyar Gárda avatásán merítenek erőt a Hősök terén. 22-én, hétfőn 14 órakor a Magyarok Házában Morvai Krisztinával, majd 15:30-kor a Corvin közben lesznek. Utána 16:30-kor a Szabadság téren a MÖM programját hallgatják meg. Terveik szerint október 23-án 10 órakor a Kossuth téri állami zászlófelvonáson vesznek részt, majd 14 órától a Corvin közben, utána 15 órától a Fidesz rendezvényén vesznek részt az Astoriánál. Október 25-én a Kossuth téren tisztelegnek a sortűz áldozatai előtt, majd október 26-án jön az a bizonyos városnéző séta…

Kovács Ferenc – Kuruc.info

Kapcsolódó cikkeink:
- Videó: Gonda László az Echo TV-ben 23-áról, hídblokádról...
- Bene Gábor is jön az Erzsébet hídra 26-án
- Most vagy soha: hídzárat szervez a Kuruc.info a taxisblokád évfordulójára!