Száva Vince a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének (ÉKE) országos elnöke kérdésemre megerősítette, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellen a feljelentést Egyesületük februárban megtette. Miszerint Ózdon az ÉMÁSZ a Jobbikkal közösen járta végig az utcákat külön hangsúlyt fektetve a szegény negyedekben élő roma lakosságra - írja pr-cikkében az Ózdi Magazin. Alább a folytatás.
(Szöveghű közlés, polkorrekt cigánymosdatás és helyesírási hibák meghagyásával.)

- Mi alapján tették meg a feljelentést?
- Ózdon is van Működő ÉKE szervezetünk, egyre bővülő taglétszámmal.
Sok roma és nem roma család keresett meg minket Ózdról, akikből az Ózdi Jobbikosok akciója félelemet váltott ki, nagyon felzaklatta Őket, éjszaka nem tudtak nyugodtan aludni. Az ÉMÁSZ vezetése és a rendőrség is hibázott, hiszen felkéne ismerniük, hogy ez egy gyűlöletkeltésre buzdító akció. Az ÉKE elitéli az áramlopást, de nemcsak a roma emberekre kihegyezve.
Egyébként Ózd, egy olyan város ahol jómagam is éltem gyermekkoromban, zeneiskolai tanulmányaimat Isten mezőn kezdtem Sok rokon és barátom él ott, no meg akik elköltöztek Budapestre, pl: gyermekkori barátaim a Váradi Roma Café-s fiúk és sokan mások.
- Mi a véleménye a Jobbik Magyarországi Mozgalomról?
- A Jobbik parlamenti pártot hazánk békéjének rombolóinak tartom. Nekik köszönhetően Európában mi vagyunk az antiszemita ország. A 2009-es hat áldozattal járó roma gyilkosságokat is szélsőjobboldali nézeteket valló emberek követték el. Üzenem Nekik, hogy nem a gyűlöletkeltést kell gyakorolni, és a rendőrség munkájába beleavatkozni, hanem tenni kell az emberekért. Mint ahogy mi is tesszük. Tisztelettel kérem a jelenlegi kormányt, hogy tegyenek meg mindnet a szélsőjobb ellen.
- Nagyvonalakban bemutatná nekem az ÉKE tevékenységét?
- AZ ÉKE 2004 óta működik, mindenféle állami támogatás nélkül, saját erejéből és az emberek által felajánlott közösségi munkákból. Az ÉKE elutasítja az országromboló gyűlöletkeltő rasszizmust és antiszemitizmust ami hazánkban sajnos erőteljesen jelen van. Bárki csatlakozhat Egyesületünkhöz aki segíteni kíván embertársain.
Fő tevékenységeink a gyermekek, családok védelme, drog, dohányzás, alkohol ártalmait bemutató előadások szervezése, adományok gyűjtése és kiosztása . Egyébként nemrégiben Ózdra is vittünk adományokat a rászorulóknak, elsősorban lábbeliket. Szociális juttatások igénylésében segítségnyújtás. Valamint ami nagyon fontos a jogi tanácsadás, indokolt esetben képviselet. A következő telefonszámon +36-30/527-31-60 engem bárki eltud érni 12-18 óráig,vagy a szava.vince@gmail.com e-mail címen.,illetve városi képviseleteinken.
Több mint 15ezer tagunk van és meg kell említenem, hogy nagyon sok szélsőjobboldali nézeteket vallott emberek is csatlakoznak hozzánk akik kiábrándultak a Jobbik politikájából. Pl.többek között megemlíteném Fafula Károlyt , aki Vona Gábornak volt a testőre. (Szokásos cigány hazugság, Vonának nem volt testőre a szektás Fafula. Erről bővebben itt vagy itt olvashat - Kuruc.info szerk.)
- Ön milyen eredményre számít a feljelentéssel kapcsolatban?
- Mindenképpen pozitív. Bízom benne, hogy a bíróság felismeri a gyűlöletkeltésre való uszítást és hasonló esetek nem fordulnak elő. Hiszen a gyűlölet rombol, a szeretet épít.
(Ózdi Magazin)
Kapcsolódó:
Száva Vincéről: