Míg a szocialisták oktatási munkacsoportja szerint erőszakkal nem lehet egy osztályba ültetni a roma és nem roma diákokat, addig Demszky Gábor megszüntetné a szegregációt a fővárosi iskolákban.

A főpolgármesternek a roma kultúra népszerűsítésére is van ötlete, Demszky egy a millenárishoz hasonló méretű roma kultúrközpontot álmodott meg.

A politika számára a roma kisebbség abban a mértékben érdekes,  amilyen mértékben elmegy szavazni. Ezt mondta az liberális főpolgármester a Fővárosi Cigány önkormányzat konferenciáján csütörtökön. Ennek ellenére Demszky a Millenárishoz hasonló méretű roma kulturális központot hozna létre Budapesten, és megszüntetné az összes cigány osztályt a fővárosi iskolákban.

- Én azt akarom, hogy a fővárosban ne legyen egyetlen egy szegregált osztály sem Budapesten. Ez a legnagyobb társadalmi probléma - mondta Demszky Gábor főpolgármester.

Másképp vélekedik erről az MSZP oktatáspolitikai munkacsoportjának vezetője, Tatai-Tóth András. A képviselő a Népszabadságnak azt nyilatkozta: "a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni". Mindig lesznek egyéni megnyilvánulások, felhangok. De én azt gondolom, hogy ez a konferencia is arról szól, hogy meg kell egymás felé tenni az első lépéseket, bizalmi alapot kell képezni - nyilatkozott Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke

Az MSZP-s képviselő nyilatkozata ellen egyébként hevesen tiltakozott a Horváth Aladár vezette Roma Polgárjogi Alapítvány. Szerintük Tatai-Tóth András véleménye pedagógiailag dilettáns és mélységesen előítéletes. Közleményében a szocialista parlamenti képviselő erre úgy reagált: nem az íróasztalnál ülő politikusoknak kell eldöntenie, hogyan lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit.

Kuruc.info: ezerszer elmondtuk, és most megint elmondjuk: az iskolai deszegregáció soha, sehol nem működött, és nem is fog. Ezzel (és csak ezzel, azaz kényszerítés, drákói szigorúságú törvények és a cigánybűnözés kegyetlen szankcionálása nélkül) a romák a büdös életben nem emelkednek fel, ahogy azt a gazdag Skandináviában sem tették, pedig ott aztán apait-anyait beadtak a cigányfelzárkóztatási projektbe az elmúlt 40-50 évben. Nem véletlen, hogy a világ legjobb közoktatásával rendelkező, gazdag Finnországban is kb. 50%-os az ott is ezerrel bűnöző és, nem mellesleg, 50%-ban börtönviselt cigányok általános iskolai szegregáltsága. Ha Demszky, Mohácsi Viktória (lásd kapcsolódó, igen tanulságos cikkünket) és a többi dunábavaló deszegregációra kényszeríti a jónépet, annak vérontás lesz a vége, ahogy az az elmúlt 700 évben mindig újra és újra megesett.

(szoljon.hu)

Kapcsolódó cikkek

Nem vicc: Mohácsiviki Lenin fiú-akciócsoportja a cigány-szegregáció ellen + tanulmányok

Beszólt a szoci politikus a cigányfajvédőknek; le is b*szták érte

Kuruc.info - Arppi S.