"Halálbüntetés: hiábavaló kezdeményezés Sajóbábonyban

Sajóbábony - A napokban portálunkon is hírt adtunk róla, hogy a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezte Sajóbábony önkormányzatának képviselő testülete.

A kezdeményezésről megkérdeztük a magát megnevezni nem kívánó, felelős tisztséget betöltő jogi szakértőnket, aki a következőket mondta:

,,Ez már számos esetben felmerült Magyarországon, a kezdeményezés azonban hiábavaló és megmagyarázhatatlan. Léteznek ugyanis nemzetközi normák, emberi és politikai szabadságjogok, ez alapján az emberi élethez való jogot nem lehet elvenni. A halálbüntetés az Európai Unió normáiba ütközött, eltörlése feltétele volt az unióhoz való csatlakozásunknak. A felkészülés során ezért az Alkotmánybíróság már 1990-ben megsemmisítette, így kikerült a büntető törvénykönyvből.

Az egyik gátat tehát az jelenti, hogy a kezdeményezés nemzetközi és hazai normákat sért, a másik pedig az alkotmányos vetület: az élethez való joggal függ össze, s azt hatalmi szóval elvenni nem lehet.

Megemlítek még egy kifejezést, ez pedig a justismord, amely tulajdonképpen a jog halálát jelenti. Ez annyit tesz, hogy ha ártatlan embert ítélnek el, hajtják végre rajta a halálos ítéletet és később kiderül ártatlansága, a tévedés helyrehozhatatlan.""

(boon; érdemes beleolvasni a hozzászólásokba)

Kuruc.info: “az emberi élethez való jogot nem lehet elvenni”… Ki mondta, hogy a bűnözőcigányok emberek? Hiszen már eleve az ember alatti, átlag 70-es IQ-juk, a szokásaik (például a vérbosszú intézménye, amiről a világ minden kincséért nem mondanának le) ember alattiak. Még csak nem is állati lények. Ahogy – deklaráltan! – ők sem fogadják el a mi törvényeinket, nekünk sem kell embernek tekintenünk őket. Ha ők de facto (tessék csak vévgignézni a gyilkosságaik listáját!) nem veszik figyelembe a (gádzsó) emberi élet értékét, amikor bennünket gyilkolnak, akkor nekünk miért kellene védenünk az övékét? Ezt magyarázza meg valami fajvédő...

Kapcsolódó:

Így kerülnek munkát a kokerók + szakkommentár

Sajóbábony: visszakövetelik a halálbüntetést a CB miatt + kép
 
Kuruc.info - Arppi S.