"Visszakövetelik a halálbüntetést
 
A halálbüntetés visszaállításáról tárgyalt az Országgyűlés rendészeti bizottsága. Az apropó: Sajóbábony (Kuruc.info / Arppi S.: negyedrészt ork település; a CB-vel kapcsolatban lásd kapcsolódó cikkeinket: Életfogytiglan várhat a sajóbábonyi cigány mészárosra; Ork-terror Sajóbábonyban) önkormányzata újra életre hívná ezt a büntetést. A városatyák lakosság közbiztonsággal kapcsolatos panaszai alapján jutottak erre a kemény elhatározásra.

Sajóbábony polgármestere, Nagy Imre és jegyzője Török Barna januárban levélben fordult Szili Katalinhoz. Az Országgyűlés elnökét egy lakossági panasz kapcsán keresték meg, amit egyébként a település lakosságának csaknem egyharmada (864 ember is szignált). A panasz azt is nehezményezi, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település lakossága többször tapasztalta, miszerint a rendőrök nem értek rá intézkedni, s nem lehet rájuk számítani. (Kuruc.info: Magyarra fordítva: annyira le lett csökkentve a létszám és annyira ki lett véve a kezükből minden eszköz, hogy hacsak maszek biciklivel ki nem mennek, nem tudnak mit tenni.)

A levél szerint a képviselő-testület tárgyalásán kiderült, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat, s félelemben élnek. A panaszok szerint egyes emberek büntetlenül bemennek mások veteményes kertjébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán (Kuruc.info: hoppá, csak nem elitták a segílykét a cigók?), s még a gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben.

"A bejelentés egy bizonyos népréteghez kapcsolódik, de leírni, kimondani senki nem meri, hiszen aki ezt megteszi, megbélyegzik" - írja a polgármester és a jegyző. akikkel a képviselő-testület is egyetértett, s határozatában kezdeményezte "a Btk. radikális szigorítását".

A nyolcpontos javaslatcsomagban első helyen áll a halálbüntetés visszaállítása, melyet egyebek között a tanúvédelmi program szigorításának, a büntetési tételek egyértelműsítésének, a rendőrök, bírák, ügyészek szigorúbb védelmének és az önkormányzati rendőrség felállításának a javaslata követ. A képviselő-testület ugyancsak szeretné, ha egyszerűsödne a szabálysértési eljárás, valamint szükségesnek tartja a rendőrség létszámának radikális emelését, a rendőrök hatáskörének bővítését. (Kuruc.info: Már meg megint odaértünk, hogy "csak azt adjátok vissza fiúk, amit elvettetek!")

Szili Katalin február 8-án kelt válaszában közölte, hogy a rendészeti és az alkotmányügyi bizottságokat kérte fel, hogy tűzzék napirendre az ügyet. A házelnök ugyanakkor levelében hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság 1990-ben megállapította a halálbüntetés alkotmányellenességét, továbbá Magyarország az Európai Unió tagállamaként is kötelezettséget vállalt arra, hogy a halálbüntetést semmilyen körülmények között nem tekinti törvényes büntetési formának. (Kuruc.info: sebaj, fog ez még változni, ha a muszlimterror elviselhetetlenné válik az EU érintett nyugat-európai tagországaiban.) Így Szili maga sem támogatja a halálbüntetés visszaállítását".

A rendészeti bizottság ülésén a polgármester és a jegyző ismertette a településen tapasztalt helyzetet. Az SZDSZ-s Molnár Lajos úgy fogalmazott, hogy a "rasszizmus határa", ami a levélben meg van fogalmazva. Véleménye szerint ezeket a problémákat nem így kell kezelni. (Kuruc.info: hanem hogyan? Még több segílykét a cigányoknak, hátha akkor megjavulnak? Egy frászt. Bármennyi pííízt adunk nekik, ők ugyanúgy bűnözni fognak. Lásd finn példa. A cigányság csak és kizárólag az erő nyelvén ért – őket bármire is megkérni lehetetlen. Molnár Lajost meg felvilágosíthatná már valaki, hogy a rasszista kártya már nem mindenhol aduász. Főleg nem egy Sajóbábonyban. El lehet vele lébecolni egy-két pesti, újlipótvárosi tüntetésen, de bizonyos országrészekben az ilyesmi már közröhej kategória, főleg bűnözéssel kapcsolatos problémák esetén.) Nagy Imre polgármester válaszában leszögezte, hogy ők nem rasszisták.

Kökényesi Antal országos rendőrfőkapitány-helyettes, volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány kiemelte, hogy nem a rendőrség munkájával van baj, hanem egy társadalmi jelenségről van szó. Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára Sajóbábony helyzetét ismertetve elmondta, hogy a 3.000 lelket számláló településen szaporodnak a garázda jellegű bűncselekmények, és az elmúlt évben több mint egymillió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki különböző ügyekben.

Juhász szerint a helyben végzett közmunkának, illetve a nyilvános bocsánatkérésnek nagyobb lehet a visszatartó ereje, mint például a pénz-, vagy börtönbüntetésnek. (Kuruc.info: Juhász [vajon mi volt az eredeti, magyarosítás előtti neve? Schäfer?] hazudik és természetesen, kormánya álláspontját kévpiselve, még tovább csökkentene a büntetési tételeken. Persze, közmunka a börtön, a büntetés helyett. Látjuk? A kormány így is bátorítja a cigányokat arra, hogy még többet bűnözzenek!) A jegyző ennek kapcsán közölte, hogy nincs olyan ember, aki elvállalná a közmunka felügyeletét a településen. A jegyző nemmel felelt azokra a kérdésekre, hogy van-e cigány tanár, vagy dolgozik-e cigány a polgárőrségben. Ismertetése szerint 600-800 cigány ember él a háromezer fős településen.

Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság elnöke levélben válaszolt a polgármesternek. Kiemelte a halálbüntetés alkotmányellenességét, és felkérte az önkormányzatot, hogy kezdeményezzék a településen egy rendőrőrs létrehozását."

(zsIndex szó szerinti átvétel)
A zsIndex címlapján a cikket így harangozták be:




1. Nem tudom, a végletest valóban így akarták-e írni, vagy egyszerűen csak összetévesztették a hivatalos szóhasználattal, a végleges-sel – már ha az Endlösungra akartak célozni. Ez utóbbi esetben “gratula” a “művelt” és “iskolázott” szerkesztőnek.
2. “Cigánybűnözés”? A zsIndex is fejlődőképes, úgy tűnik...
3. A cikk következetesen Sajóbátony-t ír a helyes Sajóbábony helyett (mi ezt kijavítottuk). Ennyit a zsIndex újságíróinak, szerkesztőinek "felkészültségéről".