Az elmúlt éjjel publikáltunk egy cikket arról, hogy mi a cigányok válasza Finnország egyetlen (fél)cigány rendőrének kérésére, miszerint el kéne már végre felejteni a cigányság körében mind a mai napig, világméretekben, mindenhol előszeretettel alkalmazott vérbosszú intézményét.
Miközben a finnországi cigányfaj- és -bűnözővédők, valamint a cigányság vezetői (mint például a finnországi cigányok vezetője, hangadója, fajvédője, mohácsivikije, Miranda Vuolasranta – lásd a témában tett nyilatkozatáról ezt), akárcsak Magyarországon, letagadják, hogy létezik a vérbosszú hagyománya, kolompárék nagy lelki nyugalommal gyilkolgatják egymást – és persze az őket eltartó fehéreket.
A témában megjelent két cikk finn eredetijét mind lefordítottuk az elmúlt hetekben; most szerencsére rájuk akadtunk angolul is. Rajta, angolul beszélő cigányfaj- és -bűnözővédők, be lehet bizonyítani, hogy csúsztattunk, hazudtunk, amikor a finn cikkeket lefordítottuk, olyat adtunk a szereplők szájába, amit nem mondtak, s hogy szemenszedett hazugság az, hogy a dédelgetett kisebbség ennyire ősemberi szinten vegetál.
Open letter sparks debate within Roma community   - a mi TELJES finn fordításunk itt van.
An open letter to the Roma community - a mi (kicsit rövidített, de a lényeget megtartó) finn fordításunk itt van.
Van egy harmadik cikk is, amelynek angol eredetije itt található. Ez egy interjú Riku Lumberg-gel.
Nézzük a legfontosabb megállapításait:
Lumberg nem akarja kommentálni azt, hogy hogy látják őt a romák. Nincsenek és soha nem is voltak közeli roma barátai. (“Lumberg does not want to take a stand on how the Roma see him. He has not had Roma among his close friends - not when he was young, and not now.”)
A barátaim sportolók. Nem roma kultúrában nőttem fel. Soha nem mondták meg nekem, milyen ruhát vegyek fel. ("My friends are from sports circles. Roma culture was not imposed on me at home. I was never told what kinds of clothes I should wear.")
A vérbosszúról soha nem beszéltek Lumberg [félcigány] családjában, de tud arról és annak családokkal való kapcsolatáról mindent. “Néhányan magukra ismernek a levélben. Bár nem akarok senkinek semmi rosszat, remélem, hogy szíven üti őket.” (“Vendettas were never discussed at the Lumberg home, but he knows that the cycle of revenge is often passed on through examples set by families.      "Some people will recognise themselves in the letter. I have no ill will toward anyone, but I hope that they will feel a pang in their hearts.")
Bizonyos romák és roma szervezetek 100%-ig pozitív, gyönyörű képet akarnak festeni a roma kultúráról. Igen, vannak gyönyörű és tiszteletre méltó dolgok a roma kultúrában, de ez nem a teljes történet. ("Certain Roma and certain Roma organisations want to create a magnificent and beautiful image of Roma culture, and wrap it up in a ribbon. Certainly there are magnificent and respectworthy aspects in the culture, but that's not the whole story.")
Nem hiszi, hogy a dolgok megváltoznak – legalábbis az ő életében. (“ He does not believe that things will change easily - not at least during his lifetime.”)
Bárcsak valaki meg tudná nekem magyarázni, hogy miért kell olyan embereknek is a vérbosszú spiráljába kerülniük, akiknek az égvilágon semmi közük nincs annak eredeti okához. (  "If only someone could come to me and explain the point of bringing people into the spiral of vengeance who have nothing to do with the original quarrel.”)
A változásnak úgy kell elkezdődnie, hogy a romák hozzáidomulnak a többségi társadalomhoz. Ha jogtalanságra panaszkodnak, nem mindig azt az aduászt szedik elő, hogy ők kisebbségiek [és emiatt “diszkriminálják” őket]. Nem várhatja el az ember azt a többségi társadalomtól, hogy hozzáidomuljon a 10 ezer romához. ( "The change should start with the Roma adapting to the culture of the majority population. When they complain about injustice, the Roma do not always remember that they are a minority. You can't assume that five million other people will adapt to the culture of ten thousand Roma.")
A hídépítő nem fél attól [sem], hogy felégessen maga mögött hidakat, legalábbis nem azokkal, akik közel állnak hozzá. Rokonságában nem az első, aki a roma kultúrát kritizálja. Kiba Lumberg, Riku nagynénije, kritikusan foglalt állást a nők és a vérbosszú-tradíció kérdésében. (“The bridge-builder is not afraid of burning any bridges, at least not with people who are close to him. He is not the first in his family to criticise the Roma culture. Artist and writer Kiba Lumberg, Riku's aunt, has spoken critically of the position of women and the vendetta tradition.”)
Kuruc.info: na, most jön a feketeleves!
Kiba halálos fenyegetéseket kapott véleménye miatt. (“Kiba has received death threats because of her opinions. “)
Kuruc.info: El lehet dönteni, hazudtunk-e vagy sem, amikor minderről beszámoltunk, vagy más, prominens, cigány származású, ámde cigányságukat megtagadó emberek, mint pl. Rainer Friman halálos fenyegetettségéről hírt adtunk. Vagy amikor Nyírmihálydi polgármestere* ugyanezt mondta?
Mi a megoldás lényege? Hogy törhetjük meg a vérbosszú örvényét? Lumberg szerint az első lépés annak elismerése, hogy a probléma igenis létezik, és hogy legyenek olyan bátor emberek, akik azt szóvá is teszik. (“What is the solution to breaking the cycle of vengeance? The first step in Lumberg's opinion is to admit that the problem exists, and for people to dare bring it out.”)
Kuruc.info: Igen, Kedves Olvasó. Az első lépés a cigány kultúrából egyenesen következő problémák kezelésének, ill. megszüntetésének útján az, hogy azokkal nyíltan szembesülünk, és nevén nevezzük a gyereket: az egyedüli ok a parazita jellegű, minden más kultúrával inkompatibilis, összeférhetetlen mentalitás. A Magyarországhoz képest összehasonlíthatatlanul szabadabb Finnországban ez folyik. Amellett persze, hogy ott hivatalos, állami cigánybűnözési, iskola- és munkakerülési statisztikákat szabadon publikálják, és a rendőrség, ill. igazságszolgáltatás közel sem olyan beszari, mint nálunk.
Magyarországon mi megy eközben? Nálunk, Európa talán legelnyomottabb, leginkább terrorizált országában a jelenlegi hatalom minden olyan hangot el akar hallgattatni, amelyek, akárcsak a finn, cigány származású Kiba és Riku Lumberg, nevén nevezik a gyereket. Bennünket, a Kuruc.info-t is.
Döntse el a Kedves Olvasó, hogy kinek van igaza. Az egész világnak, vagy Magyarország jelenlegi kormányának és a velük egy hangon sipító cigányfaj- és -bűnözővédőknek.

*: Apropó, Nyírmihálydi, ha már megemlítettük. Legújabb hír (forrás itt):
Nyírmihálydi - Vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman, hogy a nyírmihálydi önkormányzat valóban visszatartja-e a segélyek folyósítását azok számára, aki semmilyen WC-vel sem rendelkeznek.
 "A polgármester felajánlotta Kállai Ernő számára, hogy az ő és a helyi képviselők saját költségén, akár egy hónapig is vendégül látják a faluban. Éljen ott és szerezzen saját, közvetlen tapasztalatokat a kialakult helyzetről - mondta Nyisztor Ferenc."
El tudják képzelni, hogy Kállai Ernő elfogadja a “jutalomüdülést”? Ugye, hogy nem? Majd kitalál valami nevetséges indokot. Eddig egyetlen fajvédő sem fogadta el az ilyen felajánlásokat, pedig sokan még plusz fizetést is ígértek a teljes ellátás mellett azon cigányfaj- és -bűnözővédőknek, akik beköltöznek egy cigánytelep kellős közepére mondjuk 2-3 hétre! Vajon mi lehet ennek az oka?
Ahogy látható, Nyírmihálydi polgármesterének meghurcolása elkezdődött. A fejünket tesszük rá, hogy nem sokáig marad hivatalában. Ha egyáltalán életben marad. Mondja csak, Kedves Olvasó, vajon az életveszélyes fenyegetés ügyében is ilyen szorgalmasan fogalmazzák a feljelentéseket országunk felkent vezetői? A választ nem nehéz kitalálni. Biztos elveszi az idejüket a “rasszizmus” miatti vizsgálatindítás, és nem érnek rá holmi halálos fenyegetésekkel foglalkozni. Végül is, ha cigány fenyeget gádzsót, azzal miért is kéne? Megérdemli a büdös rasszista fehér, és a gyilkolósdi különben is a csodálatos, nagyszerű roma kultúra szerves része.
Kuruc.info - AS