Egy 19 éves cigánybűnöző 2021. augusztus 4-én délelőtt felszállt a XXIII. kerületben a 66-os buszra, majd leült egy férfi mellé, és arra "kérte", hogy adjon neki 1000 forintot. A sértett közölte, hogy nincs nála pénz, még a pénztárcáját is megmutatta, amelyben csak 100 forint volt.
A cigány azonban továbbra is pénzt követelt, amit fenyegetéssel nyomatékosított, mondván akkor szabadult, és, ha nem kap, akkor megszurkálja a sértettet, így a megfenyegetett átadta a 100 forintját. A rabló a sértett telefonját is elvette, miközben azért, hogy az elhangzott fenyegetésének nyomatékot adjon, a bal kezét a nadrágja zsebében tartotta, azt a látszatot keltve, hogy a kés ott van. Azt is állította, hogy társa is van a buszon, aki megöli a sértettet. Amikor a busz megállt abban a megállóban, ahol a sértett egyébként is le kívánt szállni, a támadó azt kérte tőle, hogy – a biztonsági kamera miatt – adjon neki ökölpacsit és két puszit. A sértett a felszólításnak eleget tett, majd leszállt a járműről.
A jövedelemmel nem rendelkező cigány korábban, 2021. július 30-án is rabolni akart a XXIII. kerületben, azzal a fenyegetéssel, hogy most szabadult és kés van nála, azonban a kiszemelt áldozat ekkor elhagyta a helyszínt.
A pesterzsébeti és soroksári nyomozók 1 napon belül azonosították, elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki az erőforrást.
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a gyanúsítottat rablás bűntette és rablás bűntettének kísérlete miatt, gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította.
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság váddal egyezően bűnösnek mondta ki a bűnözőt, és ezért 4 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint elrendelte egy korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A vádlott letartóztatását a bíróság – ügyészi indítványra – fenntartotta.
A bűncselekményt a biztonsági kamera rögzítette: