Mai ork-levrovunkba a zsIndex cigány-, ill. a kesznyéteni üggyel foglalkozó topic hozzászólásaiból gyűjtögettünk, azokat minimális mértékben módosítva. Kötelező, alaposan megfontolandó olvasmány mind!

Sziasztok!

A kesznyéteni eset kapcsán elgondolkodtam a jogos védelem és legfőképp a tévedés jogállásáról:

“A tévedés

27. § (1) Nem büntethető az elkövető olyan tény miatt, amelyről az elkövetéskor nem tudott.

(2) Nem büntethető, aki a cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van.

(3) A tévedés nem zárja ki a büntethetőséget, ha gondatlanság okozza, és a törvény a gondatlanságból eredő elkövetést is bünteti.”

Nézzük innen a (2)-t: “Nem büntethető, aki a cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van.

Ez bizony teljes mértékben megáll, ám előre borítékolható, hogy a bíróság nem fogja magáévá tenni.

A bírósági gyakorlatra az a jellemző, hogy az eléjük került ügyet valamelyik, lehetőleg a legegyszerűbb fő motívuma és annak jogi minősítése alapján ítélnek meg. Pl: agyoncsapta a cigányt a villany, tehát ez emberölés, és innentől fogva csak azzal foglalkoznak, hogy annak melyik alakzata. Hogy miként került ő oda, miért is volt ott a villany - ez indifferens.

Holmi társadalmi kérdések és messzebbre vezető mozzanatok - legalábbis első fokon - egy percig nem fogják a bírót érdekelni. Az esetek többségében nem is elég képzett és értelmes ahhoz, hogy ezt nyugodtan megtehetné.

Láttam ám én olyan Flóbert-pisztollyal elhárított kutyatámadást, ahol a bírónőt szó szerint egy másodpercig nem érdekelte a nyilvánvalóan jogos védelmi helyzet, a kutyatámadás. Kizárólag az érdekelte (nem vicc!!!!), hogy nyílt területen (hiába volt magánterület, konkrétan egy magánkert, ahová berontott a kutya) használták a Flóbert-pisztolyt, és megállapította a lőfegyverrel való visszaélés szabálysértését, amelyben egy másodpercig nem érdekelte az sem, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a Flóbert-pisztoly nem minősül lőfegyvernek. A végén kerek-perec megmondta azt is, hogy őt az egész nem érdekli, és mivel szabálysértési ügyről van szó, fellebbezési lehetőség nincs, így ő azt dönt, amit akar és kész. Ezt így, kereken!!!

Adalékként ugyanezen megye bírósága elé került egy adóügy, ahol a delikvens eladta a lakását kevesebbért, mint amennyiért vette. Ám az APEH kiszabta rá az adót és adóbírságot, arra hivatkozva, hogy a törvény szövegében csak annyi szerepel, hogy az adó alapja a vételi és eladási ár KÜLÖNBÖZETE... És ezt az APEH döntést első fokon a bíróság simán helybenhagyta. Másodfokon állapították csak meg, hogy ez teljes hagymáz, legalapvetőbb elvek sérültek, arról nem is beszélve, hogy fogalmilag sem keletkezett jövedelem. De ezzel elszöszölt éveket a tisztelt igazságszolgáltatás...

Nem várok sok jót a bíróságtól, de ezt az ügyet szépen el kell vinni akár az országhatárokon túlra is, normális EU-s fórumok elé - ott már van mit keresni vele.

***

A következő írás Galgagyörk és az önkényes, a fajvédők által a cigányok körében egyenesen propagált (lásd Hell István fő-fő-fajvédő, SZDSZ-es politikus legújabb agymenését) lakásfoglalási praktikáiról számol be:

Ezek a kiszekálások és házmegürülések nem véletlenszerű, elszigetelt cselekedetek és történések végeredményei: összehangolt csoportmunka kell hozzá.

A szubkulturálisan meghatározott csoportidentitással bíró egyének csoportja, lehet ez akár egy szép nagy cigánycsalád is, elhatároz valamit, majd célorientált tevékenységgel el is éri a célt.

Stratégiai cél: megszerezni egy jó házat.

Probléma No. 1.: A kinézett házban benne lakik a tulajdonos.

Probléma No. 2.: A ház nem eladó, de ha az lenne is, a vételár sincs meg, és tisztességes munkával nem is fogják megszerezni, idült munkaundoritisz miatt.

Mi a teendő?

Taktikai cél: kiszekálni a tulajdonost a házából. Határidő: folyamatos.

Feladatok felelős végrehajtókra lebontva:

A) A tulajdonost rendszeres zaklatni, javai zavartalan élvezetének lehetőségétől megfosztani. Módszer: heti, de még inkább napi rendszerességgel lopkodni tőle. Nem cél a nagy értékre elkövetett lopás, sőt, ellenjavallt, mert büntetést vonhat maga után. Szigorúan a 20e Ft-os határérték alatt kell maradni, de még jobb, ha csak pár ezer forintos értékű a lopás. A lényeg, hogy a tulajdonos feljelentést ne tegyen, sőt, lehetőleg szégyellje magát, amiért oly kevéssé módos, hogy még egy ilyen kis veszteség is dühíti. A lényeg a lopások rendszeressége, minél idegesítőbb volta, az értelmetlen károkozás (vö.: ágletörés). A bűnözőknek jó szövetségese a rendőrség, amelynek tagjai rendre lebeszélik a sértetteket arról, hogy feljelentést tegyenek. Mivel egyenkint egyik kis lopás sem büntethető, többnyire feljelentés sincsen, de ha mégis, akkor a szabálysértési bírságot úgysem lehet a segélyből levonni, a büntethetetlenség garantált. Végrehajtók elsősorban a zaklató csoport gyermekkorú és fiatalkorú tagjai, de a felnőttek is tevékeny részt vállalnak a betanításukban. Jellemzően az apák és idősebb testvérek szokták ilyen ügyes csoportfeladatok segítségével elmélyíteni el a gyermekekben a közösségi érzést, a családi összetartozás élményét, a szubkulturális hagyományokat.

B) A zaklató család 14 éven aluli tagjai mind büntethetetlenek, koruknál fogva. Ezért nagyobb értékű lopásra vagy fizikai erőszakot is magában foglaló zaklatásra őket kell felhasználni. Kellő otthoni oktatás és gyakorlati példamutatás után a nagycsalád gyerekei kiváló minőségben fogják zaklatni a kiszekálandó család gyerekeit az integrált iskolában. Kezdetben megteszi a tízórai, az mp3 lejátszó és a mobiltelefon elvétele is. Ha a tulajdonosok ebből nem értenek, és nem takarodnak ki a kinézett házból, akkor a gyerekük terrorizálását a fizikai bántalmazással kell folytatni. Verések, körzővel szurkálások, hajtépés, köpködés, lépcsőn lelökés, lerúgás, fülcibálás következnek. A gyerek módszeres megalázása a következő lépés: füzetében orrváladék, tornacuccában vizelet, kabátzsebében kutyagumi, sapkájában és kapucnijában tetű, váltócipőjében poloska, fülében ötpercenként mocskos, durva sértegetés, átok és szidalom. Ezt mi mind "végigélveztük", amikor egy közeli rokon kislányra szálltak rá a nyóckerbéli túlkoros, nála 2-3 évvel öregebb és 20-30 kilóval nehezebb cigány leányok az iskolában, úgyhogy pontosan tudom, miről beszélek. Ezt követi a csicskáztatás, a kipécézett gyereket megalázó munkák végzésére kényszerítik, például kipucoltatják vele a cipőjüket, aztán elküldik, hogy saját zsebpénzéből vegyen a zsarolóknak tízórait. Ha nincs pénze, akkor rákényszerítik, hogy otthonról, a szüleitől lopjon. Ha a szülők dohányoznak, akkor cigarettát is, ha nem, akkor még több pénzt. Ez már csak azért is zseniálisan aljas húzás, mert a megalázott gyereknek ettől bűntudata lesz, amiért a szüleitől lopott. Garantáltan nem mer majd panaszkodni a szüleinek, hiszen akkor ezt is be kellene vallania. Ezt mind a zaklató csoport 14 éven aluli tagjai követik el, akik koruk miatt nem büntethetők, és ezt nagyon jól tudják is.

C) A zaklató csoport nőtagjai ezzel párhuzamosan elkezdik a lehető legmocskosabb pletykákat terjeszteni a kiszekálandó család nőtagjairól, az anyával kezdve az idősebb leánygyermekeken keresztül, le egészen a serdületlen kislányokig. A fantáziájuk kellően élénk, a szókincsük nem szorul bemutatásra. Természetesen a büntethetetlenségük biztos tudatában, hiszen ha valaki becsületsértési pert indít ellenük, akkor a bíróságon való vesszőfutástól csak neki lesz kellemetlensége. Neki kell majd a munkahelyén amiatt elkéredzkednie, hogy a bíróságra megy, így aztán idővel kabátlopási ügybe keveredik a felületesen tájékozódó kollégái előtt. Ha elég sokat van emiatt távol, még ki is rúghatják, ami a pletykálkodóknak tiszta haszon, hiszen ha otthon van, vég nélkül lehet a szemébe is mocskolni, szidalmazni. A becsületsértő és rágalmazó asszonyságoknak persze semmit sem kockáztatnak. Idejük, mint a pelyva, a segély mindenképpen megjön, és alperesek lévén egy polgári peres ügyben még azzal sem kell fáradniuk, hogy a bíróságon méltóztassanak megjelenni. Ha netán véletlenül valami bírságot ki is szabnak rájuk, azt a segélyből úgysem lehet letiltani. Ennek boldog tudatában folytatják a falusi társadalom információs csatornáinak további mérgezését, a pletykálkodást.

Na, ha ennyi sem elég valamelyik kiszekálandónak, akkor jönnek a még durvább dolgok, amelyek már nem teljesen kockázatmentesek, csak 80%-ban. Ilyenkor "ismeretlen tettes" betöri a tulajdonos autójának, akár házának ablakait. A kutyájának a pofáját "véletlenül" bekapja az elektromos fűkasza. Végül kap egy akkorát, hogy orra törik, vagy dobhártyája szakad belé. Tanú természetesen soha nem akad. Aki látja, az vagy már úgyis tagja a zaklató hordának, vagy ha netán nem, akkor megfélemlítik. A tulajdonos előbb-utóbb eltakarodik a házából, az biztos!

Lényeg a lényeg: így lehet munka és pénzbefektetés nélkül, ingyen jutni hozzá bármely tetszés szerinti házhoz Heves, Borsod és Baranya szinte bármelyik falujában. Persze, kizárólag a cigány népesség részére nyitott ez az opció! A tudatlan nem cigányoknak hiányzik az ehhez szükséges, szubkulturálisan őrzött és hagyományozott kultúrkincse, know-how-ja. A legtöbb még ahhoz is buta, hogy megtanulja e szemlátomást felsőbbrendű kultúra ezen értékes elemeit. Ha netán mégis megpróbálkozna valami ilyesmivel, akkor a szellemi alkotásokhoz fűződő jogok védelmére elkötelezett cigány szabadalomtulajdonosok azonnal feljelentik, és meg is kapja példás büntetését.

Összehangolt csapatmunka, nagy nyereség, gyakorlatilag nulla kockázat.

***
Vanquisher Bobbins következik (zsIndex cigótopic):

Nagyon nehéz kiszámolni azt, mennyibe kerülnek a cigányok évente az országnak (ha nem számoljuk bele a nem anyagiasítható gyilkosságokat, emberi életek tönkretételét). Ugyanis ha kötelességről lenne szó, akkor tilos nyilvántartani, kizárólag pénzlenyúláshoz lehet!
 
Nem lehet tudni pontosan mennyi a cigány ma Magyarországon. Legalább is nyilvános, hivatalos, és valós statisztika nincs. Falvédőék letiltatták!
 
De induljunk el abból amit az egyik nacsalnyikjuk állított: ma 1 500 000 cigány van.
Ha azt mondjuk, hogy az átlagos családnagyság 6 fő (két felnőtt+4 gyerek) akkor alighanem nem becsüljük túlságosan alá.
Ez 250 000 családot jelent.  Mások kiszámolták, hogy egy ilyen család mindenféle címeken (CSP, GYES, szociális segély, ingyen tankönyv, ingyen zabálás) minimum belekerül 300 000.- Ft-ba havonta, akkor biza 250 000 x 300 000 x 12= az pont 900 milliárd forint.
Ebben nincs benne a TB, (amiért soha nem fizettek) a sitt, az állami gondozásban lévő cigánykölykök évi 50egynehány milliárdja, a lopásaikból, rablásaikból eredő károk (szinesfém, kiskertek, letarolt erdők, egyéb) összege, és azok kijavításának költségei.
 
Nem tudni, ha beesik egy árvíz, az ellopott árvízvédelmi felszerelések miatt hány százmilliárdos kár lesz és mennyi emberéletet fog ez követelni, úgyszintén a közlekedés elleni bűncselekményeik közvetett kárait sem ismerjük. Mikor lesz egy tömegszerencsétlenség mondjuk egy gyorsvonat pályatestjén a síncsavarok ellopásából, nem tudni, de bármikor bekövetkezhet!
 
Nem tudjuk mennyi az a kár, ami a telkek, ingatlanok elértéktelenedéséből származik, ami mindíg bekövetkezik, ahol megjelennek!
 
Nincsenek pontos adatok, csak becsülni lehet. Az aggasztó az, hogy ha a valós számok nyilvánosságra kerülnének, azaz mibe kerül nekünk ennek a szubkultúrának az összes terhe, akkor itt kitörne a gyalázat!
Ezért baromság, hogy nincsenek hiteles nyilvántartások és ezek az adatok kvázi titkosan vannak kezelve.
 
Néha kiderül pár részlet, és olyankor az ember kicsit képes extrapolálni. Mint pl. az állami gondozottaknál.
Már máshol leírtam, de teljesen ledöbbentett: 35 000 fő az állami gondozottak száma, és ez a szám nagyjából évtizedek óta állandó. Az állami gondozásban lévők 92-98%-a cigány. Egy gyerek havi cca. 90 000.- Ft fejkvótát jelent, + a családi pótlékot is az ő számlájára utalják, ez havi kb. 10 000.- Ft.
Tessék számolni: 100 000 x 35 000 x 12 = az évi 42 milliárd forint. Amint eléri a 18. életévét kikerül a gondozásból és kap még 2 500 000.- Ft életkezdési támogatást.
Kb. 10% éri el évente ezt a kort, tehát: 3500 x 2 500 000.- Ft= 8 750 000 000, cca 9 milliárd forint. Most tessék számolni, csak az állami gondozás évi 51 milliárdot visz el.
(arról nem is beszélve, hogy egy kiskeresetű, de látástól-mikulásig dolgozó normális családnál hol jut egy gyerekre havi nettó 90 000.- Ft?
 
Az egészből a rémes az, hogy ezzel szemben a felélők részéről soha nem volt egy fillér befizetés, sem a TB-be, sem a költségvetésbe, viszont amit kiadunk, abból soha egy fillér vissza nem fog térülni.  Ill. még tovább növeljük a problémát.
Azaz kidobjuk az ablakon.
 
Ha ehhez a többi költséget is hozzátesszük bőven megvan az (ma) évi 2000 milliárd.
Ami nagyjából az éves költségvetés majd  20%-a. Nincs az az állam, amely elviselné, hogy tartósan ennyi pénzt elpocsékoljon!
 
Nem véletlen, hogy ott állunk, ahol :(((

***

A köv. hozzászólás szintén Kesznyétenről ír:

A társadalom már szétesőfélben van, és most egyszerűen ott tartunk, hogy a hatalmi elit - és persze az államgépezet millió bürokratájának - legitimációs hátterét adó jogrend bármi áron való görcsös védelme ütközik brutálisan, immáron elviselhetetlenül a legelemibb természetes jogérzékkel, az elemi emberi tisztességgel.

Az öreget azért bünteti a hatóság, mert ő - mint hatóság - nem volt képes a feladatát ellátni, de ha ezt elismerné, akkor persze létjogosultsága, jövedelme, egzisztenciája, hatalma azonnal megkérdőjeleződne.

Ezért inkább eltapos, tönkretesz egy nyomorult kisembert, csak ki ne derüljön: a király meztelen.

Cicero mondotta volt: "a jog mindenáron való betű szerinti alkalmazása vezethet akár a legszörnyűbb igazságtalansághoz is". Már akkor is tisztában voltak vele, hogy egy törvénynek van betűje, és van szelleme. A kettő - különösen extrém szituációkban - bizony akár ütni is tudja egymást. A szelleme, az a fontos!

Márpedig a fajvédők, ill. a “magyar” “jogszolgáltatás” most, ez ügyben is, a betű szerinti görcsös értelmezést erőltetik. És keresik azon paragrafusokat, amelyek terhére róhatók. Hát, ha lenne moráljuk, azokat keresnék, amelyek javára írhatók.

Az öreg saját tulajdonú, lezárt, csak jogellenesen megközelíthető területen hagyott feszültség alatt egy drótot, ráadásul úgy, hogy a romák tudtak is róla. Maguk sem tagadták. Fikcionálhatnak itt mindenfélét össze-vissza ártatlan kisgyerekekről, de történetesen nem erről, hanem három egytől-egyig büntetett előéletű nagydarab, primtív erőszakos állatról van szó, akik saját bevallásuk szerint lopni mentek, bár tudták, áramjárta botlódrótokra számíthatnak a kertben.

De a fajvédők ebből is csak azt tudják levezetni, hogy a szerencsétlen öregember – a fajvédők nagy-nagy örömére - várhatóan börtönben rohad élete végéig, míg az ügyet túlélő két cigányt szépen közpénzen felhizlalva a kórházban büntetlenül elengedik. Tán még kártérítést is megítélnek nekik az őket ért szörnyű lelki sérelmekért.

Ez a világ megőrült, és saját vesztébe rohan. Ha a fajvédőknek lenne igazuk, úgy önként dugjuk fejünket a guillotine bárdja alá.

***

Végül egy általánosabb téma. Ebben is nagyon sok hasznos gondolat van.

Az ismert cigányfajvédők országos munkahely-teremtős, szolgáltati lakásos hagymázáról annyit, hogy a szocializmus végetért, és a munkaerő legselejtebb részének egy piacgazdaságban - ahol a munkaerő is piacon méretik meg - soha többé, ismétlem: SOHA TÖBBÉ!!!!! - nem lesz munkája. Ha ebbe a legselejtebb rétegbe a cigányság következetesen beletartozik, akkor azoknak nem lesz SOHA TÖBBÉ munkájuk.

A fajvédők részéről folyamatosan visszatérő követelés a teljes fogalkoztatottság, ami illúzió, ami valójában még a szocializmusban sem működött. Hiába folytattak KMK (közveszélyes munkakerülés) okán tömegesen eljárásokat – a cigók ellen....

Ebből csak maguk a kokerók tudnak kitörni, tanulással, szorgalommal. A tanuláshoz minden feltételetek elvileg adott is lenne, de ez őket nem motiválja. Nézzük meg  Gilvánfát, Bánszállást, Gadnát és a többi példát: küszöbön áll már az az állapot, amikor a cigányság egy gettósodott rétege egyszerűen kiírja magát az országból. Amikor saját hibájából, saját átgondolatlan ostoba aknamunkája eredményeképpen olyan helyzetbe kerül, hogy megszűnik számára elérhetőnek lenni az állami közszolgáltatások egész rendszere: a tönkretett településen agyonterrorizált pedagógusok-orvosok elmenekültével megszűnik az iskola, nem lesz háziorvos, nem lesz semmi. Mint Gilvánfán, ahol tajtékzottak a cigányok, hogy micsoda rasszista állatság, hogy becsukják a gádzsók az utolsó boltot - csak éppen miközben a bolt előtt a kamerába fröcsögtek, addig a hátsó udvaron szurtos romakezek pakolták ki a maradékot. Úgy vágják maguk alatt a fát, hogy mérhetetlen szűkhomlokú ostobaságukban észre sem veszik: öngyilkosságot követnek el.

Tipikus példája annak a parazitának, aki nem képes felmérni: a gazdatest teljes elpusztítása saját pusztulásával is jár. Azt sem képesek megérteni, hogy most már nem lehet utána odébbállni. Nincs hová, és túl sokan vannak. Még mindig úgy gondolkodnak, mint a középkori cigánykaraván. Megérkeznek egy faluba, ellopnak minden mozdíthatót, felélik amit lehet és odébbállnak. Ez működött évszázadokon keresztük - most már nem fog. De nem, ezt nem képesek megérteni... Hát, akkor magukra vessenek!

Évek óta csak beszéltünk róla, de most valóban megindult egyfajta erjedés. Jól látható és érzékelhető, hogy végleg elfogyott a türelem. Egyre "szélsőségesebb" szervezkedések is felbukkannak és hihetetlen népszerűségre tesznek szert (lásd pl. Gárda), és a lakosság általában fordul nagyon határozottan a mokkák és gyámolítóik ellen. A cigányoknak számolniuk kell azzal, hogy egy időszak végetért, adok egy évet, legfeljebb kettőt, és vagy pucolgatják az árkokat, tömögetik a kátyúkat közmunkában, vagy leshetik a segélyt. És ez - remélhetőleg - még csak az első lépés. Lesz még sok, nagyon sok. Egy sem lesz, ami nekik tetszeni fog!
Kuruc.info - Arppi S.:  Az első, negyedik és ötödik írás eredetije advocatusdiaboli alkotása; a második borzimorzié; a harmadik pedig Vanquisher Bobbins billentyűzetéből született. Csak olyan szinten módosítottam őket, hogy az egyes szám második személy használatát többesítettem, ill. a hasonló, “fórumos” stílusú részeket kicsit átírtam.

Nem véletlenül hangsúlyozom, hogy advocatusdiaboliról, ill. borzimorziról van szó. Mindketten rühellik a Kurucot, ahogy az ITT is olvasható:

"A kuruc egy gusztustalan, uszító, rögeszmés szélsőségesek által vitt portál (volt?). Engem különösen dühített, hogy rengeteget idéztek tőlem, jómagamat is megnevezve úgy, hogy erre természetesen semmiféle engedélyt nem kértek - márpedig ez még az Index jogi alapállása miatt is törvénysértő.

Viszont a kurucot életben tartja/tartotta az, hogy olyan kérdésekkel foglalkozott, amelyek bár a fél országnak már az agyára mennek (cigánybűnözés, és általában a cigánykérdés), a mainstream médiában majdhogynem még a létezését is tagadják.  Amit viszont zsidómizéria címszóval előadtak, az már kimeríti a paranoia fogalomkörét.

A kuruc népszerűsége a számomra két dolgot jelez előre, egyfelől azt, hogy rettenetesen nagy szükség lenne már végre a napi politikában, az elit, az államigazgatás szintjén az igazmondásra, a tényleges problémák néven nevezésére, azok szőnyeg alá söprésének abbahagyására.

A másik, hogy ha ez nem történik meg, akkor a rosszemlékű Weimari köztársaság végnapjainak mintájára reális eshetőség egy akár szélsőséges, rendpárti politikai fordulat is az országban.

Ha ugyanis a szalonképesnek számító politikai erők között egy sem akad, aki a valós problémákat néven meri/tudja nevezni, még kevésbé, aki valamit kezdeni is tud/akar velük, akkor előbb-utóbb úgyis jön valaki, aki ezt felkarolja - és ezzel befutó lehet.

A kuruc csak egy vacak hőmérője a helyzetnek, de azt szépen mutatta, hogy a betegnek bizony magas láza van. Értelmes diagnózist, méginkább értelmes terápiát azonban nem volt képes kínálni.
(Kuruc.info: Egy frászt nem – lásd az általunk is propagált Detonátor-pontokat vagy a senki más által le nem fordított külföldi statisztikákat, híreket –, de ezen ne vitázzunk össze.)"

(Borzimorzi Kurucmegszűnés-témában írt, AD-nál sokkal keményebben nekünk menő hozzászólását valami miatt kimoderálták a zsIndex cigánytopicából. Fene se érti, miért. Ha valakinek meglenne lementve, szívesen leközöljük, bizonyítandó, hogy Borzimorzi is utál bennünket, mint a sz*rt.)

Két ilyen velünk ellentétes, bennünket a legmesszebb menőkig gyűlölő, ugyanakkor a cigánytémát igen éles szemmel látó ember talán meggyőzheti azokat is, akik nem feltétlen hisznek a véleményünknek. Ha már ők is gyakorlatilag tök ugyanazt mondják cigánytémában, mint mi, akkor csak lehet abban valami, amit írunk, nem?! Ebből a szempontból különösen borzimorzi itt másodikként idézett írása érdemel maximális figyelmet. Igen, ezt egy (2002-ben) volt SZDSZ-párttag, és mai is Kuruc-utáló és kifejezetten antirasszista liberális írta, NEM egy szélsőjobbos, NEM egy gárdista. Még mindig képtelenségnek tűnik az, amit állít, hm?!