Megint egy viszonylag régebbi (aug. 15.) cikk. Mivel mondanivalója ma is kurrens, és tényanyaga remekül felhasználható érvként, nem dátumoztuk vissza, szemben a legtöbb, kényszerszünetünk alatt született, folyamatosan feltöltés alatt álló hírrel.
"A romákat okolják Újkígyóson a fokozódó bűnözés miatt

Elszaporodó lopások és betörések jellemzik a helyzetet Újkígyóson a polgármester szerint. A helyzet megoldása érdekében plusz erőket mozgósít a rendőrség.

— Az utóbbi időben ismét elszaporodtak a nappali és az éjszakai vagyon elleni bűncselekmények Újkígyóson. Különösen aggasztó, hogy mostmár nem csak éjszaka és nem csak olyan lakásokba törtek be, ahol nincsenek otthon, hanem szemrebbenés nélkül loptak meg többeket, miközben a háziak a másik szobában aludtak. Néhány üzlet tulajdonosát fényes nappal rövidítették meg, akár meg is fenyegetve őket. Több esetben az elkövetők — még ha olykor nem is bizonyítható módon — a cigányság tagjai közül kerültek ki — fogalmazott Szebellédi Zoltán. A helyi polgármester szerint már pattanásig feszültek az indulatok, és nem lehet tudni, mikor lobban be a tűz egy véletlen szikra folytán.

— Nagyon sokáig türelemmel viseltetett az újkígyósi nép a problémával szemben. Én magam több ízben próbáltam egyeztetni a cigánysággal, kértem őket, hogy nevezzenek meg maguk közül hitelt érdemlően három olyan személyt, akivel lehet tárgyalni a felmerülő problémákról oda és vissza egyaránt. Nem tudtak maguk között megegyezni, tehát nincs kivel megbeszélni a problémákat. A becsületes többségnek össze kell fognia, s a cigányok közül is többen jelezték, hogy partnerek lennének ebben — jelentette ki a polgármester.

„Nem csak jogai, kötelezettségei is vannak az embereknek”

Az eset kapcsán megszólaltak a helyi romák is. Faragó István szerint mielőbb meg kell nevezni azokat, akik problémásak, és ezzel el lehet kerülni az általánosítást.

— Én nem érzem, hogy itt nagy gond lenne, de a cigányoknak is az az érdekük, hogy az egy-két összeférhetetlen embert kiközösítse azokat, hogy ne legyenek gondok — jelentette ki. Faragó István elmondta, megpróbálnak összeállítani egy három tagú bizottságot, amely tárgyalna az önkormányzattal.

— Tudomásul kellene vennie mindenkinek, hogy egy közösségben csak akkor van helye, ha nem csak a jogainak akar érvényt szerezni, hanem annak a szabályait, törvényeit elfogadva hasznos, tevékeny tagja is akar lenni. Minden törvényes eszközt meg fogunk ragadni, hogy ezek az elvek érvényesüljenek legyen szó akár cigány, akár nem cigány emberről. Egy közösség akkor működik jól, ha vannak olyan erkölcsi normák, amelyek mellett stabilan kitart, és aszerint működik — fogalmazott Szebellédi Zoltán.

Két nyomozót állítottak rá az újkígyósi ügyekre

— Drasztikus változást nem tapasztaltunk Újkígyóson, de időnként mindenhol — így itt is — előfordul, hogy beindul egy-egy hullám — jelentette ki dr. Hajdú Antal. A békéscsabai rendőrkapitány elmondta, Újkígyóson van egy élelmiszerekre, és egy készpénzre, mobiltelefonokra, ékszerekre „koncentráló" sorozat. Ezt a helyzetet a helyi önkormányzattal együttműködve próbálják megoldani, ugyanakkor két nyomozót állítottak rá ezekre az ügyekre, és feltöltötték a helyi körzeti megbízottak létszámát."
Kuruc.info / Arppi S.: idézzük a legfontosabbakat: "Én magam több ízben próbáltam egyeztetni a cigánysággal, kértem őket, hogy nevezzenek meg maguk közül hitelt érdemlően három olyan személyt, akivel lehet tárgyalni a felmerülő problémákról oda és vissza egyaránt. Nem tudtak maguk között megegyezni, tehát nincs kivel megbeszélni a problémákat." Azaz: egyetlen egy cigány sem volt, aki vissza próbálta volna fogni a népét. Mind, kivétel nélkül MINDEN EGYES rohadék a bűnöző fajtatársait védte. Ez mondjuk nem újdonság: nagyon sok, hasonló esetet láttunk – lásd pl. a somogyi Rambót vagy az ózdi bújtatott cigóbűnözőket. Csak aztán ne mondják a fajvédők, hogy "nem szabad általánosítani", meg "nem minden cigány ilyen". Hát, ahogy ebből a cikkből látszik, a túlnyomó többségük az. Az magáért beszél, ha egy több száz fős cigányközösségben egyetlen egy sincs, aki fel akarna lépni a cigánybűnözés ellen, nem?! Hány százalékos az esélye annak, hogy egy ilyen putriscsordában vannak törvénytisztelő cigók is? A cikk által is bizonyítottan jóval kevesebb, mint egy...