"Tulajdonosa szerint uzsorások lőttek a házára
2008. szeptember 6., szombat, 21:31

Uszorakölcsön miatt lőttek rá egy nyírségi családi házra annak tulajdonosa szerint. A család 200 ezer forintot kért kölcsön egy uzsorástól, amiért 400 ezer forintot már visszafizették.

Egy nyíradony-tamásipusztai család gyanúja szerint az általuk felvett uzsorakölcsön miatt lőttek a házukra még csütörtökön éjjel - közölte Horváth József, a helyi cigány önkormányzat elnöke azt követően, hogy meglátogatta a családot és beszélgettek a történtekről.

Horváth József közölte: a család annak ellenére mondta ezt, hogy állításuk  szerint a kölcsönbe kért pénzt és kamatait 40 ezer forintos részletekben visszafizették. Szerintük ugyanis nincs haragosuk, másra nem tudnak gyanakodni. A család 200 ezer forintot kért kölcsön egy uzsorástól, amiért 400 ezer forintot kellett visszafizetniük.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta, pontban éjfélkor érkezett a riasztás a rendőrségre a házigazdától, hogy a házukra rálőttek. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a ház ablakán két lövés ütötte nyom látható, és a lakásban is több tárgy megrongálódott. Személyi sérülés azonban nem történt, annak ellenére, hogy a szobában két felnőtt és négy gyermek aludt.

Horváth József akkor elmondta: az érintett család kimondottan szegény, nincs haragosuk, békésen éltek a faluban. A család a támadás óta retteg, ugyanis nem tudják, kinek állhatott érdekében, hogy éppen az ő házukat támadják meg.   A megyei rendőrkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen."

(zsOrigo; vannak kommentárok)

Kuruc.info: na most erre vajon mit lép Kolompár Orbán meg a többi fajvédő? Ők voltak azok, akik lerohantak visítozni, hogy micsoda fasizmus, meg a Gárda már a kertek alatt grasszál és társai. Vajon mit lépnek arra, hogy megint csak kiderült, hogy nem a gárdisták, nem a "rasszisták" lőttek rá egy cigány házára, hanem a cigány uzsorások? Gondolom lapulnak majd, mint sz*r a fűben.
Olvasó: A nyíradonyi lövöldözéshez annyit fűznék, hogy földrajzilag a dél-nyírséghez tartozik, de már épp Hajdú megye. Ennek inkább az ad jelentőséget, hogy a bő hónappal korábban Piricsén (SzSzB megye) történt lövöldözés nagyon hasonló ehhez, és akkor a támadók Encsencs felé pucoltak el, ami irányát tekintve déli, azaz lehet, hogy a két eset között van összefüggés. Mint tudjuk, akkor Kolompár Orbán kijelentette, hogy rasszista támadás történt, amiből az következik, hogy Kolompár Orbán ismeri a támadókat, és a szándékukról is tud. Arról nincs infó, hogy az NNI miért nem hallgatta ki Kolompár Orbánt, ha pedig nincs igazi információja, miért nem indul ellene eljárás közösség elleni izgatás miatt?
Üdv. 1 olvasó
 
Frissítés: álljék itt Kolompár eredeti nyilatkozata. Várjuk Kolompár bocsánatkérését a nemcigány társadalomtól, hiszen valószínűleg jól tudta (előre), hogy ezen lövöldözés mögött is cigány uzsorások állnak, akárcsak például Szihalmon, ahol az egész díszes cigányfajvédő bagázs versenyt vinnyogott. Vagy ott a fényeslitkei eset (az OCÖ és az elhíresült  “megint gyilkolt a Gárda szellemisége”), ugyebár, ahol a fajvédőknek a kijózanító pofont nem más, mint a rendőrség hivatalos közleménye szállította. Persze, jól tudjuk, ilyen bocsánatkérés soha nem fog elhangzani.

"Kolompár: nincs olyan indok, ami miatt rá lehetne támadni cigányokra

2008. szeptember 05. 20:19 | Forrás: MTI

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint szélsőséges eszmék követői támadtak békésen alvó cigányokra csütörtök éjjel a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztai házra, melyben hatan aludtak. A rendőrség közlése szerint két lövés érte a lakóházat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta, pontban éjfélkor érkezett a riasztás a rendőrségre a házigazdától, hogy a házukra rálőttek. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a ház ablakán két lövés ütötte nyom látható, és a lakásban is több tárgy megrongálódott. Személyi sérülés azonban nem történt, annak ellenére, hogy abban a szobában, melynek ablakát lövés érte, két felnőtt és négy gyermek aludt.

Kolompár Orbán azt követően, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke tájékoztatta az esetről, az MTI-nek úgy nyilatkozott: "újra a szélsőséges eszmék követői támadtak cigányokra, hogy így keltsenek félelmet a több százezres cigány közösségben."

Az OCÖ elnöke hozzátette: nincs olyan indok, ami miatt rá lehetne támadni cigányokra, különösen fegyverrel, de megjegyezte, sajnos már nem ez az első eset, és "félő, a következő támadás már emberéletet is követelhet".

A roma vezető kijelentette: mára eljött az az idő, hogy a cigányoknak is utcára kell vonulniuk, hogy tiltakozzanak a szélsőségek, a cigánygyűlölet ellen.

Mint mondta: hamarosan az utcára fogják hívni az embereket.

Az MTI pénteken számolt be arról, hogy a tervek szerint az OCÖ szeptember 20-án, ugyanazon a napon, amikor a nyár eleji melegfelvonuláson történt atrocitások után a miniszterelnök által meghirdetett Magyar Demokratikus Charta is szárnyat bont, békemenetet szervez a budai Várban.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: mára olyan mértéket öltött a cigánygyűlölet, amelyre soha nem gondoltak volna, és ez véleménye szerint a "Jobbik és a hozzá tartozó Prikezsia Gárda miatt van".

(A Magyar Gárdát az OCÖ többször nevezte már a nyilvánosságban előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó", "minden rosszat megtestesítő".)

Horváth József, a helyi cigány önkormányzat elnöke az MTI-nek péntek este azt mondta: az érintett család kimondottan szegény, nincs haragosuk, békésen, probléma nélkül éltek a faluban, így ok nélkül lőttek rá házukra.

A család a támadás óta retteg, ugyanis nem tudják, kinek állhatott érdekében, hogy éppen az ő házukat érje lövés - mondta, hozzátéve: még szerencse, hogy a család éppen aludt, mert az ablakon át ért lövések akár felnőttet, akár gyermeket is érhettek volna.

A helyi roma vezető azt mondta, bár a megtámadott cigányok nem kértek rendőri védelmet, arra kérte a helyi körzeti megbízottat és a polgárőrséget, hogy éjszakára sűrűbben járőrözzenek a környéken, és a falubeli romák is többször arra autóznak majd az éjszaka.

Erre azért van szükség, mert Nyíradony és Tamásipuszta ugyan egyetlen közigazgatási területet alkot, a két falu között a valóságban azonban több kilométernyi a távolság - magyarázta el.

A megyei rendőrkapitányság közlése szerint több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. A lakók elmondásából kiderült, hogy sem a lövés előtt, sem azt követően semmilyen gépjármű zaját vagy más neszt nem hallottak."
Kuruc.info - Arppi S.