A cigányok között nagyon ritkán feltűnik egy-egy józanabb hang is. Már rogyásig idéztük szegény megboldogult Lakatos Menyhért örökbecsű szavait. Most egy hasonlóan realista, üdvözlendő nyílt levél következik Villás Lajos roma újságíró tollából. Bárcsak mindegyik roma értelmiségi ilyen lenne, és nem olyan, mint Tini Chris, vagy, ami még rosszabb, a Mohácsi- vagy a Daróczi-klán – vagy nagyon sok településen (lásd pl. EZT és az innen induló linkeket) a teljes cigányság! (A hat osztályt végzett, még a ba/be - ban/ben különbséget sem ismerő Kolompár Orbánt és a hasonszőrűeket nem nevezném értelmiséginek.)
"Villás Lajos: Szégyent hoztál rám!      
2008. szeptember 09.
Az elmúlt időszakban ismét sok olyan esemény történt, amely a közvéleményben jogos felháborodást keltett. Második Olaszliszka, írják a lapok.Vajon kik ezek az emberek? Romák, akik nem akarnak beilleszkedni a közösség életébe. Róluk, nekik írtam... Még nincs késő, van lehetőség a magatartás megváltoztatására. Érdemes!
Roma Testvéreim!
Lehet, hogy most sokan elfordultok Tőlem, és mint egy renegát árulót fogtok kiközösíteni, a több százezer főt számláló családunkból. Hosszú-hosszú évek óta azon dolgozom, hogy a jogsértettek mellett kiállok, hangosan felemelem szavam az emberi jogokat megsértőkkel szemben.
A jogsértett, megalázott ember lehet fehér, lehet fekete, vagy sárga. Ez ugyan így igaz arra is, hogy aki mást megaláz, másnak jogait sérti, - bármely embertípushoz tartozik is, az én szememben nem más, mint egy megvetni való „gazember”.
Cigánybűnözésről cikkezik a magyar sajtó, ilyen jellegű kérdéssel zaklatja az egyszerű állampolgárt a kérdező-biztos, és ezzel máris olyan „ruhát” kaptunk, amelyet, magunkról egykönnyen levetni, lerázni nem lehet.
Mi, akik a magyar társadalom tisztességes, és többé-kevésbé hasznos tagjai vagyunk, el kell szenvednünk a köztörvényes bűnözők miatt, a lenézés, a megaláztatás, és a megkülönböztetés minden formáját.
Olaszliszka volt talán az, amikor a többségi társadalommal együtt mi is mélyen felháborodtunk, és ennek hangot is adtunk. Egy magáról megfeledkezett csoport brutálisan agyonverte Szöghi Lajos tanár urat, aki egy közlekedési baleset okozója, vagy részese volt. Ennek megítélése mindig a hatóságokra tartozik! Szöghi Lajost, gyermekei szeme láttára  …..
Akiben egy csepp emberi érzés van, azt, ez az eset nem hagyta hidegen, és nagyon természetes módon, a megtörtént cselekményt mélyen elítélte.
Aki arra számított, hogy Ti, Testvéreim, tanultatok az esetből, az alaposan tévedett…
Okkal, ok nélkül egyesek, vagy kisebb csoportok a tetteikkel annyi olajat öntöttek a parázsra, hogy most már a lángok az egeket nyaldossák.! Nincs füst, láng viszont van, mely hol itt, hol ott lángol fel az ország más-más részein.
Nálam, betelt a pohár!
Drávapiski polgármesterét, aki nagyon szigorúan, nagyon határozottan kiállt a legszegényebb szavazói mellett, az uzsorások életveszélyesen megfenyegették. A legkeményebb „maffia”-  módszerekkel előbb a „verbalitás”, majd a személye elleni támadás, és legutóbb, a kutyáját verték agyon, csak úgy az utolsó figyelmeztetés jeléül… Az olasz maffia, roma változata? Kell ezt nekünk tűrnünk? És Ti, akiket megzsaroltak? Miért tűritek?
Most, kérjétek az igazságszolgáltatást, hogy lépjenek fel a törvény teljes szigorával, védjenek meg benneteket, és Mali Zoltán polgármestert!
Ebben, ahol tudok, segítek! Segítenek mindazok, akik az emberi jogakat védik, és törvény- tisztelő polgárai ennek az országnak!
Haragszom, és dühös vagyok!
Ismét, egy embertelen támadás Mezőfalván. Az Isten tudja csak, hogy hol foglal helyet ebben a sorban.
Megint, egy mindennaposnak tűnő közlekedési baleset történt. Egy autó, balra kanyarodása közben, összeütközött, a vele szemben egyenes irányba haladó motorkerékpárral. A motorkerékpáron utazó személyek megsérültek, az utas, egy fiatal leány, később a kórházban életét vesztette.
A híradások szerint, a motorkerékpár vezetőjének, és utasának rokonsága, és azok barátai azonnali elégtételt akartak venni az autót vezető személyen, és a gépkocsiban ülő hozzátartozóin. Ütlegelni, bántalmazni kezdték Őket. A saját lakóházukból kiérkező rokonságot is bántalmazták, az autót megrongálták… Az olaszliszkai borzalom megismétlődését, a kiérkező rendőrjárőr, figyelmezető lövések alkalmazásával tudta csak megakadályozni.
Feldühödött tömeg? Miért? Ki ellen? Csak az autós a felelős? A problémát csak így lehet megoldani, kezelni?
Vajon miért nem vontátok felelősségre?
A motorkerékpárt vezető fiú szüleit, rokonait azért, mert a közúti közlekedésben jogosítvány nélkül vett részt?
Miért nem vontátok felelősségre azt, aki ennek a fiúnak motorkerékpárt vásárolt, vagy adott kölcsön?
Miért nem vontátok felelősségre azt, aki megengedte, hogy bukósisak nélkül motorozzanak a község területén?
Miért nem háborodtatok fel azon, hogy ezek a fiatalok egy sor törvényt, jogszabályt megszegtek? Vagy ez nálatok természetes?
Ezek után, milyen jogon bántalmaztátok, rémítettétek meg az ártatlan családtagokat? Ki jogosított fel benneteket arra, hogy önbíráskodást gyakoroljatok?
Remélem, hogy mindazok, akik ebben a brutalitásban részt vettek, tőlünk együttérzést vagy segítséget nem vártok. Én, legalábbis Veletek semmiféle közösséget nem vállalok!!!
Jászladány, cigány bál.
Mulatni, szórakozni, egymásnak örülni sem tudtok. Vélt, vagy valós sérelmeket nem az „öregeink” hagyományai szerint, békésen rendezitek, hanem párbeszéd helyett, a disznóölő késsel érveltek…
A szeretetre, az egymás megbecsülésére, millió példa van… Láthattátok Bangó Margit, Toldi Zsuzsi, Choli – Daróczi József, és L. L  .Junior egy héten át - tartó műsorát.
Nem a fényűzésre, hanem a szeretetre, a másik megbecsülésére gondolok. Gyönyörű példája volt annak, hogy miként kellene egymást, és környezetünket megbecsülnünk.
Nektek, mikor lesz példaképetek, az a sok-sok cigányember, akik Magyarországnak és saját népüknek is annyi dicsőséget, sőt világhírnevet szereztek? Mondok néhány példát, a sok közül:
A 100 Tagú Cigányzenekar, a 100 Virtuóz Együttes, zenészek, énekesek.
Péli Tamás, festő, Lakatos Menyhért író, költő… Cziffra György zongoraművész, és még sokan mások, abból a bizonyos művész világból, - amit Ti, nem ismertek….
Szégyent hoztatok orvosainkra, jogászainkra, a munka világában évtizedek óta becsülettel helytállókra…
Megszégyenítitek gyermekeinket, akik még az iskolák padjait koptatják, az általánostól, a felső fokú tanintézetekig…
Nem tudom, hogy érdemes-e,?  - mégis megtettem, - szóltam hozzátok, akik csak az erőszakot, a durvaságot, meg a „ növer - vágást „ ismerik el, vitát megoldó végső érvként….
Testvérem! Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy a Magyar Charta, nem más, mint kiállás az erőszak ellen. Az ránk, rátok is vonatkozik.!!! Mert ez csak így
„IGAZSÁGOS”!
Budapest, 2008. 09.08"
C-PRESS