"Gyerekként is pszichopata volt Muki
2008.09.18. 07:45

Megdöbbentő kijelentést tett Muki gyerekkori pszichológusa Zsolczai István. A szakember állítja, a fiún már iskolás korában kiütköztek pszichopátiás jellemvonásai. Pénzes Henrietta gyilkosa ütötte, vágta az osztálytársait, nem tudott koncentrálni az órán és minden jel nélkül ceruzával szurkált végig mindenkit. Zsolczai úgy véli, ha akkor kiemelik a családjából a fiút, megelőzhető lett volna a bűncselekmény.
 
Zsolczai István akkor találkozott először Mukival, amikor a fiú első osztályba járt az általános iskolában. A tanárok fordultak hozzá segítségül és a szakember több alkalommal is foglalkozott a közösségből már akkor kirívó gyerekkel.

- Több felmérést is készítettem az osztályban. Az elsőből rögtön kiderült, hogy Muki az a gyerek, akit senki sem fogad el és akivel senki sem szeretne barátkozni. Hogy miért? Egyszerű rá a válasz, már akkor kiütköztek a pszichopátiás jellemvonásai - szögezi le Zsolczai István pszichológus. - Képtelen volt koncentrálni az órákon, minden előjel nélkül kitört belőle az agresszió. Egyik pillanatban felpattant, előre rohant pár sort a padok között, és ütni kezdte az egyik osztálytársát. Aztán az is előfordult, hogy a tanárnőt rugdosta meg. Akik pedig elmondták, hogy miért nem szeretik őt, kíméletlenül megszurkálta a ceruzájával.

A szakember akkor javaslatot tett, hogy a fiút emeljék ki a többszörösen hátrányos helyzetű családjából és helyezzék el egy speciális nevelő intézetben.

- Nem történt semmi, pedig szükség lett volna rá - véli a szakember. - Évekkel később, amikor tarthatatlanná vált a helyzet, átrakták a fiút egy alternatív tantervű iskolába. Lehet, hogy radikális vagyok, de vallom, ha a gyereket időben kiszakítják az otthoni környezetéből, talán soha nem történt volna meg ez a tragédia.

Cs.R.–L.E. "
(zsIndex)