"Harcosok klubja, avagy tanoda bokszoló romáknak

Faragó Zoltán    2008. október. 04., 11:18

Bár hivatalosan bezárták, minden hétfőn és pénteken zajlik az élet a Halmajugrai Szebb Jövőért Tanodában.

-Olyan vagy, mint a csodálkozó postás, miért nem dolgozol? – torkollja le Nagy András az egyik tizenéves tanítványát a terem közepén, melyet négy-öt homokzsák ékesít. Ökölvívást tanul itt negyven fiatal, hatévestől húszéves korig. Rendes szorítóra nem jut pénz, de van élő szorító – azaz a gyerekek állnak falként körbe, és némán figyelik a küzdelmet. Az edző Gyöngyösön szintén tart foglalkozásokat; oda is ennyien járnak.


Az edző szava szent. Önfegyelemre nevel a sport és a szigor


-Nem gondoltam, hogy ekkora lesz az érdeklődés. 15-20 gyerekre számítottam, ehelyett lett negyven - mondja az edző. - Aki idejár, annak erősebb lesz az önkontrollja, a szorítóban nem lehet idegből harcolni. Leterheltebbé, fittebbé válnak. A roma fiúknak jó a tempóérzéke és a reflexe is: nézze csak, milyen ügyesek! (Kuruc.info: ejnye, genetikázunk?! Érdekes, Önnek ezt megengedik? Ha meg valaki a cigányok génkészletének esetlegesen negatív aspektusairól értekezik, az rögtön náci, hmm?!) Másfél hónapja, amikor elkezdtük az órákat, még azt sem tudták, hogy a kesztyűt a kezükre, vagy a lábukra húzzák. Gyorsan fejlődnek, vagy tizenöten már versenyre is mehetnének - ecseteli a sportember, azt is hozzátéve: az iskolai, utcai  ökölhasználat azonnali kizárást von maga után. (Kuruc.info: vagy ha nem is versenyre, így majd még könnyebben tudnak gádzsót ölni. Akárcsak szintén boxoló, gyilkos Kozák Rajmund, ugyebár.)

- Ha rosszalkodnak, felüléseket csináltatok mindenkivel. Ha valaki megszólal, újabb tíz felülés következik. Eleinte százötven felülésig mentünk el, akkora volt a rendetlenség. Berekedtem a kiabálástól az első edzés végére. Most, ha elhallgatok, rögtön csend lesz köztük, mert tudják, hogy valami baj van. Nekem ők a fizetség, látni, hogyan küzdenek.

A roma kamaszok a szigor ellenére mégis járnak a tanodába, és nem maradoznak el az edzésről.

- Hiperaktív vagyok, jót tesz nekem a bokszolás. A haverok ajánlották ezt az elfoglaltságot. Szerintem a boksztudás olyan, mint egy engedélyes fegyver az ember zsebében: csak okkal szabad használni. Az iskolában nyugodtan viselkedem, ott nem verekszem, mert szégyent hoznék a klubra.

Farkas József a drogok fogságából szabadult. (Kuruc.info: talán mondanunk sem kell, hogy arányaiban nagyságrendekkel több cigány drogos van, mint fehér. Lásd az ezzel kapcsolatos finn, szlovák stb. statisztikákat is.) Most a boksz mellé a kábítószer negatív hatásairól tart előadásokat helybeli cigány fiataloknak. -A srácok tisztelnek. Az én dolgom egyedi, sajnos, drogos társaságba keveredtem, nehézfiúk közé. Az egyesület segített kitörni, figyeltek rám, látogattak, próbáltak lebeszélni, pedig volt minden: speed, bogyó, marihuana – sorolja. És mesél tovább: a drog miatt hosszú hónapokra éberkómába került. Feleségével, Váradiné Takács Anitával ide hordják a fiaikat is; egyikük négy, másikuk hatéves.

Jóni Szilvia, aki segítőként vesz részt a tanoda munkájában, azt említi: a szülőknek is engedélyezniük kell, hogy a gyerekük ide járjon, sőt: a fiúknak orvosi igazolást kell bemutatniuk, ha hiányoznak, nehogy esetleg máshová járjanak, mint ahová a család tudtával elindultak.

Lakatos Alajos, az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesület elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a tanoda jelenleg így - illegálisan (Kuruc.info: hoppá! Ki is van adva a napiparancs, a ballib sajtó nyomására engedélyezniük kell majd a gyilkoskiképzőt...) - működik. A gyerekekben szerinte az első szakasz után törést okozott, amikor abbamaradtak a foglalkozások. Újra az utcán voltak esténként, rossz társaságban. Az elnök azt mondja, szinte ingyen jár le oktatni mindhárom segítőjük, csak üzemanyagköltséget tudnak nekik téríteni. A végtelenségig azonban nem várhatják el az önzetlen munkát az oktatóktól.

A Szebb Jövőért Tanoda, mely 2007-es indulásától kezdve hivatalosan nyolc hónapig tevékenykedett, először táncművészetre és zenére okította a gyerekeket, illetve németre, két diák sikeres nyelvvizsgát is tett. (Kuruc.info: felmerül a kérdés: miért álltak aztán le pl. a valóban hasznos nyelvtanítással. Ennyire nem volt érdeklődő? Ennyire inkább boxolni akartak cigány polgártársaink, hiszen azt azonnal be tudják vetni, ha valami – például egy MP3-lejátszó – “megtetszik” nekik…) Folyamatosan keresik a forrásokat a fenntartásra. Tele vannak ígéretekkel a minisztériumoktól  és az amerikai nagykövetségtől, és a kisebbségi ombudsmannal is felvették a kapcsolatot. (Kuruc.info: nem csodálkoznánk, ha az izraeliek is megfinanszíroznák a gádzsógyilkosok kiképzését...)"

(heol; vannak kommentárok)