A Híradó.hu cikke következik, kommentárjainkkal. Háttér: a Political Capital SZDSZ-es szervezet, ügyvezető igazgatója Szabados Gábor, az SZDSZ egykori kampányfőnöke. Ebből talán azonnal sejthető is orientációja, megbízhatósága, szavahihetősége.

"Viselkedés-mintává kezd válni a jobboldali radikalizmus
2008. október 16. 16:30
   
A parlamenti pártok struccpolitikája is hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához - áll a Political Capital legfrissebb jelentésében

A 2006. ősze óta tapasztalható szélsőjobboldali akciók hatására egyre inkább teret nyertek a nyilvánosságban a radikális jobboldal eszméi, így nőtt bázisuk is. Példák erre az Olaszliszkán történtek utáni rasszista reakciók (Kuruc.info: barátom, ha mi valóban rasszisták lennénk, akkor a cigányok minimum visszakapnák, amit ellenünk elkövetnek... naponta gyilkolnak, késelnek fehért. Ennek az ellenkezője szökőévenként egyszer történik meg, és akkor is csak azért, mert éppen bűnözött az ork.) vagy a Magyar Gárda színrelépése. Szintén komoly probléma hazánkban a romák és nem romák közötti ellentét. A Political Capital friss tanulmánya szerint a jelenlegi helyzet köszönhető a "parlamenti pártok struccpolitikájának" és a megfelelő kormányzati programok hiányának.

Viselkedésmintává válik a cigányozás

Az utóbbi időszakban a radikális jobboldal egyes fogalmai - mint például a "cigánybűnözés" vagy "magyargyűlölet" - egyre nagyobb teret nyertek a nyilvánosságban. A közvélemény, a média és a jogalkalmazóként fellépő rendőrség, ügyészség vagy bíróság ingerküszöbe is rendkívül megemelkedett az ilyen kifejezésekkel szemben - derül ki a Magyar Antirasszista Alapítvány megbízásából készített tanulmányból. (Kuruc.info: micsoda botrány! Nem lehet börtönnel büntetni azt, aki kiejti ezen két szó valamelyikét! Hallatlan! A tízmillió nyilas országa, ahogy Rákosi mondotta volt...)

A felmérés szerint a jobboldali radikalizmus már nemcsak mint ideológia, hanem mint viselkedési minta is terjed, gyakorlatilag a fiatalok körében hódító divatjelenséggé vált. Zenekarok, szórakozóhelyek, öltözködési trendek és fesztiválok is szervesen kapcsolódnak hozzá. A radikális közösség vezetői pedig tudatos médiahasználatukkal rendkívüli népszerűségre tesznek szert. (Kuruc.info: köszönjük! Valóban, mi is érezzük azt, hogy a radikális jobboldal vezető hírportálja vagyunk-lettünk, és – különösen cigányügyben – gyakorlatilag az egész ország bennünket olvas, ha a nem elhallgatott, nem elsumákolt igazságra kíváncsi. Nem véletlen, hogy különösen a megyei lapok, portálok CB-vel foglalkozó cikkeinek kommentárjai között szinte mindig megtalálható 1-2 kurucos link, de ugyanez igaz a legolvasottabb közéleti blogokra is, mint pl. a Vastagbőr. Ami meg a balbib oldal szavahihetőségét illeti, hadd utaljunk például a zsIndex mai pofátlan cenzúrájára, amit ITT dokumentáltunk. És ez csak egy eset a nagyon sok hasonlóból... Ennyire "megbízhatók" a balbiberális lapok, portálok. Nem véletlen, hogy bennünket olvas a jónép, ahogy annak idején is a Szabad Európát hallgatta.)

Nincs egységes politikai elhatárolódás

A tanulmány arra is rámutat, hogy itthon teljeséggel hiányzik a politikai szereplők közös fellépése a szélsőségekkel szemben, erre példaként a Tarka Magyarral szembeni ellentmondásos politikai reakciókat hozzák. Az egységes jogállami fellépés hiánya miatt pedig a jogállami intézmények is "bénultnak mutatkoznak az új szélsőjobboldallal szemben", ami bátorítólag hat a radikálisokra. (Kuruc.info: vicc. Hadd utaljunk lapunk üldöztetésére vagy arra, hogy milyen hihetetlen rendőrterrorral kell szembenéznie a radikáljobbnak – és nem csak az utcán, lásd pl. a bombagyártás-sztorit vagy a barcsi/szigetvári mozdonyszőke-pofozó srácok kálváriáját. Bezzeg ugyanez nem "figyel be" akkor, amikor cigánybűnözőket kellene móresre tanítani.)

A felmérés szerint közben hazánk legkomolyabb etnikai problémájává vált a cigányellenesség, amelyet sokan nyíltan vállalnak. Korábban még csak hangos, temperamentumos és hedonista jelzőkkel illették a szélsőjobboldali nyilvánosságban a romákat, míg mostanra már agresszív, veszélyes és fenyegető kisebbségként vannak beállítva. Ez pedig alapot szolgáltat a radikálisoknak, ezért jött létre például a Magyar Gárda is. (Kuruc.info: "etnikai probléma a cigányellenesség"? Nem a cigányság puszta léte, hihetetlen szaporodása [hivatalos adatokért lásd EZT], bűnözése a probléma, hanem a felsoroltak által előidézett "cigányellenesség"?!)

Mindezek mellett a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák - a tanulmány szerint - nem változtak. A nyílt antiszemitizmus csak a társadalom kis részét - nagyjából egytizedét - jellemzi, ugyanakkor a mainstream médiában és vezető politikusok nem egyértelmű megfogalmazásaiban ma is permanensen jelen van a kódolt antiszemitizmus.

A helyzet súlyos, de nem reménytelen

A tanulmány szerint a probléma ha nem is szüntethető meg, de enyhíthető. Ha például a falvakban több lenne a rendőr és a polgárőr, akkor csökkenne az ott élők félelme és beszűkítené például a Magyar Gárda térnyerését. (Kuruc.info: Ez az egyetlen normális megállapítása az egész cikknek / tanulmánynak. Igen, ha lényegesen több és "tökös" rendőr teljesítene szolgálatot a cigányfertőzött falvakban, akkor nem lenne gond, és többek között én sem pazarolnék arra egy csomó időt, hogy a mokkákról írkáljak.) A szélsőségek visszaszorításához arra lenne szükség, hogy a rendőrség, ügyészség és a bíróságok következetes, egyértelmű döntéseket hozzanak, a Legfelsőbb Bíróság pedig ajánlást adhatna ki. Az oktatásnak is komoly szerepe van ebben, a felmérés rámutat, hogy a faji-kulturális tolerancia oktatásának már az óvodában helyet kellene kapnia. (Kuruc.info: K.O. Hát igen, a szokott ötletelés: nem az orkokat kell átnevelni, hanem nekünk kell alkalmazkodni, bennünket kell tolerancia-tréningre kényszeríteni, ahogy pl. olyannyi kórház személyzetével tették. Ez a liberális "megoldás". Amin a cigány csak röhög, és még jobban felbátorodik, még pofátlanabbul, még gátlástalanabbul lop, csal, rabol, gyilkol!)"
Kuruc.info - A.S.