Nem volt elég Nyírmihálydi, Ivándi vagy Ajka, most Komárom is csatlakozott. Két cikket idézünk. Mindkettő egyértelműsíti, hogy a helyzetért csak és kizárólag a putrisok a felelősek. Nesze neked "nagyszerű", "támogatandó", "értékes" "ősi" "kultúra"... Akik még a WC-t sem tudják használni, hanem szó szerint összesz@rnak mindent, akárcsak a primitívebb állatok...

Az első írás a Párkány Online-ról származik (eredeti ITT; megjelent a Delta szept. 22-i számában). A második még nem került ki a Netre; ezt ezért csak a Delta okt. 13-i számából, "Rondacrampus" olvasónknak köszönhetően szkennelve tudjuk a nagyérdemű elé tárni.

"VÉRHAS-JÁRVÁNY KOMÁROMBAN?

Írta: BUMM.SK  
2008. Szeptember 23. Kedd 13:15

BUMM.SK - Véres hasmenéssel, hőemelkedéssel járó fertőzés ütötte fel a fejét Komáromban, melyet könnyen elkaphatunk, ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai előírásokat. A betegség gócpontja egy komáromi romatelepen volt, ahol halmokban állt a szemét és a kosz, veszélyeztetve ezáltal a környék lakosságát is.

(Eredeti képfile-név, akárcsak a másik fotónál: "cigánytelep". Rászístá újságírók!)


A Belső körúton lakó olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy a lakótömbök között található hulladékgyűjtőkhöz jártak a romák elvégezni kis- és nagy dolgukat egyaránt.

El is terjedt a hír, hogy a középkorból és a világháborús időszakból jól ismert tífusz ütötte fel a fejét a városban - mindez a romák felelőtlen viselkedésének "köszönhető". A telepen mintegy 130 roma lakik, közülük harminc iskolaköteles gyerek, akik naponta túrják a szemetet. Az egyikük állítólag megbetegedett, ezt követően az orvosoknál megnövekedett a roma betegek száma. Mint azt a Körzeti Közegészségügyi Hivatal főorvosától, Andrea Kolo±ovától megtudtuk, az elmúlt időszakban valóban több megbetegedést regisztráltak a Komáromi járásban de nem tífuszról, hanem vérhasról van szó. "A vérhas tünetei közé tartozik a hőemelkedés, a hasfájás, a hasmanés, gyakran vérrel és nyálkával keveredve. A baktérium leginkább érintéssel terjed, főleg piszkos kézzel, de nagy szerepük van a rovaroknak, főleg a legyeknek. A megbetegedést fertőzött élelmiszer vagy víz okozhatja. A megelőzés szempontjából nagyon fontos az alapvető higiénia betartása, a gyakori kézmosás, a környezet tisztán tartása és a hulladék rendszeres eltávolítása. Az élelmiszereket is a megfelelő módon kell tárolni. Jelenleg oltás a betegség ellen még nem létezik" - mondta el lapunknak Kolo±ová.



Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Komáromi Városi Hivatal elöljáróját, Kovács Pétert, aki a következő álláspontot jutatta el szerkesztőségünkbe: "A Regionális Közegészségügyi Hivatal jelezte a Komáromi Városi Hivatal felé, hogy a Belső Körút 51-es szám alatt megbetegedések fordultak elő. Ennek alapján a hivatal teljes körű fertőtlenítést, takarítást és féregtelenítést biztosított az érintett címen. Minden érintett háztartásba higiéniai eszközöket juttattunk (szappan, fertőtlenítőszerek stb.) A munkákat arra speciálisan szakosodott vállalat végezte. A helyszínre kiérkezett "szippantókocsi" nem tudta elvégezni az emésztőgödör szivattyúzását, mivel az rengeteg szilárd hulladékot is tartalmazott (fa, szőnyegek, téglák stb.) Mint kiderült, az emésztőgödör kiszívatása jelen állapotban nem lehetséges. A területen két átmeneti WC lett elhelyezve és 30 konténer kommunális hulladékot szállítottak el. Folyamatban vannak az emésztőgödör kijavításának előkészületei is".

Megtudtuk továbbá, hogy a betegeket a nyitrai kórház fertőző osztályára szállították. Szeptember 19-én is folyt az objektum további fertőtlenítése, takarítása és féregtelenítése. A város szerint azonban gondot okoz az ott lakók hozzáállása, akik a kitakarított területre rövid időn belül újra szemetet hordtak (Kuruc.info: ez aztán a civilizációs egyedfejlődés csúcsa... a putrisok annyira primkók, hogy akkor sem képesek felfogni, ne szemeteljenek már, miután kiganézták őket. Ezzel jár a tudományos felmérések szerint átlag 70-es IQ...) , illetve az, hogy a hivatalosan bejelentettnél jóval nagyobb létszámban laknak az épületekben.

Delta"

A második (csak szkennelt) cikk: