"Kézigránát robbant a családok közti verekedésben - generációk a vádlottak padján

Mészáros Géza    2008. október 29. 16:38

Kézigránáttal, egyéb lő- és szúrófegyverekkel estek egymásnak Törökszentmiklóson két család tagjai három évvel ezelőtt. Egy felrobbanó gránáttól egy ember életét is vesztette. Az elsőrendű vádlottat szerdán életfogytiglanra ítélték. Igaz, ő állítólag szökésben van.

Két törökszentmiklósi család évtizedek óta tartó csetepatéjából indult sokadik büntetőeljárásának első rendű vádlottja ugyan nem jelent meg az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon — hivatalos helyről meg nem erősített információ szerint a házi őrizetből megszökött —, így távollétében mondta ki felette a súlyos ítéletet dr. Pongrácz Zsolt bíró. Életfogytig tartó szabadságvesztést róttak R. Antalra szerdán. Ő állítólag szökésben van, ráadásul a fiát is elítélték.

Még 2005. augusztus 24-én, a Jókai utcában egy férfi halálával és legalább húsz ember sérülésével végződött a két család viszálya. A felek ököllel, kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel, valamint lő- és robbanófegyverekkel estek egymásnak. A családi háború közepette az 51 éves F. Sándor egy felrobbant gránáttól meghalt, tizennégy személynek pedig a szétrepülő repeszdarabok okoztak maradandó, súlyos és jelentékenyebb sérüléseket.

Ennek az ügynek egyébként hasonlóan véres előzménye is volt, amelyben szintén született már nem jogerős ítélet a megyei bíróságon. Ez az esemény ugyancsak 2005-ben, azonban még júniusban történt, s ez (is) gerjesztette az augusztusi cselekményeket. Akkor a gépkocsival közlekedő R. Bélát (Colombót) és társát, F. Gyulát Törökszentmiklóson ütő-, vágó- és szúrófegyverekkel megtámadta a haragos család több tagja. Ez ügyből kifolyólag a vádlottak padján tizenhárman voltak — a mostanin tízen —, közülük bizonyítottan hárman késelték meg a két fiatalembert, a többiek „csak” baseball-ütővel verték, rugdosták őket vagy csupán tétlen(?) szemlélői voltak a bűncselekménynek. A megyei bíróság akkor emberölés bűntettének kísérletében az elsőrendű vádlott R. Zoltánt és a másodrendű vádlottat, R. Andrást egyaránt 6 év és 6 hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat, id. R. Antalnét 2 év és 2 hónap börtönre ítélte első fokon. A többiek garázdaság bűntettében 8 hónaptól 1 évig terjedő — letöltendő és felfüggesztett — szabadságvesztést kaptak nem jogerősen.

Tulajdonképpen R. Antalék ezen első per elítéltjeit, famíliájuk tagjait látogatták meg a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben 2005. augusztus 24-én délelőtt. A „beszélőn” annyira feldühítették magukat lecsukott társaik láttán, hogy Törökszentmiklósra hazatértükkor azonnal a rivális család háza elé vonultak késekkel, csúzlikkal felfegyverezve, számonkérés gyanánt. Az ottani bicskanyitogató hangulatnak a rendőrség megjelenése vetett véget, de csak átmenetileg.

R. Antal és családja a saját házukhoz vonult vissza, hogy újabb erővel — s hatékonyabb fegyverekkel — vértezzék fel magukat. Ám ekkorra már a másik népes família alakított ki támadóállást R. Antal portája előtt. E család vezére a korábbi büntetőper egyik sértettje, a Colombo néven ismert R. Béla volt. Hogy ki lőtt „először vissza”, azt már a bíróság sem tudta megválaszolni. Mindenesetre a Jókai utcában hirtelen elszabadult a pokol, elő-, s bevetésre kerültek a minőségileg hatékonyabb fegyverek: pisztolyok, puskák, kézigránátok. A csata eredményéről beszámoltunk.

Az ügy kapcsán sem a rendőrség, sem a bíróság munkáját nem segítették a vádlottak és a tanúk, sőt! Pongrácz bíró mindkét család tagjainak figyelmét felhívta arra, hogy a viszály immáron generációkon átívelő, hiszen a vádlottak padján nagyapa, apa és fia is csücsült. A családok közötti konfliktus régóta elmérgesedett már. Az okok között korábban kialakult sérelmek, megszúrt sértettek, bírósági perek, kábítószeres ügyek és lányfuttatások is szerepelnek. Mint hangsúlyozta, véget kell a háborúnak már vetni, mert arra sem a családoknak, sem Törökszentmiklós tisztességes állampolgárainak nincs szüksége.

1. keretes anyag: A Debreceni Táblabíróság mondja ki a végső szót

Az első rendű vádlott R. Antalt több személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, robbanóanyaggal, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt életfogytig tartó fegyház büntetésre — leghamarabb 30 év múlva szabadulhat (ha sikerül letartóztatni!) —, családtagjait egy, másfél év börtönbüntetésre, illetve 2005-ben 15 éves fiát felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A másik família hangadója, R. Béla Colombó 3 év hat hónap börtönt kapott — neki egyéb büntetéseiből további 25-30 évet le kell majd ülnie —, társaira szintén egy, másfél év szabadságvesztést szabtak. A bűnügyi költségek többmillió forintba kerülnek, amit az elítélteknek kell megfizetniük. A vádlottak és ügyvédjeik felmentésért és enyhítésért fellebeztek, így az előző perrel együtt a folytatás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

2. keretes anyag: Megszökött, s ha igen, hogyan?

R. Antalt, a büntetőper első rendű vádlottját 2005 augusztusában előzetes letartóztatásba helyezték. Ennek maximális időtartama három év, ezt követően a fogvatartottat ki kell engedni az előzetesből. R. Antalnak, a bűncselekmény súlya miatt azonban lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki 2008. augusztusától. E háziőrizetből szabadult ki és szökött meg állítólag az első rendű vádlott. Arra, hogy ez a hír igaz-e, sem a Törökszentmiklósi Városi Rendőrkapitányságon, sem a megyei bíróságon nem kaptunk választ... "
szoljon; vannak kommentek + képek, tipikus fekete hajú cigányokkal. Ha valaki nem hitte volna el, hogy ezek is orkok voltak...
A hírrel az MTI + zsIndex is foglalkozott. A tudósítás nevesíti Ráczot, ill. utolsó mondatában ("az utóbbi időben elszaporodtak azok az erőszakos cselekmények, amik során egyének és csoportok indulataiktól vezérelve, a törvényes utat mellőzve vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért."), virágnyelven, leírja a cigánybűnözés egyik legfontosabb ismérvét. Fajvédők, nyomás rasszizmusért, cigányellenes uszításért feljelenteni a bírót!

"Életfogytiglant kapott a törökszentmiklósi verekedő

MTI | 2008. október 29., szerda 17:05

Elítélték a törökszentmiklósi, halálos kimenetelű verekedés elsőrendű vádlottját. A verekedésben kapával, kardokkal és lőfegyverekkel estek egymásnak, sőt még kézigránát is robbant. Egy másik vádlottat még Szolnok megyéből is kitiltottak.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a 2005 augusztusában Törökszentmiklóson két, haragban lévő család között kitört, halálos tömegverekedés elsőrendű vádlottját, ifj. Rácz Antalt, aki egy illegálisan tartott kézigránátot robbantott fel az összetűzés során.

A robbanás következtében egy ember meghalt, tizennégyen életveszélyes illetve súlyos sérüléseket szenvedtek, közülük öten maradandóan megsérültek. A felek a verekedés során kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel estek egymásnak, és lőfegyvert is használtak. A robbantót, a büntetlen előéletű 38 éves ifj. Rácz Antalt a bíróság több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. Ismételten elrendelte előzetes letartóztatását, életfogytig tartó büntetéséből leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

Az ügyben további kilenc embert ítéltek el, ők valamennyien büntetett előéletűek. (Kuruc.info: tessék mondani, van egyáltalán olyan putriscigány, aki ne lenne büntetett előéletű?!) Csoportos garázdaság bűntette miatt hatan végrehajtandó, hárman pedig felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A hatodrendű vádlottat - aki többszörös visszaeső - a bíróság 5 évre Szolnok megye területéről is kitiltotta.

A bíróságnak nem volt könnyű dolga, egyedül csak a tizedrendű vádlott tett beismerő vallomást. Az elsőrendű vádlott esetében kiszabott súlyos büntetési tételt a bíró azzal indokolta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok az erőszakos cselekmények, amik során egyének és csoportok indulataiktól vezérelve, a törvényes utat mellőzve vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért."