Miklósi Gábor főleg pofátlan cigányügyi hazudozásáról híres (lásd EZT). Nézzük és kommentáljuk, legújabb cikkében mit alkotott!

"Két halott és tíz elégett vesszőkosár
MG - miklosi.gabor@mail.index..hu | 2008. 11. 04., 12:26 | Frissítve: 41 perce
A család és a szomszédok szerint sem zűrös ügyeik, sem jelentősebb tartozásaik, haragosaik nem voltak Nagyéknak, akiknek a nagycsécsei (Kuruc.info: sic! Ahogy olvasónk is jelezte, a zsIndex sem tudja helyesen leírni Nagycsécs nevét. Ez aztán a "profizmus"...) házát felgyújtották, majd az ablakukon belőttek. Ketten belehaltak a támadásba.

Hétfőre virradóra halálos áldozattal járó támadás történt a Tiszaújváros melletti Nagycsécsen. A falu cigánysorának legszélén álló házakra ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak, majd az egyik ablakán át sörétes puskával lövéseket adtak le. A robajra felriadó három felnőttet eltalálták. Nagy Tibor egy pillanat alatt veszítette el a feleségét és mozgássérült öccsét; ő maga könnyebben sebesült meg. Siketnéma lányának (Kuruc.info: hoppá! Megint egy születésétől fogva degenerált? Igen, csodákra képes a cigányok génállománya...) csak azért nem esett baja, mert nem a robajra, hanem a felnőttek rohangálására ébredt fel. Másik lánya, Krisztina már a saját családjával, pár faluval távolabb él. Miután kiengedték a kórházból, Nagy Tibort hétfőn délután Miskolcról az Index munkatársai vitték haza Nagycsécsre.

A mélyszegénységben élő Nagyék szociális jövedelmeikből, a beteg kislány után járó gondozási díjból és a kosárfonásból, illetve napszámból származó összesen kb. havi 80-100 ezer forintból éltek. (Kuruc.info: nem tette hozzá a rokkantnyugdíjat a drága cigányvédő újságíró... Talán nem véletlenül: nem akarta lerombolni a "szegín szerencsétlen igyekvő romákok" idilli képét) Tibor épp egy csütörtöki vásárra készült, de a kész kosarakat már nem volt ideje kimenteni a tűzből. A család és a szomszédok szerint sem zűrös ügyeik, sem jelentősebb tartozásaik, haragosaik nem voltak. Ugyanígy nem tudott senki arról, hogy a csécsi telep különböző roma uzsorások között a kliensekért folyó harc színterévé vált volna. Bár a nem fizető adósok fenyegetése, bántalmazása, vagy akár a házaik megrongálása elő-előfordul, az nem életszerű és nem is volt rá példa, hogy uzsorások a megélhetésük alapját jelentő adósokat lelőjék, vagy a házaikra leadott lövésekkel életveszélynek tegyék ki őket. (Kuruc.info: 1.) "elő-előfordul"?! Ez a norma... Ne feledjük, hogy már számos adós menekült többek között öngyilkosságba az uzsorások miatt. 2.) nem kell pont az adósokat lelőni. Elég, ha a népes kiscsaládból valaki mást lepuffantanak a nyomaték kedvéért és a fizetési hajlandóság felkeltéséért. És az itt "megritkított" család tagjai is sokan vannak-voltak: a képek tanúsága szerint kb. tízen csak a közvetlen családban; és akkor még a széles rokonyságról nem is beszéltünk.)

Nagycsécsen a telepen mindenki (Kuruc.info: cigánytelepről van szó, nem a teljes településről. A fehérek, ill. sok esetben az állami vezetők, pl. Drazsé (!), természetesen teljesen mást (is) feltételeznek – pl. uzsorát. "Természetesen" ezeket a zsIndex fajvédő cikke nem idézte. Nesze neked "pártatlanság", "elfogulatlanág"...) cigányok elleni rasszista indítékot vélelmezett a támadás hátterében, mint az egyetlen megmaradt, lehetséges és egyben valószínű magyarázatot. (Kuruc.info: valószínű? Kedves Olvasók! Ha ez valóban egy gárdista / szélsőséges támadás lett volna, akkor nem egy nevenincs cigányt puffantanak le, hanem egy nagyobb, sokkal nagyobb károkat okozó halra utaztak volna. Pl. egy uzsorásra vagy akár egy fajvédőre. Miért lett volna bárki "szélsőségesnek" is érdeke, hogy egy ilyen nevenincs, nem sok vizet zavaró mokkával végezzen? Miért nem mondjuk kapásból egy uzsorással kezdte volna, hogy példát stauáljon és megrémítse a többi uzsorást vagy fajvédőt?!) Erre elsősorban az elmúlt időszak hasonló, de vértelen támadásai, és a gárdajárások által feltüzelt közhangulat adott alapot. (Kuruc.info: nem a Gárda tüzelte fel a közhangulatot, hanem a cigánybűnözés. Ok-okozat...) Az elmúlt két évben mind nyíltabbá vált a korábban többé-kevésbé burkolt cigányellenesség, ezért természetes, hogy a romák ellen irányuló, ismeretlen indítékú támadások legkönnyebben ebben az összefüggésben értelmeződnek. (Kuruc.info: ... egy fajvédő szerint. "Kár", hogy ezekben az esetekben valahogy mindig kiderül, hogy cigány az elkövető. Egyáltalán: egyetlen egy esetben sem bizonyosodott be eddig, hogy fehér támadt volna cigányt. Lásd a konkrét listánkat előző cikkünkben) Ha azonban bebizonyosodik, hogy valóban fajgyűlölet áll a csécsi emberölés hátterében, a Nagy család tragédiájával új, sötét lap nyílik a cigányok és a magyarok együttélésének a történetében. (Kuruc.info: mintha eddig nem terhelte volna a viszonyunkat a cigánybűnözés...)

Kuruc.info: A fenti kommentek mellett még érdemes elfilóznunk a következőkön. Kifejezetten feltételezhető a köv. forgatókönyv:

1. Az országos médiában elindult az uzsorával kapcsolatos téma, az analfabéta putrisok által is értelmezhető képregényeket adnak ki, pár "üzletembert" letartóztattak, Mali Zoltán, Szepessy stb. teljes mellszélességgel nyomul.

2. Az adósok ennélfogva azt hiszik, hogy nem muszáj fizetniük az uzsorásoknak, hiszen erre bíztatja őket a hatóság is, valamint az első pontban felsoroltak.

3. Az uzsorások bekeményítettek, hogy lássák az adósok, hogy igenis ki kell fizetni azt az adósságot. Igenis életszerű, hogy akár emberélet árán is befenyítsék őket. Ez üzenet lehet akár több száz nemfizetőnek (vagy ilyen szándékúnak) az uzsorásoktól, hogy "nem viccelünk".

4. Az uzsorások alá adja a lovat Mohácsivész Shittoria is, mert egy uzsora-családi ügyre akarja ráhúzni a rasszizmus vádját. Ezentúl még pimaszabbak lesznek az uzsorából élők, hiszen majd jön Vikike és szépen megmondja, hogy mi is volt ott.
Kuruc.info - A.S.