Dínom-dánom és patkányok a szeméthegyen

"Mindent tönkrevágnak, törnek, zúznak, lopnak, betörnek mifelénk. Éjjel megy a dínom-dánom. Egyre nagyobb számban él itt a kisebbség és mi félünk, egyre jobban. A büdős pelenkák mellett patkányok szambáznak. hiába hordják el a szemetet, a szeméthegy újra nő itt egy hét alatt. Határtalan az emberi igénytelenség.... " mondogatják a Bábonyibérc félelemben élő lakói.

A városban van néhány olyan terület, ahol visszatérő problémát jelentek a szeméthegyek, például a számozott utcákban, Lyukóvölgy bizonyos részein és a Bábonyibérc soron. Ezen utóbbi területen lakossági bejelentés alapján jártunk. Elképesztő, mit eredményez az emberi igénytelenség. A Városgazda Kht. a napokban munkásokat küldött a terület kitakarítására, de az ott élő, az alapvető társadalmi normákat betartó családok szerint a szeméthegyek minden erőfeszítés ellenére újratermelődnek – főképp a Bábonyibérc soron lakó kisebbség életmódja miatt.

A helyzet egyre rosszabb az emberi felelőtlenség és igénytelenség miatt. A tornyosuló szemét okait keresve elindultunk a városrészben, de csak többszöri próbálkozás után találtunk olyan ott élőt, aki hajlandó volt stábunknak nyilatkozni, mert egyre kevesebb a magyar család ezen a területen, és legtöbbjük tart a kisebbségtől.

 Viszik, ami mozdítható

– Minden csupa szemét, mindent összetörnek, amit tudnak, lopnak, a mozdíthatót elviszik. Ami itt van a gátról, betették, hogy a víz ne gyűljön fel a szemét, a vasat ellopták, lefogatták, lecsavarozták, elvágják. Tehát nem számít semmi, ami itt van, ami mozdítható, azt viszik, törnek-zúznak. Ha itt vannak, akkor dínom-dánom, minden tele van szeméttel, hogy ha van valamilyen gyerek, akkor azt is pelenkától kezdve minden itt szambázik, patkány van az utcában – magyarázta Majoros György. A Városgazda Kht. a napokban négyfős csapatot rendelt ki a terület megtisztítására. A munkások szerint több mint egy hétig takarítják majd a Bábonyibérc sort, és több teherautó kell majd a hulladék elszállítására. Az erőfeszítések ellenére azonban – egybehangzó vélemények alapján – a szemétkupacok pár napon vagy héten belül ismét újratermelődnek.

Menekülnének innen

 – Évekkel ezelőtt már egy nagyobb akció keretében jelentős ráfordítással a területet a Városgazda megtisztította, de sajnos közép-hosszú távon eredménytelen volt, mert „hála” az ott lakóknak, illetve a környéken élőknek a terület nagyon rövid időn belül ismét szemetessé és fertőzötté vált – mondta el érdeklődésünkre Veres István, ügyvezető igazgató, Miskolci Városgazda Kht. Az ott élők szerint is csupán néhány napig, esetleg hétig tart, míg a szemét újratermelődik. Az együttélés alapvető szabályait betartó családok próbálnak elköltözni a területről, de az ott eluralkodott körülmények miatt az ingatlanok ára annyira lecsökkent, hogy képtelenség eladni a lakásokat, senki sem akar ilyen környezetbe költözni. A terület önkormányzat képviselője már évek óta harcol a szeméthegyek ellen. Sebestyén László, a terület önkormányzati képviselője

 – Ez a hulladékkezelés ez sajnos az ott lakók alapvető gondolkodásmódjának a megfordítása, vagy rendberakásával kellene kezdeni, mivel részben ők hordják ki a záportározó partjára a hulladékot, részben pedig nekem meggyőződésem, hogy nagyobb tételben teherautóval is szállítják sorolta Sebestyén László, a terület önkormányzati képviselőjeA megoldás az önkormányzati képviselő, a Városgazda Kht. ügyvezető igazgatója és a körülményektől szenvedő lakosok szerint is az ott élő kisebbség gondolkodásmódjának megváltoztatása lenne, valamint – ha létezik ilyen –, akkor az illegális hulladéklerakók elfogása.
(mikom.hu; szó szerinti idézet. Igen, a “kisebbség” szót ők használják, és nem mi... )
Kuruc.info:  Miért a kht. embereivel takaríttatnak újra és újra? Miért nem lehet rákényszeríteni az ott lakókat a takarításra? Ha már úgyis munkakerülők, legalább ezt megcsinálhatnák…
Olvasó: Tisztelt Szerkesztőség! 

2007 közepe óta folyamatosan jelzem a hatóságok felé a Miskolc Bábonyibérc-Galagonyás úti állapotokat . Azóta találkoztam olyan bejelentővel is akik 2005 óta jelzik ezeket a problémákat.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy a hatóságok felől /önkormányzati képviselő, orsz.gy. képviselő, önkormányzati illetékes osztályok, stb/ nem a bejelentő segítségére vannak, hanem ellene, azaz a nem törvénytisztelő roma lakosság mellett.

Amikor elkezdtem foglalkozni ezzel az üggyel számomra az volt a kérdés, hogy Magyarországon szeretett hazánkban érvényesíthető e az alkotmányban is rögzített tiszta biztonságos környezethez való jog. Az azóta eltelt idő alatt a kérdés megváltozott bennem és most már az, hogy mi meneküljünk el az országunkból vagy azok akik folyamatosan tönkreteszik. Ezen kérdések alapján és a nem megfelelő intézkedések miatt stílust váltottam és az önkormányzat felettes szerveihez fordultam.

1. Rendőrség: feljelentést tettem Miskolc Város Jegyzője ellen intézkedések elmulasztása miatt, csalás (szeméthegyeket adófizetői és uniós pénzek felhasználásával szedetik össze utánkövetés nélkül, ami előírás)

Megjegyzés: Azóta MMJV jegyzője "munkája elismeréséül" államtitkári beosztást kapott Szűcs Erika mellett.

2. Közigazgatási hivatal: Hátrányos megkülönböztetés /az egyik uniós állampolgárral igénybe vetetik a kötelező szemételszállítást mint kötelező közszolgáltatást a másikkal nem/ Az Önkormányzat jogszabályban előírt intézkedések elmulasztása miatt.Közérdekű bejelentésnél a 2004.évi XXIX. törvény alapján intézkedési kötelezettségük van, ami az alábbit a 141. §  és 143. §  tartalmaznak

 3. Környezetvédelmi Hivatal: Mint az önkormányzat felettes szerve kötelezze az önkormányzatot a hulladékgazdálkodási törvény 30-31§.-a alapján a tulajdonán lévő hulladék elszállítására, mivel arra önként nem hajlandó.(Önkormányzat területén található a hulladék)

A  feljelentéseknek a hatására próbálkozik a hatóság rendberakatni a területét ,egyenlőre sikertelenül. Előbb-utóbb be kell ismernie, hogy ezeknek a törvényeknek miért nem tud eleget tenni. Márpedig ha nem tud eleget tenni akkor Magyarország nem jogállam és akkor az Uniós tagság is felesleges.

Felkérek minden hazája tisztaságáért tenni akaró hazafit, hogy amennyiben lehetősége van kötelezze az önkormányzatot az ehhez hasonló roma és szeméttelepek felszámolására. 

Tisztelettel:
Közérdekű bejelentő.