140 gyermek 40 helyen – a miskolci GYIVI-ben

Miskolc - "Még engem is ledöbbentett... a gyerekek az emberi ürülékhalmok között játszadoztak a padlón, a részeg felnőttek között. Az egyik gyámügyes kolléga elmondta: szinte be sem szűrődött a kinti fény, mert eleven csótányok alkotta „függöny” takarta az ablakot" – meséli a GYIVI vezetője, milyen gyerekek kerülnek be hozzájuk.

A korábbiaktól eltérően idén nyáron is sok gyerek került a GYIVI-be. November első hetében pedig egyenesen 43!

– Mindig vannak szökésben lévők, jelenleg is, ezért nincs most valóban 140 gyermek a 40 férőhelyen, de így is sokan csak a padlóra tett szivacsokon kapnak helyet éjszakára. Volt néhány nap, amikor még a folyosón is aludtak – tudjuk meg Lukácsné Juhász Mária igazgatótól.

Máskor a nyár a csendesebb időszak, most pedig sorra hozták be a nagylétszámú testvéreket: Újhelyről, Cigándról Prügyről, Szerencs, Encs környékéről. (Kuruc.info: mind-mind súlyosan cigányfertőzött település. Csak hogy tudjuk, gyakorlatilag 100%-ban cigányokról szól a cikk...)

„Nem fogad szót”

– 15-16-17 éves fiúk, akikkel a szülő nem bír. Van közöttük, aki már volt benn nálunk, aztán határozattal visszahelyeztük a családba egyik pénteken, rákövetkező hétfőn már vissza is adta az anyja, mondván: a gyerek nem fogad szót, káromkodik, durván viselkedik.

Miskolcról a „Fészekrekó program” keretében az Avasra költözött, egyébként más megyékből származó családokból kaptak gyerekeket. (Kuruc.info: azt még a hatalmasak is elismerik, hogy ezek [is] kivétel nélkül cigányok. Lásd pl. EZT)

Csótányfüggöny

– Még engem is ledöbbentett, ami a jegyzőkönyveben szerepelt: a gyerekek az emberi ürülékhalmok között játszadoztak a padlón, a részeg felnőttek között. Az egyik gyámügyes kolléga elmondta: szinte be sem szűrődött a kinti fény, mert eleven csótányok alkotta „függöny” takarta az ablakot – meséli a vezető. – Tetvesen, ótvarosan kerülnek be. Van, akit súrolni kellett, mert a zuhany nem hozta le a koszt. (Kuruc.info: a cigány “kultúra”. Ennek a továbbélését, sőt, továbbszaporítását fizetjük – immár erőnkön felül… Azt meg csak a rend kedvéért krdezzük meg: ha olyan szegínek a romákok, miért van az, hogy nem olvasunk olyan, velük kapcsolatos hírt, ahol éppen ne lennének részegek? Miből futja az italra, tessék mondani? APEH körülnéz?!)

A testvéreket igyekeznek együtt elhelyezni, a kisebbeket egy csoportba, a nagyobbakat nemek szerint elkülönítve.

– Lassan a kor nem jelent semmit – veti közbe Barnóthné Németh Mária, a befogadóotthon vezetője. – Hiába csak tizenéves egy kislány, ha a hírhedt Fonoda utcából hozzák be a rendőrök, kikenve-kifestve, ugyancsak hiányos öltözékben. Hogy tegyem a többi kislány közé, hogy ne legyen rájuk rossz hatással?!

– Vagy hol helyezzük el azt a 9 éves fiút, aki ön- és közveszélyes, nem érez fájdalmat, de nem ismeri a félelmet sem. Már a 3. nevelőszülő adta vissza, közülük egy olyan, akinél egyedüli gondozott lett volna, ráadásul ő lett volna az első nevelt gyermeke, de inkább egy életre lemondott a nevelőszülőségről?! (Kuruc.info: kilenc éves? És már maga a biztosan tapasztalatlan, biztosan semmit sem látott, megélt, biztosannáci befogadóotthon-vezető is azt mondja, hogy ezek már 9 évesen is bűnöznek?! Ennyit arról, hogy le kell-e szállítani a büntethetőségi korhatárt…)

Márpedig ide kísérik be a frissen elkapott, bűnöző fiatalokat is. Itt lekattan róluk a bilincs. Bekerülnek a hazai gyermekvédelmi rendszerbe...

Hiányoznak az alapok?

Sok GYIVI-be kerülő gyermekről kiderül, hogy évek óta tarthatatlan körülmények között élnek, ami a szakemberek szerint felveti az alapszintű gyermekvédelem nagyfokú hiányosságát. Miként lehetséges, hogy még egy kisebb településen sem észleli sem az iskola, sem a háziorvos, sem a védőnő ezt a helyzetet? (Kuruc.info: észlelik, csak be vannak fenyítve, és nem merik jelenteni a dolgot.)

Hogy fordulhat elő, hogy egy tizennégy éves kislány sohasem járt iskolába?!

A Miskolci Gyermekvédelmi Körzet és Területi Szakszolgálat befogadó és átmeneti otthonában akkora a túlzsúfoltság, hogy joggal veti fel: kettő is kellene belőle. De ha erre nincs lehetőség, akkor fontos volna, hogy legalább a gyámügyi határozatok minél előbb megszülessenek. Akiről döntöttek, az hadd lépjen tovább. Ne kelljen hitegetni egy gyermeket se hónapokon át. Mert ha feladja, például megszökik.

(a BOON cikkének teljes átvétele; kommentárok is vannak)
Olvasó: Tisztelt Szerkesztőség!

A Boon.hu baromságokat ír, ezt legalább Önöknél érdemes lenne kijavítani. Olyan, hogy GYIVI (Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet) ma már nem létezik, helyette ugyanezeket az intézményeket TEGYESZ-nek (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) hívják.

Tanár-szakos hallgatóként éppen mostanában tanultuk ezt az egyik gyermekvédelmi kurzuson, úgyhogy egészen biztos. :)

Tisztelettel:
SoDI