Trükkös tolvajok Miskolcon
Miskolc – Vigyázat! Egyre több „trükkös tolvaj” garázdálkodik megyénkben. Az elkövetők célpontjai főként nyugdíjasok, akiket változatos történetekkel félrevezetve elérik, hogy beengedjék őket a lakásba.

Szerda délelőtt sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az elburjánzó jelenségre a Miskolci Rendőrkapitányságon, ahol Dr. Pásztor Albert, a kapitányság vezetője, Dr. Bak Richárd, a Betörési Alosztály vezetője, és Pere István, az Életvédelmi és Államigazgatási Alosztály vezetője számoltak be az elmúlt időszak érdeklődésre leginkább számot tartó felderített bűntényeiről.

A borsodi megyeszékhelyen októberben történt "trükkös lopás" vége azonban rablás, sőt erőszak lett. A Szentpéteri kapu egyik tízemeletes bérházának lakásába próbáltak bejutni a kaposvári illetőségű elkövetők a következő megtévesztő történettel: A hivatalból jöttek – állították, és harmincegyezer forint összegű támogatást hoztak a nyugdíjas házaspárnak. De mivel több pénz van náluk, kérték, adjanak vissza nekik. "A lakásba bejutva aztán hamar gyanússá vált a viselkedésük" – tájékoztatott Dr. Bak Richárd. "Megpróbálták elterelni a házaspár figyelmét, míg a komódból egymillió-nyolcszázezer forintnyi készpénzt tulajdonítottak el. A lakástulajdonosok azonban észrevették, mi történt, és megpróbálták feltartóztatni az elkövetőket. Egyikük kimenekült, a másik pedig ellökte az idős hölgyet, míg férjére háromszor-négyszer rávágta az ajtót, aki ennek következtében nyolc napon belül gyógyuló kézsérülést szenvedett" – mondta el.

"Ezek után egy fehér gépjárművel menekültek, de egy szemtanúnak szerencsére szemet szúrtak a menekülő rablók, így feljegyezte a gépkocsi rendszámát. Ennek hála kiderült, hogy a jármű tulajdonosa kaposvári. A nyomozók személyesen mentek le Kaposvárra, és sikeresen "begyűjtötték" az elkövetőket."

"Tegnap is történt egy hasonló eset az Állomás utcában, ahol egy pár azt állítva, hogy ők a bérház új takarítói, megelégedettségi kérdőívet töltettek ki" – tette hozzá Dr. Pásztor Albert. "Ezekben az esetekben nagyon nehéz sikert elérni, mert az idősek gyakran személyleírást sem tudnak adni. Az effajta bűntény elkövetői szinte mind roma származásúak. (Kuruc.info: Nem mi mondtuk, hanem Dr. Pásztor Albert, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője. Biztosan hazudik és indokolatlan feszültséget, gyűlöletet kelt szegín ártatlan romákok ellen, hát persze...) Az erőszakos fellépés csak a legritkább esetekben jellemző rájuk. Azt is megemlíthetjük jellemzőként, hogy ezeket a bűncselekményeket általában a lakóhelyüktől távol követik el."

(a boon cikkének változtatás nélküli átvétele)