A Népszabadság (a múltkori meglepően – a lap cigányfajvédő alapfelhangját tekintetbe véve – korrekt cikke után) egy újabb összeállítást közölt le a miskolci Avasról (eredeti ITT; a hozzászólásokat érdemes elolvasni. Ezek közül egy igazán képtelen példányt  Függelékünkben idézünk). Belőle, többek között, kiderül az, hogy bizony, a “kerítők”, a “szervezők” szupergazdag cigányok, akiknek olyan hihetetlen sok pénz jut(ott) ezekből a machinációkból, hogy gyakorlatilag naponként tudtak új autót venni.
Itt már nincs "soft landing". Két eshetőség van: vagy most rögtön a szó szoros értelmében elkezdik páros lábbal kirugdosni a semmit nem fizető, nagyrészt deviáns viselkedésű egyedeket, lényegében az utcára. Ez a jelenlegi polkorrekt környezetben óriási ordítozással, rasszistafasisztázással meg minden egyébbel fog járni, minden elképzelhető és el nem képzelhető politikai aljanép ráront majd és próbálja a saját érdekei mentén kihasználni az ügyet.
A mások scenario, ami pedig valószínűbb: nem történik semmi, sőt, tovább költöznek befelé. A maradék fehér már pillanatok elmenekül, akár az üres, eladatlan lakását hátrahagyva. Innentől kezdve indul az önkényes lakásfoglalás is. Csakhogy, ha senki nem fizet semmiért, akkor szép lassan de megszűnik az összes közüzem, a gázszolgáltatás, a villany, a fűtés. Valami alig elképzelhető, szürreális délamerikai favellaszerű valami alakul ki. Tovább nem is gondolom inkább.

Közvetítők toborozták az Avasra költöző nincsteleneket

Sajátos vándorlás indult a miskolci Avas lakótelepre: nyomortelepek és környező falvak szegénysorainak lakói vásárolják sorra a panellakásokat egyetlen forint megtakarítás nélkül. A körülmények legalábbis furcsák, de az üzlet gördülékenyen halad. A rendőrség százkilencven lakás eladását vizsgálja, a gyanúsítottak száma harminc. A polgármester az utóbbi évek talán legnagyobb bűncselekménysorozatát gyanítja a háttérben.

Az előzmények: tavaly április óta tömegesen jelentek meg az együttélés normáit nem ismerő, agresszívan viselkedő családok a miskolci Avas lakótelepen. Novemberben az önkormányzat havi tízmilliós költséggel professzionális biztonsági őrökből álló városőrséget állított fel, amely huszonnégy órán át járőrözik - a lépcsőházakban is. Nemrégiben egy évvel meghosszabbították a fekete egyenruhás szervezet megbízását. A lakótelepen ideiglenesen nyugalom honol, igaz, a csendben valahol már egy újabb bomba ketyeg: a beköltözők nagy része semmilyen költséget nem fizet.

De miként lehetséges az, hogy nincstelen családok sorban nyolcmilliós lakásokat vásárolnak? A válasz a Fészekrakó program kedvezményeiben rejlik. Ebben a konstrukcióban a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatást önerőként vehetik figyelembe a bankok, a vásárláshoz folyósított hitel negyven százalékára pedig az állam ad garanciát. Egyszerűsített módon zajlik a Fészekrakó program résztvevőinek minősítése is, ha háromhavi folyamatos munkaviszonyt igazolnak, már hitelképesek lehetnek.

2006 őszétől egyre több, éppen háromhavi munkaviszonynyal rendelkező nincstelen vett lakást az Avas lakótelepen. Tavaly tavasszal vált egyértelművé: nem egyedi esetekről van szó. Ahogy nőtt az újonnan beköltözők aránya, úgy lett egyre több eladó lakás a telepen. És miután a pénz forrása kiapadhatatlannak tűnt, az üzlet fenntartásában érintettek gondoskodtak a vevők utánpótlásáról. Az ingyenlakás ígéretével nem volt túl nehéz dolguk.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, tavaly ősszel tömeges visszaélések gyanúja miatt interpellációt nyújtott be, és a Fészekrakó program felfüggesztését kérte. Választ még nem kapott, az illetékes minisztérium vizsgálja felvetéseit. Az avasi városőrség viszont újabb információkkal támasztotta alá a polgármester gyanúját, amely szerint az eladásokat komoly részesedést szerző, egyre szervezettebb csoportok bonyolítják le. A közreműködők lakásonként több százezer forinton osztoztak, de az sem kizárt, hogy esetenként akár kétmillió forint is ütötte a markukat.

Információink szerint a rendőrség százkilencven lakás eladásának körülményeit vizsgálja. A gyanúba fogott személyek száma egyelőre harminc. Többen közülük rendszeres szociális segélyt kaptak arra az időre is, amire a lakásvásárláshoz munkaviszonyt igazoltak - pedig ez a kettő elvileg kizárja egymást. Igaz, elvileg az sem tekinthető normálisnak, hogy emberek látatlanban vásárolnak lakást maguknak, miközben fogalmuk sincs az azzal járó kötelezettségekről. Az üzletet információink szerint az eladók által a közvetítőknek fizetett "jutalék" tartotta mozgásban, ebből tellett olyan kiadásokat, mint például az Apeh-nál is ellenőrizhető, háromhavi munkaviszony által jelentett költségek. A közvetítők kaszáltak, az eladó túladott piacképtelenné vált lakásán, a vevő kapott egy olyan otthont, amihez hasonlót esélye sem lett volna megvenni. Más kérdés, tud-e, szeretne ilyen körülmények között élni.

A lakótelepen annak próbáltunk utána járni, milyen körülmények közt cserélt gazdát néhány lakás. Címeket találni egyáltalán nem nehéz, csaknem minden háztömbben akadnak már új lakók, és a szomszédok többsége fel is figyelt rájuk. Az Áfonyás utca 5-ös szám alatt egy olyan házat találunk, ahol már csupán hét "régi" tulajdonos lakik. A tízemeletes panelba csaknem mindenki a Fészekrakó program segítségével érkezett.

- 2006 őszén költözött be két roma család a földszintre, a férjem akkor azt mondta, enynyi volt, mi megyünk - eleveníti fel N. Istvánné, a negyedik emelet 3-as számú lakás volt tulajdonosa. - A földszinten van néhány garázs, köztük a körzeti orvosé. Rendszeresen oda parkoltak az ajtaja elé. Amikor szóvá tette, hogy neki esetleg sürgős esethez kell kimennie, vagy öten ugrottak neki, hogy merészel rájuk szólni. És csak azért is elállták a bejáratát. A hangzavarról nem is mondok semmit. Hirdettük a lakást. Volt egy komoly érdeklődő, egy fiatal család, négy gyerekkel. Nem kapták meg a hitelt, pedig a fiatalember évek óta ugyanott dolgozott. Azután jött egy roma család a Király utcából. Valahányszor találkoztunk velük, két kísérővel érkeztek. Valami intézőnek mondták őket, de nem is érdekelt, kifélék, örültünk, hogy túladunk a lakáson.

A negyedik emeleten egy háromgyermekes roma család lakik. Az ajtót nyitó asszonyból kibukik, több százezer forint tartozásuk van már, azt hitte a "faktoring cégtől" (a bank adósságbehajtó vállalkozásától) jöttünk.

- Segélyből élünk, amióta a férjem elveszítette a munkáját - mondja. - Nem tudtam, mit fizessek, a bankhitelt vagy a rezsit. Mindenfelé tartozunk, felmondták már a szerződést is. Ha becsenget valaki, belém áll az ideg, mikor jönnek a faktoringtól kipakoltatni minket.

Teleki Csilla Sajóládról költözött a Hajós utcába. A harmincas éveiben járó három- gyermekes asszony tízmillió forintért vásárolta 2+2 félszobás lakását. De néhány nap után már megbánta az üzletet, legszívesebben túladna a lakáson.

- Anyósomék kis lakásában nyomorogtunk - meséli. - Bejött hozzánk egy vállalkozó, azt kérdezte, nem akarok-e egy kényelmes, meleg lakást Miskolcon? Ne kérdezze, hogy hívják, csak a roma nevét tudom, Dzsínó. mindig másik autóval jár. (Kuruc.info: nem mi találtuk ki mindezt, hanem az amúgy fajvédő Népszabadság írta… persze, biztos hazudják azt, hogy a maffiózócigány annyit szakít az üzleten, hogy úgy cserélgetheti a kocsijait, mint más az alsóneműjét…) Az ő emberei hoztak be az Uitz Béla utcai bankfiókba aláírni a papírokat. A három gyermekre 1,9 millió szocpolt kaptam, a fennmaradó 8 milliót harmincöt éves futamidejű hitelre adták.

- Munkahelye volt?

- Én itthon vagyok a gyerekekkel.

- Tudja fizetni a költségeket?

- Miből fizessem? Gyest kapok, meg családi pótlékot. Betege lettem ennek a lakásnak, néha úgy érzem, agyonnyomnak a falak. A gyerek se bírja az óvodát. Nyárra visszamentünk Sajóládra, közben hirdettem a lakást. Sokan meg is nézték, de a szocpol miatt nem adhatom el egy darabig, így meg nem kell senkinek. Ősszel visszajöttünk. De már bánom, hogy belevágtam. Mondja, nem lesz ebből valami bajom?

Függelék: “Frigyes” tipikusan primitív hozzászólása (vajon tényleg komolyan gondolja ezt az ostobaságot?). "Kiderül" belőle, hogy az avasi betelepítéseket a jobbikosok és a gárdisták szervezik, és hogy, többek között, a Viktátor + Jobbik-rémuralom alatt halomra fogják lőni szegín romákokat. Szóval a szokásos maszlag. Egy röhögés erejéig azért érdemes elolvasni.

Megtörténhet, hogy egy kőkemény ETNIKAI TISZTOGATÁS történik, aminek politikai haszonélvezője a Jobbik és a Magyar Gárda – szerintem. Miért is?
1.: A Miskolc környéki falvakból így eltűnnek a nemzettestvéreknek oly sok gondot okozó roma családok. Így a falvak nemzettestvér polgármesterei elmondhatják, hogy javul a közbiztonság és jobb az önkormányzat anyagi helyzete, mert nem kell annyi pénzt fizetni a „segíjkére”. Így nemzettestvér polgármester újra nyeri a választást. Amelyik faluból meg nem vándorolnak el annyira maguktól a cigók, hát akkor oda „beszervezésre” kerül némi gárdajárás… esetleg polgárőrség címén némi etnikai alapú „embervadászat”, hogy a cigók „értésére legyen adva”, hogy merre is van Avas.
2.: Miskolc hagyományosan MSZP szimpatizáns város – volt. Csakhogy a közbiztonság romlása, illetve az Avasra betelepített cigóknak muszájból juttatott segíjkék csak az önkormányzat deficitjét növelik. Némi propaganda-háború, némi megfelelően kozmetikázott számadat és hír „bedobása” a köztudatba, és máris inog a szoci szavazóbázis Miskolcon is. Erre „kényelmesen” rá lehet szervezni némi gárdajárást, és megtörtént a Jobbik erődemonstrációja is.
3.: Így a Jobbik a cigányoknak a falvakból történő távozása után a falvakban; Miskolcon a cigányoknak az Avasra zsúfolásával és az ebből eredő problémák okán Miskolcon tudja növelni a szavazóbázisát.
4.: A nemzettestvér közreműködők zsebében lapuló profitból pedig juthat annyi „pártolás” a Magyar Gárda kasszájába, hogy abból például meg lehessen szervezni a szükséges gárdajárásokat – a Miskolc környéki falvakba azért, hogy „megértessék” a cigókkal, hogy nekik az Avason a helyük… és Miskolcon pedig úgymond „közbiztonság-javító sétákra” .
5.: Az Avas lakótelepe egy jól körülhatárolható, egy majdhogynem elkülönülő városrész Miskolcon belül. Így, ha ott a roma entitás aránya 70-90% lesz, akkor kényelmesen „leválasztható” lesz Miskolcról. Leválasztható a városról és körbekeríthető – pont úgy, mint 1944-ben a budapesti gettó! Ami persze villámgyorsan meg fog történni, ahogy a 2/3-os FIDESZ+Jobbik koalíció átveszi az ország irányítását Viktátor vezetésével, és meghozza a saját „árpádsávos” törvényeit… többek között a teljes roma entitás teljes jogfosztását – kizárólag származási alapon. Persze ott van Lyukóvölgy… ami szintén ugyanolya módon majdnem elkülönülő városrész Miskolcon belül. Persze Lyukóvölgy mellett ott van Lyukóbánya… aminek meddőhányói alatt épp elég roma holttestét lehet bezsúfolni a Viktátor idején hatalmat gyakorló 2/3-os FIDESZ+Jobbik koalíció „árpádsávos rémuralma” alatt.

Az már a hab a tortán, hogy Miskolc a Jobbik alelnökének, Szegedi Csanádnak a szülővárosa. És az is, hogy a Viktátor egy konferencián „roma autonómiáról” beszélt. Vajon a Viktátor hogy értette a roma autonómiát? Az Avason létrehozott, szögesdrótkerítéssel, műszaki határzárral körbezárt gettó lenne az a bizonyos „roma autonómia” az odazsúfolt és jogfosztott cigókkal?