Folytatódik Dugó úr kálváriája: azé a cigányé, akinek tarka múltja (pl. megrontás, közokirat-hamisítás stb.) és jelene miatt börtönbe kell vonulnia, és akit olyan hazuságon is értek, hogyaszongya nem kap munkát szegínke, miközben, természetesen, még csak nem is regisztrálta magát, mint álláskereső.

Sajókaza - Az elmúlt év december 31. óta minden nap hallhatunk, olvashatunk tudósítást a sajókazai áramlopásról, a kazai „mélyszegénységről”. A hír kapcsán nagyon sokan elmondták már véleményüket.
Elhangzottak bölcs tanácsok, főleg olyan emberek részéről, akik nem igazán ismerik a helyi viszonyokat, nem Sajókazán tapasztalják meg a napról-napra súlyosbodó problémákat.

A hiteles tájékoztatás érdekében szeretnénk leszögezni, hogy az újságban leírtak ellenére Sajókaza nem a világ végén, nem a világtól elzárva található, hanem Kazincbarcikától 5 km-re, közvetlenül a 26-os főút mellett. A település utcáit nem borítja sártenger, mert az utcák 85 %-a aszfalt burkolattal van ellátva. Ezt a községet még jó pár évvel ezelőtt barátságos, nyugodt, fejlődő településként ismerhették meg az idelátogatók– jelentette ki Stefán László polgármester.

Községünk lakóinak száma jelenleg 3275 fő. Becsléseink szerint cigány kisebbséghez tartozók 1200-1300-an vannak. A munkanélküliek száma 400-500 fő. A környék gazdasági helyzetéből következően nagyon sokan nem tudnak elhelyezkedni, de sokan nem is akarnak dolgozni. A 90-es évek elején szociális földprogramot indítottunk. Ingyen kaptak földet, vetőmagot, a műveléshez gépi segítséget, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. (Kuruc.info: ennyit a ballibek, fajvédők által olyannyira emlegetett "kimaradtak a cigányok a földosztásból" “érvről”…)

Településünkön a 60-as években bezárt a bánya, az egykori szép bányászlakásokba a cigányság költözött be. Ezeket a lakásokat mára teljesen „lelakták”, környékükön iszonyatos a rendetlenség. A 80-as években két utca „CS”- lakás épült számukra, mára ezek állapota is az említett bányászlakások sorsára jutott. Természetesen vannak településünkön olyan cigány származású emberek is, akik rendezett körülmények között élnek. (Kuruc.info: Így van, ez egyértelmű, hogy vannak, róluk vehetnének példát a deviánsok.... de ugyebár...) (Bárcsak több ilyen lenne!) Az önkormányzat lehetőségeihez mérten eddig is segítette a rászorultakat, és ezután is fog támogatást nyújtani számukra. Ilyen összetételű településen azonban nagyon sok a rászoruló, az önkormányzatnak pedig szűkösek a korlátai.

Varga Dénes sajókazai állampolgárt mi is sajnáljuk, hogy börtönbüntetésre ítélték. De „Dugó” a hírekkel ellentétben nemcsak az áramlopás miatt kapta a büntetését. Az áramlopás csupán egy szelete bűnlajstromának. Ettől több, súlyosabb vétségei is vannak. A tudósítások egyike sem említi meg az egyén felelősségét. Úgy gondoljuk, hogy ő is felelős ezért, hogy ide jutott, és ezt nem szabad elhallgatni. Tudomásul kell venni, hogy jogállamban élünk, és a jogoknak és kötelességeknek mindenkire egyformán kellene vonatkozni.

A Sajókazai Önkormányzat senki helyett nem tudja kifizetni a tartozást. Ha ezt tennénk, olyan lavinát indítanánk el, ami hamarosan csődhöz vezetne. Önkormányzatunk 2008-ban 150 millió forintot fizetett ki segélyezésre, 15 milliót lakásfenntartási támogatásra. Ennek a pénznek a nagy részét ez a réteg kapja. (Kuruc.info: Tehát, 1300 cigánnyal számoljunk. Legyen 80% az réteg amelyik kapja a segélyt, meg a lakásfenntartást. Az évente kb. 127.000/fő, és 5 fős átlag létszámmal/család az havi kb. 53.000 forint. Emellett a családi pótlék [csp] egy 3 gyermekes - tehát 5 fős - családnak 48 ezer/hó. Tehát több mint 100 ezer csak a segély, meg a csp/hó. Ebből kell lakáshitel nélkül elnie egy 5 fős családnak egy hónapig... hmmmm... Lehetséges? Jól meg lehet élni ennyi pénzből? Szerintem igencsak, és a cikkben nyilatkozó szerint is, hiszen, és itt folytatódik az eredeti cikk:) Nincs jogunk beleszólni, hogy ki, mire költi a pénzét, de tény, hogy a vízért nem fizetnek, a tűzifát, az áramot lopják, a gyerekeknek a tankönyv, az iskolai felszerelés és az ebéd ingyenes. Ez nem kevés juttatás. (Kuruc.info: Gratulálok Dugó Úr aláíróinak és a “magyar” ballib filmeseknek, sikeresen hülyét csináltak magukból.) Az adósságkezelés bevezetésének lehetőségét vizsgáljuk, de az önkormányzat anyagi eszközei nem teszik lehetővé az adósság átvállalását. A kártyás órák felszerelése sem egyszerű, hiszen a lakások tulajdonviszonyai rendezetlenek, és a szolgáltató pedig addig nem tud intézkedni, míg ott jogilag tisztázatlan állapotok vannak.

Az önkormányzaton kívül néhány helyi és településen kívüli szervezet felkarolta ezt az ügyet. Segítséget kértek, és segítséget, támogatást kaptak. Nagy kérdés, mi lesz ezután.

Sok a munkanélküli, nagy a szegénység. De segíteni csak azon lehet, aki maga is akarja, és ténylegesen tesz is azért, hogy holnap jobb legyen, mint ma. Hogy ez így legyen: Meg kell tanulniuk gazdálkodni, a kevés pénzt is be kell tudni osztani! Vállalják el az önkormányzat által felajánlott közmunkát, és ott ténylegesen dolgozzanak! Meg kell szüntetni az uzsorát, mert ezzel egymást zsákmányolják ki! A lakását és annak környezetét mindenkinek kötelessége rendben tartani! A gyerekét minden szülő köteles tisztán, rendszeresen óvodába, iskolába járatni! Ahhoz, hogy a holnap szebb és jobb legyen, igény kell a változtatásra, amihez szemlélet-változásra van szükség. Mindez csak az egyének tevékeny közreműködésével valósulhat meg – érvelt a képviselő-testület nevében is Stefán László polgármester.
(BOON)