Következzék a Magyar Nemzet hétfői számának cikke. (Saját szkennelés, mivel online még nincs fent.) Változtatás, hozzáírás nélkül vesszük át. Igen: a lap is hangsúlyozza az elkövető származását – ha valakinek bármilyen kétsége lett volna...
Kiderül belőle, hogy nem csupán ezzel a cigánnyal van gond: sokan mások is bűnöznek, ráadásul ezeket fajtatársaik uszítják. Mindegyikük mokka... Ja, a “mílyszegínsíg”. Persze közben a kocsmában vedel. Arra van pénz?
Nem adott cigarettát, meggyilkolta
Nem tett még vallomást a múlt szombati, nagybörzsönyi gyilkosság elkövetője, F. Richárd, akit csütörtökön letartóztatott a bíróság. A 33 éves cigány férfi ügyében emberölés miatt folytat nyomozást a rendőrség. A súlyosan terhelt, alkoholista gyanúsított eddig csupán egy magyarázattal szolgált tettére: az áldozat, K. Attila nem adott neki cigarettát. A helyieket megrázta az esemény, de a falu életében az utóbbi években bekövetkezett változások miatt nem csodálkoznak rajta. A beköltözött cigányok életvitele következtében ugyanis jelentősen romlott a közbiztonság. A falusiak szerint a helybeli romákat Budapestről, illetve Nagymarosról érkezett módosabb társaik biztatják betörések, lopások elkövetésére.
 Nagybörzsöny kedvelt pihenőhely, ahol sok fővárosi vett régi pincét, házat, majd felújította azt. A börzsönyiek jól tudják, hogy a tulajdonosokat önkényesen sarcolja egy helybéli, aki nem fizet neki, annak házát hamarosan feldúlják.
 Lapunk kérdésére egy, az áldozatot jól ismerő olvasónk tájékoztatott az egy héttel ezelőtti gyilkosságról. A nem egészen 800 lelkes falu békés hely volt, a rendszerváltás után azonban elkezdtek betelepülni a cigány családok. Az 54 éves, elvált K. Attila kiskutyájával lakott a település szélén, a régi malomban. Nyaranta felcsapott túravezetőnek, és kalauzolta a kirándulókat a környéken. Régi használati tárgyakat gyűjtött. Egyik szomszédja meg akart tőle vásárolni néhányat, azonban K. Attila nem akarta eladni azokat. A falusiak szerint a gyilkosság elkövetője, F. Richárd és testvére, Janó a vásárolni szándékozó embernél dolgozott alkalmanként, fizetségük többnyire ital volt. A helyiek szerint munkaadójuk kérte meg őket arra, beszéljék rá az áldozatot az üzletre. A Janó nevű férfit a faluban kötözködő, erőszakos embernek ismerik, testvérét olyannak, aki csak a gyengébbeket bántja. (Kuruc.info: jó cigány szokás szerint… “bátrak” és “férfiasak”, na.) K. Attila kerülte a nézeteltéréseket, de értékeitől nem kívánt megválni.
Mint azt korábban megírtuk, egy cserépedénnyel szétverték a fejét, majd a szilánkokkal átvágták a torkát. A holttestet az emeletről levitték a földszintre, ott egy székbe ültették, fejére törülközőt raktak, kezébe egy papírvágó kést tettek, mintha öngyilkos lett volna. A holttestet vasárnap látogatóba érkező lánya találta meg. A házból eltűnt az áldozat bőrtáskája, két mobiltelefonja, húszezer forintja és a fűnyírója. A tárgyakat F. Richárdnál találták meg, a tettes azokat a faluban akarta eladni. Olvasónk szerint, ha rabolt pénzt, azt nem költötte el, mert a kocsmában a gyilkosság után is hitelre ivott. (Kuruc.info: vesd össze: “mélyszegénység”)
Batizi Zoltán, Nagybörzsöny polgármestere is hallott az állítólagos védelmi pénzről, de tudtával senki nem tett feljelentést. Elmondta, a településen élő romák nagyobb része tősgyökeres, s igaz, hogy a lopások hozzátartoznak mindennapjaikhoz. Korábban valóban mindennaposak voltak a betörések, de a két éve felállt polgárőrségnek köszönhetően ezeknek száma a felére csökkent. A gyilkosság azonban mindenkit sokkolt űzte hozzá Batizi.
Papp Péter ezredes, a PMRFK bűnügyi igazgatója cáfolta a korábbi híreket, hogy F. Richárd feladta volna magát tette után. Munkatársai forró nyomon üldözték az elkövetőt, és nyolc órán belül elfogták — mondta lapunknak Papp. A parancsnok szerint egyelőre nincs adat arra, hogy F. Richárdot felbujtották volna a bűncselekményre.
K. Attilát jövő szombaton (Kuruc.info: azaz ma – lásd EZT) temetik el szülőfalujában, Szokolyán. Hamvait előtte elviszik Nagybörzsönybe, ahol a helyiek búcsút vesznek tőle. Az elhunyt előtt tiszteleg majd a Magyar Gárda is.