Számtalanszor (egyik legújabb cikk, visszirányú hivatkozásokkal, ITT) foglalkoztunk már azzal, hogy cigányaink munkakerülők, és még csak véletlenül sem mennének el dolgozni.

Mindez az alább olvasható, friss hírből is kiderül. Bár a “képzettségüknek” és az elvárásoknak megfelelő a munkahely, de nem, az orkok nem emelik fel a se**üket. Nonszenz, de tényleg ez van: száz kilométerekről kell hozni romániai vendégmunkásokat, mert a helyi cigók munkakerülők. De azért csak panaszkodnak tovább, hogy a gonosznácikirekesztő mádzsárok nem adnak nekik munkát, és ezért kell többek között “megélhetésibűnözniük”.

Román munkás nyitja a szőlőt

Alkalmi munkavállalalás | Kiskőrös környékén alkalmi munkavállalóból több a külföldi mint a magyar.

Fröschl Péter, a kiskőrösi munkaügyi kirendeltség vezetője azt mondja, hogy tízezernél többen lehetnek azok a külföldiek, akik a gazdáknak illetve a borászati cégek ültetvényein segítenek. Ez nem azt jelenti, hogy egyszerre ennyien szorgoskodnak a földeken, de amikor dandárja van a munkának, számuk több ezer lehet. Keleti szomszédunk uniós csatlakozása óta azok, akik egykor illegálisan dolgoztak nálunk, legálisan kiválthatják az alkalmi munkavállalói kiskönyvet, s dolgozhatnak a földeken.

Éveken át arról cikkeztünk, hogy a Romániából érkező vendégmunkásokat rendőrök munkaügyi felügyelők, határőrök serege üldözi a szőlőültetvényeken. Dologidőben – februártól októberig – rengetegen dolgoztak a magyar gazdák szőlőiben. Akkor a kőrösi, vadkerti, keceli gazdák név nélkül ugyan, de mindig azt nyilatkozták a lapunknak, hogy nincs elég magyar ember, aki elmenne hozzájuk dolgozni. (Igaz, aki elment annak egy részét nem is jelentették be.) Pontosan azonban senki sem tudta megmondani, mennyien is nyitották a szőlőt tél végén, vagy szüreteltek augusztustól az ősz közepéig.

A térségben napjainkban 18 600 érvényes munkavállalási okmány van kinn. A statisztikák szerint ennek több mint a felét külföldiek nevére állították ki. Zömmel román állampolgárok részére, akik többsége román nevű. A munkaügyi szakemberekhez eljutó információk arról árulkodnak, hogy a sokan szívesebben alkalmaznak külföldit, mint  környékbelieket. (Kuruc.info: egészen biztosan a “kitűnő” cigány munkaerő, “megbízhatóság”, lopások stb. miatt...) A tízezerre rúgó külföldi tevékenysége azt igazolja, hogy (legalábbis idényszerűen) munkalehetőség van a térségben. Helyi munkaerő is lenne, a kiskőrösi kistérségben 3374 regisztrált állástalan tartanak számon.

Ezeknek az emberek fele szakképzetlen, egy részük még az általános iskolát sem járta ki. (Kuruc.info: gyk. cigány.) A mezőgazdasági munka valószínűleg nem ismeretlen számukra. A tapasztalatok szerint azonban többségük (Kuruc.info: igen, a mokkák többségéről van szó. És még mondja ezek után valami fajvédő, hogy nem munkakerülők…) nem jelentkezik mezőgazdasági munkásnak, emiatt is kapnak teret a vendégmunkások. Fröschl Péter értékelése alapján világos, hogy a fizetség annyira rúg, mint egy átlagos segédmunkás bére: „a minimálbért meg lehet keresni”. Ez több mint amit munkanélküli segélyként kapnak az emberek. Az átlagos ellátás összege ugyanis 28-70 ezer között mozog. Az átlag 40 ezer forint.

Keretes anyag: Zárás január végéig

A kiskőrösi munkaügyi kirendeltségen a hónap végéig minden nap reggel 8-tól 18 óráig várják azokat az ügyfeleket, akik alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkeznek. Ezeket ugyanis le kell záratniuk hivatalosan. Ezek adatait ezután kapja meg az adóhivatal. A kirendeltségen 16 munkatárs foglalkozik a zárással.

(BAON)