Oroszlány honlapján, meglehetősen eldugott helyen jelent csak meg az alább olvasható cikk. Érdekes, hogy eddig egyetlen egy médium se vette át (bennünket kivéve). Vajon miért? Tán csak nem azért, mert – a második, a cigányönkormányzatissal készített riportot tartalmazó, “A romák is tisztelték az áldozatot” című részben – immár hivatalosan is leszögezi, cigányok az elkövetők? Hát, nem csodálom, hogy a balliberális-favédő médiumok nem tülekednek azért, hogy utánközöljék…

Apropó, a riport. Egy idézet a meginterjúvolt Danó Ibolyától: „Már olyan javaslat is érkezett hozzám, hogy toloncoltassam ki onnan a K. családot, ami természetesen lehetetlen, de azt gondolom, most minden hivatalos és nem hivatalos szervezetnek össze kell fognia ahhoz, hogy végleg megszűnjön ez az áldatlan állapot.” Szaktanácsunk: ezt a kitoloncolást el lehet érni „finomabb”, de még törvényes eszközökkel is. Pokollá kell tenni az életüket. Mindennemű szolgáltatást elszabotál(tat)ni:
-    a villanyt, vizet, gázt könyörtelenül kiköttetni, ha hátralékuk van. Esetleg, ha nincs, akkor „véletlenül” elvágni a vezetéket, és azt csak hónapok múlva kijavítani. (A szerelőket kioktatva, nekik „megsúgva”, miért ne iparkodjanak a munkával.)
-    segílyek? Elszabotálni, de legalábbis addig késlelteni, amíg lehet.  Valamilyen módot csak ki tudnak találni. Átmeneti segíly semmi.
-    bolt? kocsma? A falu csak össze tud dobni egy zárszerkezetet, hogy legyen valami módszer arra, hogy ezen helyekről is ki legyenek tiltva. Azzal a felkiáltással, hogy tartozásuk van. Ha esetleg nincs, akkor a múltjukból vett összeférhetetlenséget hangsúlyozva – esetleg most épp a gyilkosságot.
-    A ház előtt túráztatott motor, kocsiból bőgetett zene amikor tetvesék alszanak, benzingőzös "támadás", oda hordott és ott égetett szemét / lomb stb.: mind-mind olyan módszer, ami nem törvényellenes / büntethető (ki tilthatná meg bárkinek is, hogy ott hallgassa a zenét, akár letekert ablakkal, ahol akarja?), de amivel rövid távon ki lehet készíteni a delikvenseket.
Plusz, persze, ha önkormányzati ingatlanban laknak, akkor alapból ki lehet őket rúgni a fenébe. Ahogy ezt már jópár egyéb településen megtették – pl. Mátészalka környékén. Ha meg nem, akkor azt életveszélyessé nyilváníttatni, majd lerombolni az ingatlant, és valahol a tanyavilágban, jó messze minden falutól, egy házat venni nekik.

Az eredeti cikk:

Végignézte a két lány a gyilkosságot – majd segítettek kirámolni a házat
Az idős embert a háza előtt ütötték le, majd bevonszolták a kertbe, ahol addig verték, amíg nem mozdult
 
Nem találtak pénzt a gyilkosok a 77 éves oroszlányi bácsi nyíres dűlőbeli házában. Az idős ember életét pár tálca tojásért, több kiló fagyasztott húsért és egy gázpalackért oltották ki szombatról vasárnapra virradó éjjel.

Vili bácsit a környéken élő K. család 18 és 19 éves fiú testvérpárja verte agyon, a gyilkosságot két lány, a 18 éves Zs. A., valamint a még csak 13 esztendős V.V. is végignézte. Az emberölésben nem vettek részt, de nem is próbálták megakadályozni. Sőt, amikor az áldozat már nem mozdult, segítettek felforgatni a házat, s vittek, amit találtak. – a többi között ezek is elhangoztak azon a sajtótájékoztatón, melyet kedden tartott a brutális gyilkosságról Dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőr-főkapitány, Dr. Reinhoffer Csaba bűnügyi igazgató, Kodaj László, a megyei bűnügyi osztály vezetője, s Dr. Vaczula József, a vizsgálati alosztály vezetője.

Az idős embert mindenki szerette a környéken. Becsülettel végigdolgozta életét, s gyakran pénzzel is segítette a rászorulókat. Az elkövetők ezért is gondolták, hogy legalább százezer forint zsákmányra számíthatnak. Ám Vili bácsi nemcsak tisztességes és jószívű, de óvatos is volt. Forintjait jól elrejtette, soha, senkit nem engedett be a kertjébe, a kertkapuját pedig állandóan zárta. Éppen ezért szúrt szemet a szomszédoknak vasárnap délelőtt, hogy nyitva látták a kaput. Benéztek a kertbe, ahol vérbe fagyva találtak rá a 77 éves férfira. A kiérkező rendőrök számára a bácsi sérüléseit látva nem volt kérdéses, hogy emberölés történt, s hogy a tettest, vagy tetteseket a közelben kell keresni. A nyomok rögzítése után érkezett Esztergomból a helyszínre a négylábú segítség, s a nyomkövető kutya egyenesen a K. család házához vezette az egyenruhásokat. A házban gyanús, az elsődleges vizsgálatok szerint vérrel szennyezett cipőket, ruhát foglaltak le, s kiderült, hogy a népes család tagjai közül kik nem töltötték otthon az estét. A 18 éves K. H. a helyszínen talált lábnyomaikat, s a szennyeződéseket azzal indokolta, hogy valóban látták holtan az áldozatot, s azt is bevallotta, hogy loptak a házból, de a gyilkosságot tagadta. Bátyja viszont közlékenyebbnek bizonyult, s egyre részletesebben osztotta meg a valós történetet a rendőrökkel. A nyomokból, s az elmondottakból körvonalazódtak az események: az idős embert a háza előtt ütötték le, majd bevonszolták a kertbe, ahol addig verték, amíg nem mozdult. Arról, hogy a brutális gyilkosságot a testvérek mivel követték el, a nyomozás érdekeire hivatkozva a rendőrök nem kívántak nyilatkozni. A két férfi, s a 18 éves lány őrizetben van, az előzetes meghallgatásukra szerdán kerül sor. A 13 éves V. V. nem büntethető.

Dr. Gorgosilits Fábián a tájékoztató során hangsúlyozta: a vizsgálat még nem ért véget, az apró részletek pontosítása folyamatban van, ugyanakkor megalapozottnak tűnik az a minősítés, amely szerint nyereségvágyból elkövetett emberölés történt.

Újságírói kérdésre az is kiderült: a család egy másik tagja ellen ugyancsak életelleni cselekmény megalapozott gyanúja miatt jelenleg is folyik eljárás, de ő ebben az ügyben nem szerepel elkövetőként. A 12 fős család másik három további tagja is biztos alibivel rendelkezik a gyilkosság időpontjára, ők ugyanis börtönben vannak. Közülük az egyik, aki fegyveres rablás miatt került a rácsok mögé, hamarosan szabadul…

A romák is tisztelték az áldozatot

Nem tudom szavakkal kifejezni érzéseimet - mondja könnyeivel küszködve Danó Ibolya, az oroszlányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Megyek az utcán, az ismerősök nem szólítanak meg, akik meg megállítanak, választ várnak a megválaszolhatatlanra, hogyan történhetett meg, hogy romák a gyanúsítottjai a Nyíres dűlőben történt emberölésnek.

Én a közelmúltban végeztem kutatást, s onnan tudom, hogy közel kétszáz roma lakik azon a környéken. Döntő többségük beilleszkedett, nincsenek problémáik a szomszédokkal, normálisan élik életüket. Ugyanakkor nem egy esetben érkezett hozzám jelzés a K. családdal kapcsolatban. Tőlük az ott lakó cigányok is félnek, nem egy eset tanúi az önkormányzattól kértek segítséget, mert megfenyegették őket. Felháborítónak tartom, hogy egy család ekkora rettegésben tud tartani százakat.

Már olyan javaslat is érkezett hozzám, hogy toloncoltassam ki onnan a K. családot, ami természetesen lehetetlen, de azt gondolom, most minden hivatalos és nem hivatalos szervezetnek össze kell fognia ahhoz, hogy végleg megszűnjön ez az áldatlan állapot.

A romák is szerették és tisztelték az áldozatot, Vili bácsit, aki nem egy alkalommal segítette ki őket, s olyan ember volt, akiről csak jókat lehet elmondani. Az emléke és az ott lakók jövőbeni élete is indokolja, hogy újra béke és nyugalom legyen a Nyíres dűlőben - fejezte be nyilatkozatát Danó Ibolya.