Legutóbb
ITT
foglalkoztuk a Miháldon történtekkel (az önkéntes tűzoltók kirablása miatti csendes felvonulásra támadt a helyi cigányvezető családja, miközben azt kiabálta, hogy "Mocskos parasztok, hogy képzelitek, hogy tisztességes cigányok háza előtt megálltok?"). Azóta vannak fejlemények: az érintett bűnözőcigány-família mindent és mindenkit támad, és  - többek között – előhúzta a rászístá kártyát.


A Zalai Hírlap cikke:


Éles szócsaták alakultak ki a teltházas miháldi falugyűlésen


Falugyűlést tartottak Miháldon szombat délután. Szinte telt ház volt a kultúrban, ahol Lakatos Ferenc vajda és a megyei kisebbségi tanácsnok, Vajda László is békére intette a megjelenteket.

A gyűlés összehívásának igénye azt követően merült fel, hogy nemrég beszámoltunk róla: a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének házánál szóváltásba fulladt az önkéntes tűzoltók és szimpatizánsaik demonstrációja, akik azért vonultak az utcára, mert valakik ellopták életmentő eszközeiket. (Utóbb a szerszámok és az elkövetők is kézre kerültek.)


A szombati "szeánszon" a falu vezetőin kívül megjelent a CKÖ-elnök, Horváth Zsuzsanna, pár önkéntes tűzoltó, néhány fő a Magyarok Szövetségéből, valamint sok érdeklődő miháldi. A beszélgetés nagyjából másfél órán keresztül csöndesen csordogált medrében, afféle kérdezz-felelek zajlott a polgármester, Mándó Tibor és néhány lakó között. Éppen holtpontra jutott volna a társalgás, amikor szót kért  Gergely Norbert, a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, s előállt azzal, amiért valójában összehívták a találkozót.


- Csak a felháborodásunkat akartuk kifejezni a minket ért lopások miatt - utalt vissza az ominózus tiltakozó sétára. - Csendben mentünk, senkit nem szidtunk, a háznál mégis megtámadtak minket.


Szavait Horváth Zsuzsanna cáfolta, azt mondta, szerinte zsidóztak, cigányoztak a demonstrálók - ezzel viszont Gergely Norbert nem értett egyet. A CKÖ elnöke azt is jelezte, amikor a sötétben meglátták a tömeget, megijedtek - ezt egyébként a vele egy utcában lakó másik roma asszony is megerősítette.


A találkozón Vajda László, a Zala Megyei Önkormányzat kisebbségi tanácsnoka feleslegesnek és felelőtlennek nevezte a demonstrációt. Hangsúlyozta: most már le kellene végre zárni a történteket, s a rendőrségre bízni a továbbiakat. A fórumon az is szóba került, hogy a miháldiak cigányellenesek lennének. Ezt a jelen lévők kikérték maguknak, s rámutattak: az önkéntes tűzoltók közt is vannak romák, ami azt bizonyítja, szó sincs rasszizmusról.


Ráczné Major Margit, a helyi általános iskola igazgatója is hozzászólt a vitához. A CKÖ elnökének címezve kijelentette, ha a tűzoltók sétája másra nem is volt jó, arra igen, hogy most már talán ő is elgondolkozik azon, hogyan kell egy felelős közéleti szereplőnek viselkednie.


Ezt követően Horváth Zsuzsanna elnézést kért mindenkitől, akit valaha is megbántott. Lakatos Ferenc kanizsai roma vajda szintén ott volt a falugyűlésen, s arra biztatta a feleket: nyújtsanak egymásnak békejobbot.


Nem sokkal ez után elfogytak a hozzászólások, mire Mándó Tibor bezárta a fórumot. Az emberek pedig felálltak és csendben hazamentek.