Többször is foglalkoztunk már (lásd pl. EZT és EZT) Orbán kedvencével, a szociális tárca várományosával, a zsideszes Hegedüs Zsuzsával.

A mai Magyar Nemzet lehozott egy jó kis „benyalós” tudósítást Hegedüs ajándékosztó körútjáról. Egy negatívum, egyetlen kérdés nincs benne – tisztára mintha Rákosi elvtársról olvasnánk valami üdítő szabadnépes szösszenetet. Mivel a Magyar Nemzet a Fidesz házilapja, ezért kizárt dolognak tartjuk, hogy ez az anyag ne legyen „megrendelt”, a Párt szája íze szerint készült. Egy normális újságíró ugyanis nem adná egy ilyenhez a nevét. Vagyis igen – akkor, ha nem a szélsőbalos, az SZDSZ politikáját folytató és azt helyesnek látó, még a szociális kártyát is ellenző Hegedüsről lenne szó, hanem mondjuk Teréz anyáról. Ha másért, hát azért nem, mert egy racionálisan gondolkodó ember belátja, hogy a Hegedüs által olyannyira ellenzett szociális kártya pont a cigányok „gyerekszeretete” jegyében éhező, nélkülöző mokkagyerekeket védené, juttatná ételhez – „szüleik” ugyanis nem tudnák elinni, eljátékgépezni a segílyt.

Ejnye Magyar Nemzet, nem szép dolog utánozni a balliberális sajtót. Megszoktuk, hogy abban a riporterek gyakorlatilag csak mikrofonállványok, lett légyen szó akár Pártunk és Kormányunk képviselőiről vagy akár a cigánybűnözőkről (lásd pl. a Cozma-ügyben a TV2 riport-ámokfutását – például a ma reggel Mokka-beli bűnözőmosdatást). Az, hogy a Magyar Nemzet is egy az egyben ugyanazt csinálja a Fidesz politikusaival, tárca-várományosaival, mint pl. a Nap-Kelte vagy a Klubrádió a jelenlegi kormánytagokkal, nem sok bíztatót jelez a jövőre. Például azt is egyértelműsíti, hogy Hegedüsből tényleg, garantáltan szociális miniszter lesz, ha Orbán kerül hatalomra. Azaz: cseberből vederbe, ugyanaz az ostoba cigányfajvédő, még az olyan alapvető változásokat is, mint a szociális kártya, visszautasító ámokfutás folytatódik, mint most, a ballib kormányzás alatt; a cigányok továbbszaporodnak, nekünk meg annyi...

Az anyag, mivel nem jelent meg a Magyar Nemzet online változatában, saját szkennelésű; azaz, mint mindig, nálunk olvasható a világhálón először.

Tonhalkonzerv és sajt - ételosztás Lucfalván
Második állomásához érkezett a Hegedüs Zsuzsa-féle Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány akciója

Tudnak jönni a jövő héten is? - kérdi esengve a hátrányos helyzetű gyermekeknek ételt osztó Hegedüs Zsuzsa szociológustól egy általános iskolás. Keze ügyében nagy szatyor, benne két tonhalkonzerv, egy majdnem félkilós eidami sajt, két kiló szabolcsi alma és sok szaloncukor. A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány múlt héten kezdődött akciója második állomásához érkezett.


Van olyan kisgyerek, akinek az iskolai ebéd jelenti a reggelit és a vacsorát is - FOTÓ: SZÉKELYHIDI BALÁZS

Késve érkezik Lucfalvára a példaadó közhasznú alapítványt létrehozó Hegedüs Zsuzsa. Bár a szociológus asszony kocsijába még Pesten, röviddel az indulás előtt belerohant egy jármű, derűs arccal, fürge léptekkel hordja az iskola piciny ebédlőépületébe a csomagokat. Elmaradhatatlan angol szettere, Lady láthatóan örül a nógrádi kiruccanásnak.

Bent a gyerekek hatosával ülnek egy asztalnál. Az elöregedő szlovák nemzetiségű falucska diákjai - köztük a cigány és szlovák tanulók - örömmel fogadják a csomagosztókat. - Tonhalkonzervet is kaptatok, amitől nagyon okosak lesztek. Én is minden este ezt eszem, és állítólag nagyon jó eszem van! - nevetteti meg az alsós gyerekeket Hegedüs Zsuzsa. Az asztalszomszédok legizgatottabban mégis akkor néznek egymásra, amikor azt hallják tőle, sajt is van a szatyorban. Szemvillanásaikból az is kiolvasható, hogy máris várják a jövő hét csütörtököt, mert akkor ráadásképpen tartós tejet és csokis müzlit vihetnek haza.

A szociológus megígérteti a nebulókkal: az év végéig mindenki javít legalább egy jegyet valamelyik alaptantárgyból. Mindenki vállalja. Egy cigány kisfiúnak nemcsak a tekintete, de egész testtartása merő, áhítatos ígéret. Cserébe a fő élelmiszerosztó megígéri, egészen a nyári szünetig mindenki számíthat a heti egy csomagra.

Klagyivik Attiláné iskolaigazgató szerint habár vannak a kistérségben Lucfalvánál is rászorultabb helyzetű települések, sajnos bővében van a példáknak, hogy ebben a munkanélküliséggel sújtott kisközségben mennyire terjed a gyermekszegénység. A helyi iskola 115 tanulója közül 75-en ingyen étkeznek, kifejezetten alultápláltként 15 gyermeket tartanak számon. Nagy részük roma származású. - Nekik az iskolai ebéd a reggelit és a vacsorát is jelenti - sóhajt az igazgatónő. (Kuruc.info: mert a gyerekek után járó segílyt elisszák, elgépezik a „szülők”…)

Megesik, hogy a tanár inkább lemond a tízóraijáról, csak hogy az éhes gyerek összpontosítani tudjon az órán. Tavaly az egyik fejlesztőpedagógus egész évre átvállalta egy hetedikes tanuló ebédpénzét, látva az éhezését. Ugyanis a halmozottan hátrányos helyzetű hetedik-nyolcadikos felsősökre már nem érvényes az ingyenesség.

Jellemző a baloldali-liberális oktatási rendszerre: ha a 670 lakosú Lucfalva eredetileg magyar, nem pedig szlovák falu, a kistelepülési iskolák kényszerű bezárási hullámai bizonyosan maguk alá temetik a helyi intézményt. Mivel azonban itt nemzetiségi az oktatás, nem számít bűnnek az oktatási tárca szemében, hogy alacsonyak az osztálylétszámok. A nemzetiségi normatíva és az integrációs pedagógiai rendszer támogatása együttesen lehetővé teszi az érdemi pedagógiai munkát. Józan ésszel kissé visszásnak tűnik, hogy a sok esetben a magyar nyelvvel küszködő cigány gyerekeknek is heti négy órát kell szlovákul tanulniuk - már az első osztálytól kezdve -, hogy a helyi tanítás fennmaradhasson. (Kuruc.info: nekünk meg cigányul, amikor színmagyar iskolákat kell roma nemzetiséginek nyilvánítani [ami már több esetben megesett, például a múltkor kb. egy hónapja] amiatt, hogy a ballib kormányzat ne szüntesse meg őket – melyik a jobb?)

- Szoktatok főtt ételt enni otthon? - kérdezem a kicsiktől. Egyikük bizonygatja, hogy igen: tudniillik amikor az anyukája ünnepekkor kalácsot süt, azt ő még abban a pillanatban, forrón megeszi. Valaki közbeszól: ő mindig éhes, ezért hajnalonként belopakodik a konyhába, hogy elcsenjen valamit a hűtőből. - Nekem nem kell a konyhába menni, mert én ott alszom - toldja meg egy kislány, akinek hét testvére van.

Hegedüs Zsuzsa nagyon büszke arra, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól! program indulása után alig néhány nappal - csak egyszerű civilektől - több mint kétmillió forint érkezett az alapítvány OTP- számlájára. A szabolcsi Magosz-gazdák, akik a csomagok „alma-komponenséért" felelnek, máris bejelentették: maguktól is fognak bizonyos óvodákba ingyenalmát szállítani.

- Ez még csak egy tűzoltó akció - magyarázza Hegedüs Zsuzsa. - A harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérség veszélyeztetett kicsinyei nem várhatnak tovább arra, hogy egészségesen, fehérje- és vitamindúsan táplálkozhassanak. A kormányváltás után viszont - teszi hozzá - meg kell akadályozni, hogy közpénzen finanszírozott közfeladat-ellátásból, beleértve a szociális gyermekétkeztetést, bárki hasznot húzhasson. (Kuruc.info: bagoly mondja… Hegedüsnek majd akkor lesz joga pofázni, ha nem fúrja meg például a szociális kártyát. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy ha – szerencsétlenségünkre – valóban ő lesz a szociális miniszter, akkor minden ugyanúgy megy tovább, ahogy eddig is…)
MN - Joó István

Sziasztok, kurucok!
Megint olvasom nálatok, hogy Hegedűs Zsuzsa a szociális tárca várományosa. A közelmúltban láttam a Hír TV-ben egy műsorban, ahol azt mondta (többek között), hogy az ő bejelentett állandó lakcíme Párizsban van, ő ott jogosult szavazni, ott fizet adót. Kettős, francia-magyar állampolgár, de itt nem szavazhat a fentebb írt okok miatt.

Sajnos nem tudtam visszakeresni a neten ezt a műsort. Szívesen belinkeltem volna. Kérlek Benneteket, hogy ha lehetőségetek van rá, járjatok utána a dolognak! Ha tényleg nem rendelkezik szavazati joggal, akkor természetesen nem is vállalhat miniszteri tisztséget. Ha esetleg addig valamilyen varázslattal (a Fidesztől bármi kitelhet) mégis pozícióba kerül, azt mindenképp nyilvánosságra kell hozni. Mert ha az adott időpontban igaza is volt és nem rendelkezett választójoggal, de a választások idején már rendelkezik vele, vajon hogyan sikerült ilyen gyorsan - és természetesen "törvényesen" - választójogot szereznie? Elgondolkodtató a dolog, mert a jelenlegi határon kívül több millió magyar hiába várja a neki alanyi jogon kijáró magyar állampolgárságot. Egyébként személy szerint én a kettős állampolgárság intézményét sem tartom igazán helyénvalónak, legfeljebb átmeneti kényszermegoldásnak. Viszont egy személynek csak egy országban lehet választójoga. Ez esetben is Hegedűs Zsuzsa döntse el, hogy akar-e itt adót fizetni, vagy sem, és a Fidesz ennek fényében döntsön az esetleges miniszteri jelöltségéről. (Már megint ábrándozok a jelenlegi parlamenti párt törvénytiszteletéről.)
Szebb jövőt!

Turulmadár