Számtalan olyan esetről számoltunk már be, amikor derék adófizető, a munkáért élő-haló, a személyes higiéniát a legmagasabb szinten űző cigányaink Hepatitiszt, ill. tetveket terjesztettek (VIII. kerület, Nyírmihálydi [másik, érdekes hivatkozás], Pécs és társai). Ezen “áldások” mellé most a TBC is felsorakozott.

Alább a Magyar Nemzetnek a témával foglalkozó mai, teljes cikke. Az Interneten, természetesen, elsőként nálunk olvasható, mivel saját szkennelésű.

Tbc-járványtól rettegnek Faddon

Tovább éleződik az etnikai feszültség a Tolna megyei településen • Az ÁNTSZ nem vállal felelősséget 

Mindjobban nő a feszültség a Tolna megyei Faddon. A település lakói hónapok óta a helyi romák egy része által elkövetett bűncselekmények miatt élnek rettegésben (Kuruc.info: kötelező cikk és hivatkozások ITT), most pedig kiderült: súlyos fertőző betegségtől, a tbc-től is tartaniuk kell. A betegség szintén arról a cigánysorról indult, amelynek lakói miatt fellázadtak az emberek – értesült lapunk egy névtelenséget kérő helyi lakostól. Szerinte az ÁNTSZ tétlenkedése miatt egyre erősebb lett a pánikhangulat, hiszen a kistelepülésen gyorsan terjednek a hírek. A boltban szájmaszkot húznak az eladók, ha a cigánysorról érkezik valaki vásárolni, és az is konfliktust okoz, ha valaki közülük hozzáér a pékáruhoz.

A polgármester felháborítónak tartja a rossz, hanyag jogi szabályozást, ami miatt hosszú napok teltek el a betegség diagnosztizálása és a fertőzött nő környezetében élők szűrése között. Az ÁNTSZ jogszabályokra hivatkozva azt állította, nem tudja kikényszeríteni, hogy az érintett emberek elmenjenek a szűrésre, és az sem az ő dolga, hogy megszervezze az emberek fuvarozását a legközelebbi szekszárdi szűrőállomásra. A polgármesternek hosszú napokba tellett, mire meg tudta szervezni, hogy egy külön, a település által bérelt Volán-busz beszállítsa az embereket Szekszárdra, hiszen sokan maguktól nem mentek el a vizsgálatra. Az első tbc-s beteg diagnosztizálása és a legveszélyeztetettebbek szűrése között egy hét telt el, az eredményekre pedig további négy-öt napot kell várni, vagyis a beteg környezetében élő negyven veszélyeztetett ember szabadon jár-kel. Fülöp János szerint elképesztő az, hogy a kórházban — szintén hatáskör hiányára hivatkozva — nem tudták megakadályozni a tbc-s asszony kétszeri szökését. A beteg mindkétszer tömegközlekedési eszközzel ment vissza Faddra, amivel súlyos veszélynek tette ki a többi utast.

Tegnap végre sikerült lebonyolítani a beteggel közvetlen kapcsolatban álló 35-40 ember szűrését. Fülöp János szerint a további intézkedések attól függnek, hogy kimutatják-e másnál is fertőzést. Az eredmények megérkezése után szórólapokon fogják értesíteni a település lakóit a jelenlegi helyzetről, és hamarosan mobil szűrőállomást is biztosítanak Faddon, ahol bárki elvégeztetheti a vizsgálatot.

Az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa nem kívánt reagálni a faddi polgármester kifogásaira. Dr. László Eszter csupán annyit mondott: a jogszabályokat és a szakmai irányelveket betartva jártak el.

Mint arról korábbi riportunkban beszámoltunk (Kuruc.info: még egyszer: lásd EZT), a helyi romák körében kisebbséget képező brutális, iskolázatlan, törzsi törvények szerint élő cigány családok tartják rettegésben Fadd lakosságát. Karácsonykor telt be a pohár, amikor a cigányok három idős emberre törtek rá az éjszaka közepén, brutálisan megverték, majd kirabolták őket. Két helyi fideszes képviselő aláírásgyűjtésbe kezdett: állandó rendőri jelenlétet, önálló körzeti megbízotti csoportot és több rendőrt követelő petíciójukat 1700-an írták alá. A dokumentumot ma adják át Forgách Imre igazságügyi és rendészeti miniszternek. (Kuruc.info: hangsúlyozzuk: fideszes polgármestere van a településnek, mégse csinált semmit a fenti látszatcselekvésen [aláírásgyűjtés] kívül: tombol a cigánybűnözés. Hadd utaljunk megint arra, hogy  Jobbik-közeli Érpatakon legális(!) eszközökkel simán fel tudták számolni az orkok „csínytevéseit”. Megint csak egyértelművé vált, hogy mire „jó” a fideszes vezetés…. gyk. semmire, teszetosza, a cigányoknak odacsapni nem merő, gőzlevezető aláírásgyűjtésen kívül semmit sem csináló, megkötött kezű impotensek gyülekezete az egész párt.)

Keretes anyag: HATÁRÉRTÉK ALATT NEM KÖTELEZŐ. Faddon és térségében nem kötelező a tüdőszűrés, mert Tolna megyében az évenkénti új tbc-s megbetegedések teljes lakosságra vetített aránya nem éri el a 25 százezreléket — tájékoztatott Kovács Gábor, a Korányi tüdőgondozó intézet országos szakfőorvosa. A szűrést ott is elrendelik, ha az új megbetegedések aránya meghaladja a határértéket, mint ahogy az Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében korábban megtörtént Kovács a tavalyi statisztikára hivatkozva elmondta: Magyarországon 13 éve csökken az új tbc- s megbetegedések száma, és ez a tendencia 2009-ben is folytatódott Tájékoztatott Magyarországon minden újszülött megkapja a BCG-oltást, ha mégis megbetegszik valaki, a 160 tüdőgondozó valamelyike elérhető számára. Az viszont kérdéses, hajlandók-e megjelenni az évente kötelező szűrésen. Ha ezt nem teszik, a betegséggel fertőzik környezetüket Azért is nagy felelőtlenség a szűrés és a kezelés megkezdésének elmulasztása, mert két hét gyógyszeres kezelést követően a tbc-s betegek már nem fertőznek— tudtuk meg. Bár Magyarországon újszülött korban minden gyermek megkapja a BCG-oltást, a lakosság mégsem tekinthető védettnek a tbc-fertőzéssel szemben. A vakcina ugyanis csak 8-10 évig vértezi fel a szervezetet a betegség támadása ellen, felnőttkori vakcinázás pedig nincs. Az újszülött korban adott BCG arra alkalmas, hogy megakadályozza a baktériumok bejutását a véráramba, illetve az agysejtekbe Ezzel meg lehet előzni a legsúlyosabb tbc-baktérium kiváltotta betegség, az agyhártyagyulladás kialakulását Ha a szervezet az oltás ideje alatt találkozik tbc-fertőzést okozó baktériumtörzsekkel, meszesedésekbe zárja őket, ám ezekben a ,mészkoporsókban' a baktériumok túlélhetnek, és az élet későbbi szakaszában rossz életkörülmények, erős stressz vagy valamilyen más súlyos betegség előidézte immungyengeség következtében a betegség fellángolhat Ennek ellenére csak olyan embercsoportok esetében kell a tbc jelentősebb előretörésével, magas fertőzésveszéllyel számolni, amelynek tagjai szorosan érintkeznek egymással, higiéniés körülményeik nem megfelelők, tápláltságuk elégtelen, szervezetük ellenálló képessége betegség, alkoholizmus, dohányzás miatt súlyosan meggyengül. Különösen kitettek a fertőzés veszélyének az immunrendszeri betegségben szenvedők — tájékoztatott Szilasi Mária regionális tüdőgyógyász szakfőorvos.
Olvasónk levele alább, megjegyzéseink utána:  Tisztelt Szerkesztőség!

Mielőtt ma útnak indulnék volna Faddra - ott születtem, éltem - 1979-ig - pillantást vetettem a községgel kapcsolatos cikkükre, amiben ezt olvasom:

(Kuruc.info: hangsúlyozzuk: fideszes polgármestere van a településnek, mégse csinált semmit a fenti látszatcselekvésen [aláírásgyűjtés] kívül: tombol a cigánybűnözés. Hadd utaljunk megint arra, hogy  Jobbik-közeli Érpatakon legális(!) eszközökkel simán fel tudták számolni az orkok „csínytevéseit”. Megint csak egyértelművé vált, hogy mire „jó” a fideszes vezetés…. gyk. semmire, teszetosza, a cigányoknak odacsapni nem merő, gőzlevezető aláírásgyűjtésen kívül semmit sem csináló, megkötött kezű impotensek gyülekezete az egész párt.)

Kérem, Fülöp János sosem volt fideszes, valószínűleg nem is lesz...Mi gyermekkorunk óta barátok vagyunk, azt gondolom, nem helyes valótlanságot állítani ebben a tekintetben.

Az MDF színeit képviselték jópáran a falu vezetéséből jónéhány évvel ezelőttig, amikor még volt nyomokban becsülete az mdf-nek...A Fidesz támogatta a polgármesterség elnyerésében, az valós.

Nem tudom, kit támogathatott volna még, mert amikor majdnem félidősen átvette a község vezetését, az mszp-s elődje bedobta a törülközőt a várható csődhelyzet miatt. A menekülő vörös előtt egy eszételitta mszp-s senki rontotta szintén a levegőt a pgm. székben.

Ezen már túlvannak rég, és a cigókon kívül komoly bajuk nincs.

Nem kívánom összehasonlítgatással rabolni az idejüket, de az érpataki 300 lakosra eső pár cigány a faddi ca. 5000 lakosra jutó cigókhoz az a negyven harcművész éppen nem jött még össze, sajnos.

Köszönettel, üdvözlettel: XY

Kuruc.info: 1.) köszönjük a levelet! Az tévesztett meg bennünket, hogy a Magyar Nemzet, ill. a HírTV többször is (példa ITT, ITT stb.) lefideszesezte a polgármestert, és emiatt ez “maradt” meg bennünk.

2.) nem vitatjuk, hogy arányaiban kevesebb cigó él(het) Érpatakon, mint Faddon. (Végül is, Fadd egyik export-célpontja volt a bedőtanyai deviánsorkoknak.) Ellenben az érpataki cigók is legalább olyan szinten bűnöztek, mint faddi fajtatársaik – lásd pl. az ITTENI, kitűnő HírTV-videót és annak összefoglalását: “cigányaink valóban jóval kevesebbet bűnöznek most, hogy a Jobbik-szimpatizáns önkormányzat bekeményített. Pedig azelőtt igencsak nyeregben érezték magukat: gyakorlatilag nem volt olyan ház, ahova ne törtek volna be (a rendőrség passzív közremkűködésével), nem volt olyan mezőőr, akire ne támadtak volna vasvillával, csákánnyal. Mindez a múlté.” Jól tudjuk, hogy még egy bűnözőcigány-csálád is meg tudja keseríteni egy egész település életét – lásd pl. a mostani Hangács-“áldozatokat” vagy az oroszlányi import-gyilkosokat. Azaz: a számok nem sokat jelentenek, férfimunka volt az esetlegesen arányaiban kevesebb érpataki bűnözőcigányok befenyítése is.