Cigarettáért tört be Sajószentpéteren

Sajószentpéter - Az üzlettulajdonos távollétében – és tudta nélkül – nyitott ki valaki egy élelmiszerboltot péntekre virradó éjszaka Sajószentpéteren, majd magával vitt onnan 15 csík különböző márkájú cigarettát, aminek uszkve 100 ezer forint körül van az értéke.
 
Élveznie azonban aligha sikerült az aromás dohányfüstöt, mert a nap jószerivel még fel sem kelt, betörőnk a rendőrségen találta magát. Történt ugyanis, hogy éjszaka a járőr igazoltatott egy gyanúsan viselkedő illetőt. Reggel, amikor a betörésre fény derült, őt kérdezték meg először a rendőrök, tud-e valamit a betörésről? Tudott.

ÉM-SZP - BOON

***

Törés-zúzás a presszóban, erőszak az utcán


Vadidegen férfi lépett oda egy egri buszmegállóban tegnap reggel egy nőhöz, aki éppen a helyi járatot várta. Az ismeretlen bármiféle előzmény nélkül rátámadt a hölgyre, s többször is bokán rúgta. A könnyebb sérüléseket szenvedő nő a rendőrséghez fordult - ismertette a történteket Kocsis Irén Mária r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki további erőszakos esetekről is beszámolt.

Szintén a hevesi megyeszékhelyen történt, hogy egyik éjjel egy nőt ütött meg egy hajléktalan férfi az utcán. A támadó keze nyomán az áldozat orrcsont-törést szenvedett. A férfit elfogták és kihallgatták.

Hevesen egy presszóban kezdett dühöngeni tegnap délután egy férfi, miután nem volt szerencséje a nyerőgéppel. Összetört egy hamutartót és egy poharat, de egy széket is. Kifelé menet még a bejárat közelében álló rágógumi-automatát is megrongálta. A teljes anyagi kár 25 ezer forintra tehető.

(BOON)

***

Nők a boldogi templombetörés gyanúsítottjai


Bűnügyek | Rendőrkézre kerültek a március végi boldogi templombetöréssel gyanúsítható személyek – tudtuk meg csütörtökön a Hatvani Rendőrkapitányságon.

Amint arról beszámoltunk, március 24-re virradóra ismeretlen tettesek behatoltak Boldogon a Kossuth úton lévő római katolikus templomba, ahonnan eltulajdonítottak különböző kegytárgyakat, miseruhákat és könyveket. A lopással és a rongálással a szent helyet nem tisztelő elkövetők több mint egymillió forintos kárt okoztak.

A hatvani kapitányságon indult nyomozás nagyobb értékre elkövetett betöréses lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen személyek ellen.

A beszerzett adatok alapján május 13-án már nem voltak ismeretlenek a bűncselekmény elkövetői. A hatóság ugyanis egy 19 éves és egy 32 éves boldogi lakhelyű nőt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben. Az eltulajdonított tárgyak – két könyv kivételével – megkerültek.

(HEOL)

***

Betörni mentek, de hamar tetten érték őket


Bűnügyek | Rendőr, szomszéd, vagy éppen maga az áldozat ért tetten több betörőt is, akik így mégis zsákmány nélkül maradtak.

A cégnél tárolt vasanyag vonzott három férfit egy gyöngyösi kft. telephelyére kedden éjjel. Mielőtt azonban az illetéktelen behatolók bármire is rátehették volna a kezüket, tetten érte őket egy járőr, s elfogták őket - számolt be ma a történtekről Kocsis Irén Mária r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, akitől azt is megtudtuk, hogy szerencsére más betörők tervei is kudarcot vallottak.

Az éj leple alatt két hevesi lakásnál is próbálkoztak tolvajok, ám végül menekülőre fogták. Egy családi háznál a garázst szemelték ki a tettesek, s bár bele is kezdtek az akcióba, üres kézzel kellett távozniuk, mivel a szomszéd megzavarta őket. Egy másik esetben maga a tulajdonos jelentette be, hogy valaki behatolt az udvarára, s épp a melléképület ajtaját feszegette, mikor tetten érte. Mindkét esetben ötezer forint kárt okoztak rongálásukkal az elkövetők.

(HEOL)

***

Még a játékokat is elvitték a betörők a házból


Bűnügyek | Több olyan betörésről is érkezett bejelentés a rendőrségre az utóbbi napokban, amelyekben több százezer forint a sértettek kára.

Egy egri otthonból minden vittek a betörők, amit találtak: ékszereket, készpénzt, ruhákat, de még a játékokat és a gyerekülést is. A család teljes kára 340 ezer forint. Egy mátraderecskei házból 150 ezer forintnyi műszaki cikknek és használati tárgyaknak veszett nyoma, ám a tettes a rongálással további 100 ezer forint kárt is okozott. Egy selypi házból edénykészletet, poharakat, parfümöt és egyéb tárgyakat tulajdonítottak el 300 ezer forint értékben. Az utóbbi esetben a rendőrség megtalálta az ellopott holmit, s három gyanúsítottja is van már az ügynek.

Mint a történtekről szerkesztőségünket tájékoztató Kocsis Irén Mária r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, jelentős a vesztesége annak a teherautó-tulajdonosnak is, akit az M3-as autópálya egyik Gyöngyöshöz közeli benzinkútjánál károsítottak meg. A leparkolt jármű tankjának zárszerkezetét valaki megrongálta, s 1200 liternyi – nagyjából 400 ezer forint értékű – gázolajat távolított el belőle az éj leple alatt.

(HEOL)

***

Ha nincs fizetés, jön az erőszak


UZSORA | Javulnak a rosszfiúk. Így is összegezhető azoknak a jogszabályváltozásoknak a hatása, amelyek az interezést, vagyis az uzsora-bűncselekmények elkövetőinek visszaszorítását célozzák.
 
– Jól ismerem mindhárom előállítottat, akik közül még ketten vannak előzetes letartóztatásban – kommentálta a minapi rendőrségi „fogást” Pető Zoltán tarnabodi polgármester. – A megyei rendőr-főkapitányság nyomozói három bodi férfit állítottak elő, akik interezéssel, vagyis illegális kölcsönügyletekkel, azaz uzsora-bűncselekménnyel gyanúsíthatók.

A faluvezető szerint egyikük már többször is járt nála. Helyiséget szeretett volna kapni, ahol boltot nyithat és kereskedhet. Ezeken a beszélgetéseken jelezte is a polgármesternek, hogy már felhagyott az interezéssel, tisztességes munkát szeretne.

– Egy időben nagy divatja volt nálunk a kamatos kamatok adásának és kérésének – folytatta a történtek sorolását Pető Zoltán. – Ahogy szigorodtak a jogszabályok, egyre kevésbé lehetett ezt az ipart űzni, érezhetően nálunk is csökkentek ezek az illegális cselekmények.

A községben az interező családnak népes a rokonsága, ezért érthető módon senki sem akar tudni, beszélni arról, hogyan lehet gyorsan, fedezet nélkül nagy összeghez jutni.

 A dél-hevesi térségben virágzó kölcsönügyletek országos visszhangot és robbanásszerű cselekvést akkor váltottak ki, amikor egy tarnaszentmiklósi fiatalember öngyilkos lett az uzsorások miatt. Villámgyors jogszabály-módosítások történtek, amelyek a rendőrségnek is cselekvési teret biztosítottak.

– A mi térségünkben kevés a munkalehetőség – szögezte le Suszter Zsolt, a Hevesi Rendőrkapitányság vezetője –, ezért jellemző az uzsorahitelezés. A szociálisan rászoruló rétegben olyan gyakorlat alakult ki, hogy száz- vagy ötvenszázalékos havi kamatra nyújtanak kölcsönöket társaiknak magánszemélyek. A kamatot még egy jól menő vállalkozás sem képes kitermelni, nemhogy a szűk anyagi lehetőségek között élők.

 A rendőrök tudják, hogy amíg az adósok valamilyen formában törlesztenek, addig általában nem esik bántódásuk, hiszen bevételi forrásnak tekintik őket. A nyugdíjat, a szociális segélyt, a családi pótlékot gyakran a kölcsönadók veszik fel, az adóstól kikényszerített meghatalmazás birtokában. Ha a fizetés elmarad, fenyegetéssel, erőszakkal próbálják meg kikényszeríteni bevételüket a köcsönadók.

– Az ilyen törvénysértések bizonyítása rendkívül nehézkes, mivel a nyomozó hatóságnak hitelt érdemlően kell azt a tényt dokumentálnia, hogy a hitelező folyamatosan és rendszeres haszonszerzéssel végezte ezt a tevékenységet – jegyezte meg Suszter Zsolt. – Az uzsora-bűncselekményhez a legtöbb esetben más, fenyegetéssel és erőszakkal elkövetett jogsértés kapcsolódik, amelyek bizonyítási szempontból könnyebben kezelhetők.

Nehezíti a jelenség felszámolását, hogy az érintettek egy része írástudatlan, másrészt a hatósági személyekkel szemben bizalmatlanok. Az uzsorahitelt felvevők azért sem fordulnak külső segítőkhöz, mert tudják, bármikor következhet újabb pénzhiány, és akkor ismét illegális kölcsönügyletekbe bonyolódnak.

Sértetti közreműködés is kell ezen esetekhez

Tavaly egyetlen feljelentés sem érkezett uzsorabűntény kapcsán a Hevesi Rendőrkapitányságra, de a jelenség érzékelhető – mondta Suszter Zsolt. A nyomozás során a sértett közreműködése elengedhetetlen. A tapasztalat az, hogy az esetek döntő többségében nem tesznek feljelentést, vagy azt visszavonják. Az idén már két esetben indult meg a büntetőeljárás uzsorásokkal szemben, mindkétszer Tarnabodon. Az elkövetőkkel szemben alkalmazott személyi szabadság korlátozó intézkedés pedig további sértettek jelentkezéséhez vezethet.

A megelőzés nyomán erősödött a lakosság bizalma


Arra a kérdésünkre, vajon megnőtt-e a hivatalban segélyt kérők száma azután, hogy az interezés a bűnüldözés fókuszába került, Pető Zoltán polgármester azt felelte: a tarnabodiak szegény emberek, itt szinte mindenki segélyre szorul. Az önkormányzatnál megfordulók száma ezért sem érzékelteti, hányan próbálnak most legálisan támogatásra szert tenni. A bűnmegelőzési intézkedések nyomán erősödött a lakossági bizalom. A kilátástalan jövő, a félelem elegendő, hogy feljelentést, tanúvallomást tegyenek, és rávilágítsanak a tettek hátterére.

(HEOL)