Megszokhattuk már, hogy a cigányok a legképtelenebb hazugságokkal képesek előhozakodni.

Az ITTENI cikkünkben már megemlítettük a gyöngyöspatai „köves” támadást, de (akkor még) nem foglalkoztunk vele érdemben.

Most tekintsünk el attól, hogy mennyire „életszerű” egy olyan támadás, amit úgymond öten, lőfegyverek nélkül, követnek el – a cigánytelep kellős közepén. Ott, ahol, ugyebár, seperc alatt összegyűlik 50-100 vérre, lincselésre szomjas cigó – akik ellen öten az égvilágon semmit nem tudnak tenni. Tekintsünk el attól is, hogy a kő egy üres gyerekágyra esett (miért volt üres, éjnek évadján, miért nincs sérülés, megdobott gyerek? Tán csak nem „tudták”, hogy kő fog érkezni?). Szorítkozzunk csak a cigányok saját nyilatkozataira.

Idézet következik az 1. Függelékben található Hírszerző / Népszava stb.-anyagból:

"A helyi romák és velük együtt Farkas János is azt állítja, hogy a követ mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték."

Nézzük most, mit ír ugyanerről a Klubrádió/Független Hírügynökség (a teljes anyag a 2. Függelékben):
"Ezután éjfél körül feketeruhás, kopaszra nyírt fejű fiatalemberek 2 ökölnagyságú kővel bezúzták az egyik roma család házának ablakát, a kő a gyerekágyra esett. A kiérkező rendőr – a romák állítása szerint - fogta a követ, kisétált vele az ajtón és eldobta az udvaron, fénykép nem készült, intézkedés nem történt – mondta Kiss Tibor a TASZ terepmunkása a helyiek beszámolója alapján."

Gyengébbek kedvéért: cigányaink még abban sem tudtak megállapodni, hogy mit hazudnak az egyes sajtótermékeknek. Egyszer azt mondják, hogy elvitték a követ a zsaruk; utána meg azt, hogy azt eldobták, és semmiféle eljárás nem indult.

Apropó, rendőrségi vizsgálat! A cigányokat megcáfolta még a rendőrség is, mely szerint igenis indult eljárás, szemben az előző idézet állításával (lásd a 3. Függelékben található cikket):

"A Heves megyei Gyöngyöspatán ismeretlenek kővel bezúzták egy családi ház ablakát szombat éjszaka, a rendőrség az ügyben garázdaság miatt indított eljárást - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap az MTI-t. Az eljárást a gyöngyösi rendőrkapitányság folytatja le - közölte Fodorné Parrák Nóra."

Végül, hogy teljes legyen a káosz, olvassuk el a 4. Függelékben teljességében idézett Index / Független Hírügynökség-anyag releváns részét (figyeljük meg, még a cigánygyűlölettel igazán nem vádolható zsIndex is megemlíti, valami bűzlik az ügyben):

„A helyi romák és Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke is azt állítja, hogy a roma házra dobott köveket mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. Ennek ellentmond, hogy a betürt ablakú ház gazdája az Index tudósítójának megmutatta azokat a köveket, amelyekkel az állítólag öt fős társaság támadt a házra.”

Vajon hogy mutathatták meg azokat a köveket, amiket a rendőrök elvittek? Vagy mégsem vitték el őket?

Ejnye, cigányok, legalább ugyanazt hazudnátok... Annyira szánalmas, amit csináltok, hogy még a zsIndex is felhívta az olvasók figyelmét a nyilvánvaló hazugságra – pedig, ha valakiknek, hát nekik nem szokásuk a cigányok „eláztatása”.

1. Függelék: a Hírszerző / BOON / Népszava / FH anyaga:

Csak pesti rendőrökben bíznának a gyöngyöspatai romák
Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke egy szombati incidens után azt szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne, mert a Heves megyei rendőröket elfogultnak tartja.
 
A gyöngyöspatai romák azt mondják, egyikük házának ablakát kővel dobták be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a polgárőrök szerint viszont csak szóváltás történt. Az intézkedő rendőrök azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért az ügyben eljárás sem indult.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke a vitatott kődobálásos eset után azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy elfogultnak tartja a Heves megyei rendőrséget, ezért szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne. A roma vezető csak így derülhet ki, melyik félnek van igaza. A romák elmondása szerint szombat este a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folyamatosan provokálták őket és egy családi ház ablakát is betörték kővel. A helyi romák és velük együtt Farkas János is azt állítja, hogy a követ mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. Farkas János azt is elmondta, hogy "a gyöngyöspatai romák nagyon félnek, mert jelenleg is 50-60 polgárőr tartózkodik a településen. Az úgynevezett Kecskekő-hegyoldalon gyülekeznek, ahol gyakorlatokat tartanak."

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szombati esetről közölte, hogy nem volt kődobálás, és nem az egyesület tagjai, hanem a romák provokálták a településen tartózkodó Esze Tamást, a Véderő századosát és barátait, akik a helyi szőlőhegyen takarítottak. Este a szállásuk felé tartottak, amikor a cigányok köpködve, trágár szavakkal illették, fenyegették őket - áll az egyesület közleményében.

A Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese, Fodorné Parrák Nóra rendőr őrnagy a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy Gyöngyöspata Kecskekő nevű részén, ahol egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között hangos szóváltás volt, a a gyöngyösi rendőrök intézkedtek, de nem állapítottak meg szabálysértést vagy bűncselekményt, így az ügyben eljárás sem indult.
- Független Hírügynökség -

2. Függelék: a Klubrádió/Független Hírügynökség anyaga:

Halálos fenyegetésben a romák - katonai kiképzőtábor épül Gyöngyöspatán
Óriási a feszültség Gyöngyöspatán, tegnap este kővel dobták be egy cigánysoron lévő ház ablakát. Este a Véderő, a Betyársereg, a Titkolt Ellenállás és a Szebb Jövőért szervezet több tagja részegen ostorokat csattogtatva vonult fel és halállal fenyegette a romákat. Közben katonai kiképzőtábor építésébe kezdett a Véderő paramilitáris szervezet nem messze a romák lakta területtől. A településen élők szerint hiába értesítették mindkét esetben a rendőrséget, nem történt intézkedés – erősítette meg a Klubrádiónak Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke. Jelenleg is mintegy 20-30-an gyülekeznek a Kecskekőnél kinevezett "bázison."

Katonai kiképzőtábor építésébe kezdett Gyöngyöspatán a Véderő paramilitáris szervezet - mondta a  Klubrádiónak Farkas János. Az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnök azt állítja, hogy a Véderő a helyi cigánysor fölött lévő Kecskekő nevű dombon lévő pincénél megkezdte egy katonai kiképző tábor kialakítását, amelyet csak a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni.

Tegnap kezdték meg a kövek hordását "tereprendezés" címén, majd sötétedéskor előkerültek az ostorok is – állítják a helyiek, akik rettegnek. A Véderő, a Betyársereg, a Titkolt Ellenállás és a Szebb Jövőért Polgárőrség több tagja részegen vonult az utcán, megjegyzéseket tettek a romákra, és halállal fenyegették őket - mondta Farkas János.

Amikor a romák a hatóság segítségét kérték, a kiérkező rendőrök kérésére, bár előkerültek ostorok, sokkoló és machete is – intézkedés nem történt - állítja az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke. Ehelyett a rendőrség a romák védelme érdekében létrehozott helyi polgársegítő szervezetet kezdte el oszlatni.

Ezután éjfél körül feketeruhás, kopaszra nyírt fejű fiatalemberek 2 ökölnagyságú kővel bezúzták az egyik roma család házának ablakát, a kő a gyerekágyra esett. A kiérkező rendőr – a romák állítása szerint - fogta a követ, kisétált vele az ajtón és eldobta az udvaron, fénykép nem készült, intézkedés nem történt – mondta Kiss Tibor a TASZ terepmunkása a helyiek beszámolója alapján.

A cigányok furcsállták, hogy amikor jelezték, hogy a támadók közül két gyöngyöspatait felismertek, a rendőrök nem vettek fel személyleírást, hanem azt mondták, majd ha tanúskodni kell, akkor elmondhatják - tette hozzá Kiss Tibor.

A helyzet egyre feszültebb Hajdúhadházán is - írta a független Hírügynökség. A sportpályán eddig mintegy 300 roma és nem roma gyűlt össze a keresztény evangelizációs rendezvényre, amelyet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Országos Cigánymissziója tart este hatig. Megérkezett Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, illetve nemrég érkeztek roma jogvédők köztük Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke.

Részvételét ígérte az evangelizáción két LMP-s politikus, Dorosz Dávid országgyűlési képviselő és Szombati Kristóf is. Közben a Jobbik délutánra meghirdetett demonstrációjára is érkeznek a résztvevők a városba, ahol a héten kezdtek járőrözni a közvélemény által a heves megyei Gyöngyöspatáról már ismert Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

A demonstráción Vona Gábor a Jobbik elnöke is beszédet mond. Bernát Bálint, a megyei cigány önkormányzat alelnöke a Független Hírügynökség tudósítójának elmondta: a rendezvénnyel azt szeretnék üzenni, hogy ők "békességet és szeretetet nyújtanak a város felé". A felvetésre, hogy Tasó László fideszes országgyűlési képviselő a héten arra kérte a romákat, maradjanak otthon, Bernát Bálint azt felelte: nem fognak elmenni a Jobbik vasárnap délutánra hirdetett tüntetésére, programjuk este hatig tart, utána hazamennek.

(Klubrádió/Független Hírügynökség)

3. Függelék: az MTI / Hírszerző cikke:

Garázdaság miatt eljárást indított a rendőrség Gyöngyöspatán
A Heves megyei Gyöngyöspatán ismeretlenek kővel bezúzták egy családi ház ablakát szombat éjszaka, a rendőrség az ügyben garázdaság miatt indított eljárást - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap az MTI-t.

Az eljárást a gyöngyösi rendőrkapitányság folytatja le - közölte Fodorné Parrák Nóra.
  
A Roma Sajtóközpont (RS) közlése szerint a helybeli cigányok "gárdistákat" gyanúsítanak a támadással. Az RS az MTI-hez eljuttatott beszámolójában - szemtanúkra hivatkozva - azt állította, hogy szombat délelőtt a "Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület", a "Véderő" és a "Betyársereg" egyenruháját viselő csoportok érkeztek a településre.
  
Ennek kapcsán a rendőrség sajtóügyeletes az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Gyöngyöspata Kecskekő településrészén szombat este hangos szóváltás alakult ki egy 15-20 tagú baráti társaság és a helyiek között. A helyszínre érkező rendőrök több személyt igazoltattak, ám sem szabálysértés, sem bűncselekmény miatt nem indítottak eljárást - mondta Fodorné Parrák Nóra.
  
A Roma Sajtóközpont arról számolt be, hogy vasárnapra virradóra fekete egyenruhások zaklatták a gyöngyöspatai cigánytelep lakóit. Az RS szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy szombat délelőtt ötven-hatvan fekete egyenruhás érkezett gépkocsikkal a településre, majd egy magánterületen gyülekeztek.
  
A helyiek szerint a "gárdisták" a cigánytelep több pontján fenyegetően léptek fel, bekiabáltak az udvarokra. Éjjel fél tizenkettőkor pedig ismeretlenek kővel bezúzták az egyik ház ablakát, szerencsére senki nem sérült meg - közölte a Roma Sajtóközpont.
  
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől március 17-ig járőröztek a 2800 lakosú Heves megyei Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

4. Függelék: az Index / Független Hírügynökség anyaga:
Ismét pattanásig feszült a helyzet Gyöngyöspatán
Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke egy szombati incidens után azt szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne, mert a Heves megyei rendőröket elfogultnak tartja. A gyöngyöspatai romák azt mondják, egyikük házának ablakát kővel dobták be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a polgárőrök szerint viszont csak szóváltás történt. Az intézkedő rendőrök azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért az ügyben eljárás sem indult.

Gyöngyöspatai romák elmondása szerint szombat este a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folyamatosan provokálták őket és egy családi ház ablakát is betörték kővel. A Klub Rádió értesülése szerint [1] "a Véderő, a Betyársereg, a Titkolt Ellenállás és a Szebb Jövőért szervezet több tagja részegen, ostorokat csattogtatva vonult fel és halállal fenyegette a romákat". A szélsőjobboldali szervezetek tagjai szombaton kora délután jelentek meg a faluban, hogy birtokukba vegyék azt a cigánysortól nem messze lévő pincét, amit Eszes Tamás, a Véderő főparancsnoka vásárolt meg.

A helyi romák és Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke is azt állítja, hogy a roma házra dobott köveket mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. Ennek ellentmond, hogy a betürt ablakú ház gazdája az Index tudósítójának megmutatta azokat a köveket, amelyekkel az állítólag öt fős társaság támadt a házra.

Farkas János azt is elmondta, hogy "a gyöngyöspatai romák nagyon félnek, mert jelenleg is 50-60 polgárőr tartózkodik a településen. Az úgynevezett Kecskekő-hegyoldalon gyülekeznek, ahol gyakorlatokat tartanak."

Egymásnak feszülő indulatok

Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke szerint szombaton sötétedéskor a Véderő tagjai közül többen részegen, ostorokkal, sokkolókkal, bozótvágó késsel felfegyverkezve vonultak az utcán, megjegyzéseket tettek a romákra, és halállal fenyegették őket, állítja.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szombati esetről közölte, hogy nem volt kődobálás, és nem az egyesület tagjai, hanem a romák provokálták a településen tartózkodó Eszes Tamást, a Véderő századosát és barátait, akik a helyi szőlőhegyen takarítottak. Este a szállásuk felé tartottak, amikor a cigányok köpködve, trágár szavakkal illették, fenyegették őket. A helyszínre érkező rendőrjárőr egyik tagja állítólag riasztólövést is leadott, hogy megfékezze az indulatokat.

A Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese, Fodorné Parrák Nóra rendőr őrnagy azt közölte, hogy Gyöngyöspata Kecskekő nevű részén egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között hangos szóváltás alakult ki szombat este nyolckor. A gyöngyösi rendőrök intézkedtek, igazoltatták a jelen lévőket, de nem állapítottak meg szabálysértést vagy bűncselekményt, így az ügyben eljárás sem indult. A rendőrség szerint nem volt figyelmeztető lövés, eljárás sem indult fegyverhasználat jogszerűségét vizsgálandó.

A rendőröket végül a Véderő tagjai hívták ki, a kiérkező rendőrök kérésére előkerültek ostorok, sokkoló és machete is, de intézkedés nem történt, ehelyett a rendőrség a helyi polgársegítő szervezetet kezdte el oszlatni. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke elfogultnak tartja a Heves megyei rendőrséget, ezért szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne. A roma vezető szerint csak így derülhet ki, melyik félnek van igaza.

Kiképzés lesz

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója beszélt a Véderő tagjaival is, akik azt mondták, hogy katonai kiképzőtábor építésébe kezdtek a romák lakta terület közelében, a Kecskekő-hegyoldalon lévő telken, amelyet csak a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni. A hegyen több leromlott állapotú pince is áll, ezek közül az egyik tulajdonjogát szerezte meg egy gyöngyöspatai gazdától a Véderő parancsnoka, Eszes Tamás. Állítólag több másik pince bérleti jogának átruházása is folyamatban van, a Véderő szerint a gyöngyöspatai pincetulajdonosok közül sokan szívesen átadják telkeiket a szervezet céljaira, mivel azok már régóta üresen állnak.

A Véderő már a jövő héten kiképzéseket akar tartani a területen, amire az ország egész területéről érkeznek majd a szervezet tagjai és szimpatizánsai.

Március eleje óta

Gyöngyöspatán március elején jelent meg először és kezdett járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, állításuk szerint azért, hogy fellépjenek a helyi cigánybűnözés ellen és segítsenek rendet teremteni a településen. Március 6-án a Jobbik demonstrációt tartott a faluban.

A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, többségük munkanélküli és szegény. Bűnügyi szempontból közepesen fertőzött területnek számít Gyöngyöspata. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint összesen 55 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására Gyöngyöspatán, 2010-ben. A tavalyi 55 bűncselekményből 31 volt vagyon elleni - vagyis például lopás. Ember elleni támadás ügyében tavaly 13 alkalommal indult eljárás, jellemzően könnyű testi sértés és garázdaság miatt.