A megszállt Hebron történelmi magjában, a Kaszbában a megszálló izraeli katonák még július elején letartóztattak, majd elhurcoltak egy ötéves kődobáló palesztin kisfiút. Az édesapja igyekezett megvédeni, mire annak szemét bekötötték, kezét megkötözték, és a gyermekével együtt bezsuppolták a katonai dzsipbe. A hadsereg jogi tanácsadója a katonáknak adott igazat.
Zoom
Apát és gyermekét elhurcolják a megszállók (Fotó: Be-Celem)
A Be-Celem nevű izraeli emberjogi szervezet aktivistái még július első hetében dokumentálták a ciszjordániai Hebron városában történt esetet, amikor a megszálló izraeli katonák elcsíptek egy ötéves (!) palesztin kődobáló gyermeket, akit a segítségére siető apjával együtt betuszkoltak egy katonai dzsipbe és elhurcolták a helyszínről. Később a mellékelt videón azt látjuk, hogy a megszállók ellen semmit nem tevő apa szemét a fegyvertisztításra használt gyolccsal bekötötték, kezét zsineggel megkötözték. A videófölvétel érdekessége még, hogy a lefogott apa és ötéves gyermeke körül őgyelgő tömegben láthatunk egy szintén ötéves kinézető kipás gyermeket is, aki az 1967 után Hebron történelmi városrészébe is betolakodott több száz gyilkos zsidó telepes csemetéje.
Zoom
A lefogottak a sorsukra várnak (Fotó: Be-Celem)
A Be-Celem emberjogi szervezet tiltakozott, és magyarázatot kért az izraeli hadsereg területileg illetékes jogi tanácsadójától az ötéves gyermek előállítása miatt. A katonatiszt jogi tanácsadó válaszában azt írta a Be-Celem szervezetnek, hogy az apa letartóztatásával, megkötözésével és egyéb megalázásával a hadsereg valóban hibát követett el, ám a gyermek előállítása teljesen jogos és törvényes volt, mert cselekedetét megismételve veszélyeztethette volna a harcosok testi épségét.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info