Jeruzsálemben, a Sion-hegyi protestáns keresztény sírkertben pénteken temették el a ciszjordániai Dzsenín város menekülttáborában szerdán agyonlőtt Sirín Ábú ’Ákilá - (nevének angol fonetikus átírása szerint: Shireen Abu Aqleh – H. J.) palesztin sztárriportert, az Ál-Dzsázíra pánarab hírtelevízió 51 éves munkatársát. Palesztinában és más arab országokban több millió rajongója volt. Az Izraelnek elkötelezett magyarországi lakájmédia (balliberális és kormányhoz hű egyaránt) nem, vagy csak igen röviden számolt be a meggyilkolásáról, illetve a temetési menetet ért gyalázatos izraeli rendőri támadásról.
Zoom
Sirín Ábú Ákilá a Olajfák hegyéről tudósít. Tőle jobbra, a Templom-hegyen az aranykupolás Sziklamecset, míg balra az El-Ákszá mecset (fotó: Ál-Dzsázírá)
Sirín Ábú ’Ákilá ( شيرين أبو عاقلة), a katari székhelyű Ál-Dzsázíra pánarab hírtelevízió közismert és közkedvelt sztárriportere május 11-én stábjával együtt a ciszjordániai Dzsenín palesztin menekülttáborába érkezett, hogy beszámoljon az izraeli hadseregnek a táborban már napok óta tartó, úgynevezett terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított palesztinok elfogására irányuló rajtaütéseiről. Magyarán: gyilkolászásairól. Sirín a meggyilkolásáig 25 éven keresztül tudósította az Ál-Dzsázírát Izraelből és a megszállt területekről - legtöbbször frontvonalról.
Zoom
Sirín Ábú Ákilá a jeruzsálemi Olajfák hegyén. A horizonton Nyugat-Jeruzsálem magas építményei láthatók (fotó: Ál-Dzsázírá)
Zoom
Az utolsó fénykép. Sirínre fölsegítik a lövedékálló mellényt Dzsenínben (fotó: Reuters)
Mesterlövész végezhetett a riporterrel
Sirín Ábu ’Ákilá a végzetes napon is rendesen belebújt a lövedékálló (és nem golyó, mert az egészen más…) mellénybe, fejére rohamsisakot tett, ám egyszer csak lövések dördültek, s egy lövedék Sirín füle alatt, a páncélsisak által nem védett területen hatolt be a riporternő fejébe. A módszer mesterlövész tettére vall. A tudósító arccal a földre zuhant, s ekkor hátlövés érte a közelében tartózkodó ’Álí esz-Számúdít, az El-Kudsz újságíróját is, de ő nem halt bele a sebsülésébe. A helyszínen tartózkodó újságírók és a menekülttábor lakói elmondása szerint a két újságíró földre zuhanása után folytatódtak a lövések, s ezért jó ideig nem lehetett a meglőtt személyek segítségére sietni. Sirín Ábu ’Ákilát beszállították a dzseníni Ibn Színá (Avicenna) kórházba, ahol az orvosok megállapították a halál beálltát.
Zoom
A lövések elhallgatása után a meglőtt Sirínhez elsőként odamerészkedő kolléga és egy menekülttáborbeli fiatalember (fotó: Ál-Dzsázírá)
Sirín holttestét ezután fölboncolták a Náblúsz városi En-Nadzsáh Nemzeti Egyetemen, a halált okozó lövedéket eltávolították, és további vizsgálatra átadták az illetékeseknek. Beni Ganz izraeli hadügyminiszter, csere-miniszterelnök azt kérte a palesztinoktól, hogy izraeli szakértők is megvizsgálhassák a lövedéket, de a palesztinok az eset független, nemzetközi kivizsgálását szorgalmazzák. A kezdeti tagadás után az izraeli hadsereg közölte: vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy talán mégiscsak egy izraeli katona adta le a halálos lövést az újságíróra.
Zoom
Rámalláhban katonai tiszteletadással búcsúztatták „Jeruzsálem Leányát” (ابنة القدس)
Katonai tiszteladással búcsúztatták Rámalláhban
Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székvárosában május 12-én állami és katonai tiszteletadás keretében búcsúztatták el az Ál-Dzsázírá legendás palesztin riporterét. Az El-Mukátá’á (المقاطعة) nevű, a Palesztin Nemzeti Hatóság kormányzati épületeit és a palesztin elnök rezidenciáját is magában foglaló városrészben Mahmúd ’Abbász palesztin elnök búcsúztatta a mártír (sáhídá) újságírót, majd a Palesztina Csillaga posztumusz kitüntetésben részesítette.
Zoom
A földre került embereket is ütötték, rugdosták a pribékek (fotó: AP)
Sirín Ábú ’Ákilá koporsója ezután a megszállt Kelet-Jeruzsálem Seih Dzsarráh nevű negyedében levő, francia katolikusok létesítette Szent József Kórház hullakamrájába került. Május 13-án, pénteken a hagyományokhoz híven a palesztinok gyalogos gyászmenetben, a vállukon kívánták vinni a mártír riporter koporsóját előbb a Jeruzsálem Óvárosának keresztény negyedében levő Angyali üdvözlet melkita görögkatolikus székesegyházba, majd onnan végső nyughelyére, a Sion-hegyi protestáns keresztény temetőbe (Nem tudjuk, miért nem a szintén a hegyen levő római katolikus temetőben temették el. Talán azért nem, mert félő volt, hogy megzavarta volna az 1974-ben ott eltemetett Oskar Schindler nyugalmát… - H. J.).
Zoom
Palesztin kislány az izraeli rendőrök mellett
Ütötték-verték a koporsót vivő palesztinokat
A Szent József Kórház udvarán a gyászoló tömeg közül többen vállukra vették az újságíró koporsóját megindultak volna vele Jeruzsálem Óvárosának keresztény negyedében levő Angyali üdvözlet melkita görögkatolikus templom irányába. Csakhogy a megszálló izraeli rendőrség mindenképpen meg akarta akadályozni azt, hogy a gyalogos gyászmenet palesztin nemzeti tüntetéssé váljon. A rendőrök berontottak a kórház udvarára, ütötték-vágták a koporsóvivőket és a közelükben állókat.
 
Amint a lelassított videónkon látható: nem kíméltek senkit, nőket, gyermekeket, férfiakat földre rántottak, löktek, majd ott is tovább ütötték, rugdosták őket. Kitépkedték a gyászolók kezéből a palesztin zászlókat, felvirágozott kereszteket, sokkoló hanggránátokat lőttek. A brutális támadás egy pillanatában a koporsó egyik vége a földre került, de a palesztinok gyorsan újra a levegőbe emelték. A rendőrség később azt hazudta, hogy a koporsóvivők kővel dobálták meg őket, ezért voltak kénytelenek erélyesen föllépni ellenük… A helyszínen készült felvételekkel azonban ez a rendőrségi állítás nem bizonyítható. A rendőrség végül halottszállító autóba tetette a koporsót, s azzal vitték el az óvárosi melkita görögkatolikus templomba.
 
Jeruzsálem Leánya végleg hazatért
A melkita görögkatolikus templomban megejtett gyászszertatás után a koporsót a tömeg a Jaffai kapun át kivitte az Óvárosból, majd a Nagy Szulejmán szultán építette ősi városfalak mentén továbbhaladt a Sion-hegyi protestáns temetőbe. Sirín Ábú ’Ákilát, a palesztin nép mártírját a temetőben a korábban elhunyt szülei sírboltjában helyezték örök nyugalomra. „Jeruzsálem Leánya” mostantól itt, a Sion-hegyen alussza örök álmát olyan nagy emberek társaságában, mint például a svájci német Conrad Schick régész, építész vagy Flinder Petrie, a híres egyiptológus.
Zoom
A koporsót végül a halottszállító autó viszi a templomba (fotó: AFP)
A „magyar” sajtó ingerküszöbét nem érte el a halálhír
Miközben a „magyar” sajtó nem tartotta hírértékűnek a tekintélyes, palesztin-amerikai sztárriporter meggyilkolását és temetésekor az izraeli rendőrség gyalázatos viselkedését, az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte Ábú ’Ákilá meggyilkolását, s egyben sürgette az azonnali és pártatlan vizsgálatot. David Lammy brit parlamenti képviselő twitteres bejegyzésében kijelentette, hogy Sirín Ábú ’Ákilá temetési menete elleni támadás tarthatatlan, és csak megerősíti a gyilkosok felelősségre vonásának igényét.
Zoom
Palesztin zászlóerdő – középen a felvirágozott kereszttel
Chris Murphy, az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának demokratapárti tagja úgy vélekedett, hogy a Sirín Ábú ’Ákilá koporsója elleni rendőri támadás szörnyű cselekedet. A Katari Külügyminisztérium határozottan elítélte azt, hogy az izraeli megszálló erők megakadályozták Sirín Ábú ’Ákilá koporsójának gyalogos gyászmenetben történő elvitelét a francia kórházból, illetve a temetési menet brutális szétverését. A Katari Külügyminisztérium közleményében az is áll, hogy a  megszálló izraeli katonaság előbb hidegvérrel megölte a tévés újságírót, majd temetésén a rendőrség terrorizálta a gyászolókat.
Zoom
A koporsó megérkezik a melkita görögkatolikus templomba (fotó: Ál-Dzsázírá)
Zoom
A gyászmenet a templomból a Sion-hegyi temetőbe tart. Itt már vállukon vihették a koporsót
Ned Price, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője, és Linda Thomas-Greenfield , az USA ENSZ-nagykövete egyaránt határozottan elítélte az újságíró meggyilkolását, illetve egy másik megsebesítését Dzsenínben. A tragikus hírre reagálva a Riporterek Határok Nélkül (RSF) közölte, hogy 2018 óta 144 palesztin újságírót sebesítettek meg az izraeli fegyveres erők a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A Sirín Ábú ’Ákilá meggyilkolását, illetve egy másik palesztin újságíró megsebesítését elítélő közleményt adott még az Európai Unió, a kuvaiti, kínai, iráni, dél-afrikai, pakisztáni és az egyiptomi külügyminisztérium.
Zoom
A temetés előtt izraeli rendőrök vizsgálódnak a kibontott sírboltnál. Biztos, ami biztos
Zoom
Londonban is Sirín Ábu Ákilára emlékeztek
Betlehemi gyökerű keresztény palesztin szülők leánya
Sirín Ábú ’Ákilá 1971-ben született Jeruzsálemben betlehemi származású görögkatolikus palesztinai arab szülők gyermekeként. Fiatal korában az Egyesült Államokban élt, és amerikai állampolgárságot is szerzett. Az Irbid városában működő Jordániai Jármúk Egyetemen nyomtatott újságírásból diplomázott. Visszatért Palesztinába, ahol a Radio Monte Carlo és a Voice of Palestine munkatársa lett. Ezután egészen haláláig, 25 esztendőn keresztül az Ál-Dzsázírá pánarab hírcsatornát tudósította Palesztinából és Izraelből. Rendkívül népszerű volt a palesztinai és más arab országok lakossága körében. Művelt, nagy tudású, bátor újságíró volt.
Zoom
Jeruzsálem keresztény negyedében kiragasztott plakát: „Búcsúzunk tőled, Sirín. Béke legyen tiszta lelkeddel! A szavak nem halnak meg.”
Hering József – Kuruc.info