Elutasította az illetékes kaliforniai bíróság helyi idő szerint kedden Roman Polanski (eredeti nevén Rajmund Liebling - a szerk.) Oscar-díjas filmrendező kérését, hogy több mint harminc év után véglegesen zárják le az ellene nemi erőszak bűntette miatt folyó eljárást.
Peter Espinoza, az ügyben eljáró Los Angeles-i bíró elfogadta Polanski ügyvédjeinek érvelését, hogy eljárási hibákat vétettek az eredeti, 1977-ben indult eljárásban, de úgy döntött, a 75 éves zsidónak május 7-ig meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy személyesen terjessze elő kérelmét.
A büntetőeljárásban annak idején elkövetett szabálytalanságokat Marina Zenovich tavaly bemutatott dokumentumfilmje tárta fel.
Polanskit valószínűleg azonnal letartóztatnák, amint az Egyesült Államok területére lép, mert 1978-ban bűnösnek vallotta magát egy 13 éves lány megerőszakolásában.
A filmrendező egy másik hollywoodi sztár, Jack Nicholson villájában közösült a fiatal lánnyal, miután pezsgővel leitatta, és kábítószereket adott neki.
Polanski negyvenkét napot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt, de megszökött a börtön elől, és Franciaországban telepedett le.
Polanski az ügy miatt 31 éve nem járt az Egyesült Államokban: nem lehetett ott A zongorista című propagandafilmért neki odaítélt Oscar-díj átadásán, s azóta nem mehetett el 1969-ben, a terhessége nyolcadik hónapjában meggyilkolt felesége sírjához.
(MTI nyomán)